Οικολόγοι: «Λύπη για την απόφαση για κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου»


Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι εκφράζει την λύπη του για την απόφαση των αρμοδίων να κλείσουν ένα ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου που τροφοδότησε με ικανά στελέχη την Δασική Υπηρεσία. Στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι αναφέρουν:

«Η είδηση ότι το Δασικό Κολέγιο στον Πρόδρομο αποφασίστηκε να κλείσει οριστικά δεν ήταν έκπληξη. Από καιρό κυκλοφορούσαν διάφορες πληροφορίες γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη ο οποίος κατέθεσε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Οι απαντήσεις των αρμοδίων έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ιστορία 62 χρόνων τελειώνει και δεν θα έχει συνέχεια. Ακόμα ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προπανεπιστημιακού επιπέδου κλείνει ακολουθώντας το δρόμο του ΑΤΙ. Δυστυχώς τα παθήματα του παρελθόντος δεν έγιναν μαθήματα. Το γεγονός ότι σημειώνεται έλλειψη τεχνικά καταρτισμένων ειδικών και υπερπληθυσμός πανεπιστημιακών πτυχιούχων αποδεικνύει ότι ακολουθήθηκαν λάθος σχεδιασμοί.

Τα λάθη συνεχίζονται, αφού με την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου ο κλάδος των δασοπόνων εξαφανίζεται και το ρόλο τους θα αναλάβουν πλέον οι νέοι πτυχιούχοι δασολόγοι, σε θέσεις που δεν απαιτούν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Η απόφαση αυτή δεν βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Η εργοδότηση των ανέργων πτυχιούχων ως δασοπόνων (στις 3-4 θέσεις τον χρόνο) δεν θα βοηθήσει στην απορρόφηση των ήδη 120 πτυχιούχων δασοπόνων. Επίσης καταργείται μια σημαντική λειτουργία του κολλεγίου που ανάδειξε την Κύπρο και το Δασικό της Κολλέγιο ως φυτώριο στελεχών για δεκάδες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Επιπλέον ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων εργαζομένων στο Κολλέγιο θα βρεθούν χωρίς εργασία τον ερχόμενο Ιούνιο. Τέλος αρνητικές θα είναι και οι συνέπειες για την ορεινή κοινότητα του Προδρόμου, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία του Δασικού Κολλεγίου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










917