Οι «χρήσιμες» στηλιτεύσεις εναντίον των εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Αυτό που προβληματίζει τα μέγιστα, μέσα από την εργασιακή αντιπαράθεση των εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι η έξαρση του λαϊκισμού από μερίδα της κοινωνίας μας. Καταφεύγουν σε κατηγορίες, σε λοιδορίες, σε χλευασμούς, σε ειρωνείες, σε ψόγους, ακόμα και σε απροκάλυπτες στηλιτεύσεις εναντίον των εκπαιδευτικών.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο δεν παραβλέπουμε την αρνητική κριτική προς εμάς, παρά τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και τους ευχαριστούμε. Τους ευχαριστούμε διότι μας βοηθούν όχι μόνο να μην παρεκκλίνουμε από το ιερό μας καθήκον αλλά να αφουγκραστούμε το λαϊκό αίσθημα, να αναζητήσουμε τις αιτίες της έξαρσης του λαϊκισμού και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Εξάλλου, οι κατηγορίες εναντίον των εκπαιδευτικών δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, αλλά ανάγεται και στην Αρχαία Ελλάδα με κατηγορούμενο τον μεγαλύτερο παιδαγωγό όλων των εποχών, τον Σωκράτη.

Ως παιδαγωγοί και κοινωνικά πρότυπα, θα μείνουμε προσηλωμένοι στο ιερό μας καθήκον, στην αγωγή του παιδιού, όπου εξάλλου υπήρξαμε διαχρονικά ταγμένοι. Θα επικεντρωθούμε με μεγαλύτερο ζήλο στην πνευματική, στην ψυχική και στη σωματική καλλιέργεια του μαθητή, ώστε να ενταχθεί ως ολοκληρωμένος άνθρωπος στο κοινωνικό σύνολο. Θα του εμφυσήσουμε τις απαραίτητες εκείνες ηθικοπνευματικές αξίες, ώστε να αγαπά τους συνανθρώπους του, το περιβάλλον, την οικογένειά του και την πατρίδα του.

Θα συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε τον μαθητή με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αποκτήσει βιοποριστικές ικανότητες. Θα του διδάξουμε την ελεύθερη έκφραση αλλά σε συνδυασμό με τη λογική σκέψη. Θα ασκήσουμε τη φαντασία του και θα δυναμώσουμε τη μνήμη του, ώστε να αναπτύξει κριτική σκέψη, αυτογνωσία και ετερογνωσία. Επιπλέον, θα οδηγήσουμε τον μαθητή μακριά από τους κινδύνους και τις κακοτοπιές που αυξάνονται στη σύγχρονη κοινωνία.

Τέλος, όλα τα πιο πάνω ας τα περιτυλίξουμε σε ένα πνευματικό κυτίο, στο οποίο να αναγράψουμε απ’ έξω ΑΓΑΠΗ και ας τα προσφέρουμε στον μαθητή. Ο μαθητής είναι ο πιο αντικειμενικός μας κριτής, διότι βλέπει καθημερινά την ανυπόκριτη αγάπη που του προσφέρουμε και την προσπάθεια που καταβάλλουμε μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια. Δεν θα αφήσουμε την εργασιακή αντιπαράθεση με τους εργοδότες μας να επηρεάσει το διδακτικό μας έργο.

Με αυτές τις σκέψεις σάς εύχομαι ψυχική δύναμη για μια νέα δημιουργική σχολική χρονιά.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










193