Οικολόγοι: Θα ενισχυθεί η παραπαιδεία με το διαχωρισμό των Παγκυπρίων σε Απόλυσης και Πρόσβασης


Η Επιτροπή Παιδείας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανακοινώνει ότι  αφού μελέτησε την εισήγηση-πρόταση της Επιτροπής που όρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού με θέμα τις Παγκύπριες Εξετάσεις καταθέτει τα εξής σχόλια και εισηγήσεις:

  1. Αν και ο τίτλος της έκθεσης της Επιτροπής είναι Παγκύπριες Εξετάσεις, στην έκθεση της Επιτροπής γίνονται ταυτόχρονα εισηγήσεις και για τις προαγωγικές εξετάσεις όλων των τάξεων, από την  Α Γυμνασίου έως και τη Γ Λυκείου, οι οποίες επεκτείνονται και στα δύο τετράμηνα.
  2. Στην έκθεση της Επιτροπής γίνεται εισήγηση οι Παγκύπριες Εξετάσεις να διαχωριστούν σε Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης(ΠΕΑ) και σε Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης (ΠΕΠ). Κατά τη γνώμη μας οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης δεν αποτελούν εξέταση αλλά διαγωνισμό. Πέραν τούτου με τον πιο πάνω διαχωρισμό διαφωνούμε. Εκείνο που μπορεί με πρώτη ματιά να διαπιστώσει κάποιος είναι ότι με τις εισηγήσεις της Επιτροπής το εκπαιδευτικό σύστημα στη Μέση Εκπαίδευση μετατρέπεται σε εξετασιοκεντρικό, και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραπαιδεία και κατά συνέπεια θα αδειάσουν ακόμη περισσότερο οι τσέπες των γονιών.
  3. Θεωρούμε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης είναι περιττές και  εισηγούμαστε την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Το ερώτημα για μας είναι γιατί η Επιτροπή που όρισε ο Υπουργός δεν ασχολήθηκε και με την εξέταση συστημάτων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. της Γαλλίας ή άλλων χωρών;
  4. Θεωρούμε τη διαμορφωτική αξιολόγηση, η οποία δεν είναι απειλητική για το μαθητή και ούτε αδειάζει τις τσέπες των γονιών, απαραιτήτως αναγκαία για την βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, όμως αυτή θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι το συνεχές που θα διαποτίζει όλη την διδακτική πράξη, πριν κατά και μετά, είτε ως διαγνωστική στην αρχή της κάθε ενότητας για την εκμαίευση των μαθησιακών αναγκών  για να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να βοηθήσει τον μαθητή βήμα προς βήμα να κτίσει να συνδέσει και να κατανοήσει έννοιες , είτε ως διαγνωστική κατά τη διδακτική πράξη για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο μαθητής έχει κατανοήσει τα όσα διδάχθηκε με σκοπό την παρέμβαση του διδάσκοντα για να κατανοηθούν τα όσα δεν κατανοήθηκαν στην κάθε ενότητα.
  5. Ο κάθε μαθητής έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τους διδακτικούς στόχους, το τι προσδοκάς να μάθει. Για αυτό, θεωρούμε ότι το υπουργείο πρέπει να θέσει μέσα στις άμεσες προτεραιότητες α) οι διδακτικοί στόχοι κάθε ενότητας να προτάσσονται και να τονίζονται με σαφήνεια στην αρχή κάθε διδακτικής ενότητας τόσο στο εκπαιδευτικό υλικό όσο και από τον διδάσκοντα. β) Οι μαθητές να μάθουν να αξιολογούν οι ίδιοι την πρόοδο τους μέσω ασκήσεων ή δραστηριοτήτων αυτοαξιολόγησης κάτι που απουσιάζει από το εκπαιδευτικό υλικό.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











135