Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παραχώρηση υποτροφιών και οικονομικής ενίσχυσης από το ΙΚΥΚ


Αντί για 3.000 ευρώ θα δίνουμε 2.000
ΕΡ: Πως επηρέασε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου;
ΑΠ: Δεν μας επηρέασε ως Ίδρυμα Υποτροφιών. Τους αριθμούς τους διαθέτουμε και τα κονδύλια τα έχουμε.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε αποφασίσει ότι κάνουμε μειώσεις στις αιτήσεις, για οικονομική ενίσχυση των φοιτητών του εξωτερικού. Πριν τέσσερα χρόνια είχαμε κονδύλι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών. Σταδιακά λόγω κρίσης, φθάσαμε στο φετινό χρόνο, να έχουμε διαθέσιμο κονδύλι μόνο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Αντί για 3.000 ευρώ στον κάθε φοιτητή που θα εγκριθεί, θα δίνουμε 2.000 ευρώ. Αυτό το κάνουμε για να παίρνουν περισσότεροι φοιτητές βοήθεια. Δηλαδή, από το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας, (από 2.000 ευρώ στον καθένα) θα επωφεληθούν κάπου 750 άποροι φοιτητές του εξωτερικού.
Στόχος μας είναι να τηρήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και να κρατηθούν οι υποτροφίες. Όταν υπογράφεις συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια με τους φοιτητές, δεν μπορείς να αφαιρέσεις κονδύλια και να μείνει το κράτος εκτεθειμένο. Κάθε χρόνο υπογράφουμε συμβόλαια, είτε τετραετούς, είτε πενταετούς διάρκειας.

ΕΡ: Ένας φοιτητής που πήρε υποτροφία πριν από τέσσερα χρόνια θα επηρεαστεί;
ΑΠ: Όχι θα πάρει τις 3.400 ευρώ. Φτάνει να είναι ευδόκιμος η σπουδή του και να συνεχίζει να σπουδάζει.


Δεν γίνεται μαζί υποτροφία και ενίσχυση
ΕΡ: Ένας φοιτητής που παίρνει υποτροφία μπορεί να λάβει και οικονομική ενίσχυση;
ΑΠ: Όχι, δεν δικαιούται. Πρώτα δίνουμε τις υποτροφίες και μετά (Φεβρουάριο Μάρτιο) την οικονομική ενίσχυση. Δηλαδή, μετά που θα δοθούν οι υποτροφίες στους πρωτοετείς.


Ποιοι δικαιούνται οικονομική ενίσχυση
ΕΡ: Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους εκείνοι που θα συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους για οικονομική ενίσχυση;
ΑΠ: Το πρώτο κριτήριο είναι να έχουν 12.000 ευρώ κατά κεφαλή εισόδημα στην οικογένεια και 2.000 θα είναι η οικονομική βοήθεια. Δηλαδή οι γονείς δύο πρόσωπα 24.000 ευρώ και για κάθε παιδί άλλες 12.000 ευρώ. Δηλαδή αν υπάρχει ένα παιδί είναι 36.000 ευρώ και αν είναι δύο, 48.000 ευρώ. Κάτω από αυτό το εισόδημα, ο υποψήφιος δικαιούται να κάνει αίτηση. Δε σημαίνει όμως ότι θα πάρει την ενίσχυση. θα αξιολογηθούν όλες οι αιτήσεις και οι πιο άποροι θα πάρουν.


12.000 ευρώ κατά κεφαλή
ΕΡ: Υποβάλλοντας κάποιος την αίτηση για οικονομική ενίσχυση με ποια κριτήρια εγκρίνεται ή απορρίπτεται;
ΑΠ: Πρώτα πρέπει να κάνει ένορκο δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και τι εισόδημα έχει. Μπορεί να έχει λεφτά από ενοίκια μπορεί να έχει τόκους και άλλα. Αυτά όλα θα αθροιστούν και αν δεν υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ κατά κεφαλή, θα δικαιούται να κάνει αίτηση. Όταν δεν είναι ορθά συμπληρωμένες οι αιτήσεις ή έχουν ελλιπή στοιχεία απορρίπτονται. Για παράδειγμα, χρειάζεται στοιχεία των γονέων από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το Φόρο Εισοδήματος.

ΕΡ: Πως αξιολογείτε μια οικογένεια που μπορεί να έχει κατά κεφαλή εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, αλλά έχει ακίνητη περιουσία.
ΑΠ: Την ακίνητη περιουσία την αξιολογούμε με τις τρέχουσες αξίες. Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία καλούμε τους αιτητές και κάνουν τις διευκρινίσεις τους. Φυσικά οι αιτητές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση στην Επίτροπο Διοικήσεως, αν νομίζουν ότι η απόφασή μας είναι λανθασμένη.


Στην Αστυνομία και διαδικασία δίωξης
ΕΡ: Πέρσι υπήρχαν περιπτώσεις με αδήλωτες περιουσίες. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;
ΑΠ: Αποτεινόμαστε στην Αστυνομία και ακολουθείται διαδικασία δίωξής τους. ΕΡ: Η οποία, πού καταλήγει.
ΑΠ: Μετά από την έρευνα της Αστυνομίας για διαπίστωση των στοιχείων καταλήγουν, είτε στο Γενικό Εισαγγελέα, είτε στα δικαστήρια.
ΕΡ: Μετά τα περσινά κρούσματα, μειώθηκε φέτος ο αριθμός των αιτήσεων;
ΑΠ: Επηρέασε κάποιους αιτητές, ήταν συγκρατημένοι, επειδή τα εισοδήματά τους ήταν περισσότερα. Η δίωξη έγινε το 2009, έτσι το 2010 και το 2011, οι αιτήσεις ήταν αρκετά μειωμένες.  


Το 90% συνεχίζουν
ΕΡ: Με βάση τις εμπειρίες σας, πόσοι φοιτητές συνεχίζουν να παίρνουν την υποτροφία τους μέχρι τέλους των σπουδών τους; Δηλαδή, δεν τους διακόπτεται η υποτροφία;
ΑΠ: Αυτοί είναι ένα ποσοστό 90%. Για λόγους, κυρίως γλώσσας όπου συναντούν προβλήματα τον πρώτο χρόνο.


Για την Ελλάδα
ΕΡ: Λόγω των καταλήψεων στην Ελλάδα, δεν αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που δεν περνούν τα μαθήματα τους και χάνουν την υποτροφία;
ΑΠ: Επειδή είχαμε υπόψη όταν συντάσσαμε τους κανονισμούς στη Βουλή, αφήσαμε περιθώριο ειδικά για την Ελλάδα, δύο μαθήματα, για να συνεχίζεται η υποτροφία ή αν συνεχίζονταν καταλήψεις, μέχρι πέντε μαθήματα. Για τις καταλήψεις χρειάζεται πιστοποίηση από τη γραμματεία του πανεπιστημίου ότι ο φοιτητής δεν πρόλαβε να κάνει τις εξετάσεις του. Όταν δεν περάσει πάνω από πέντε μαθήματα, η υποτροφία διακόπτεται.


ΕΡ: Για τις άλλες χώρες τι ισχύει;
ΑΠ: Στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία δεν πέρασες όλα τα μαθήματά σου είσαι εκτός υποτροφίας.  

ΕΡ: Εκτός από την Ελλάδα οι φοιτητές μας ποιες άλλες χώρες προτιμούν περισσότερο;
ΑΠ: Αγγλία και Αμερική, Γερμανία και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.


Αυξάνονται οι αιτήσεις για υποτροφία για μάστερ
ΕΡ: Ποια είναι η τάση που επικρατεί; Αυξάνονται για παράδειγμα οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για υποτροφία για μεταπτυχιακά (μάστερ);
ΑΠ: Το ενδιαφέρον των φοιτητών μας αυξάνεται κάθε χρόνο, και γι’ αυτό τους συγχαίρουμε, για μεταπτυχιακά, αλλά και διδακτορικά. Ο ανταγωνισμός της κοινωνίας, τους υποχρεώνει να παίρνουν επιπρόσθετα προσόντα, πέραν του πτυχίου για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών μας.


1000 αιτήσεις 450 υποτροφίες προπτυχιακών
ΕΡ: Πόσες αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο και πόσες ικανοποιούνται;
ΑΠ
: Για προπτυχιακά υποβάλλονται περίπου 1000 αιτήσεις και παίρνουν υποτροφία οι 450, δηλαδή περίπου οι μισοί. Φέτος υποβλήθηκαν 1100 περίπου και θα πάρουν γύρω στους 450.
Για τα διδακτορικά είναι περίπου 150 και από αυτούς παίρνουν υποτροφία οι 60-70. Το ποσό που παίρνουν είναι στο εξωτερικό 9.000 ευρώ και 6.000 ευρώ στην Κύπρο. Μιλάμε για τρία χρόνια. Τα μεταπτυχιακά (μάστερ) είναι συνολικά 5.000 ευρώ στο εξωτερικό, είτε το κάνεις ένα χρόνο ή δύο. Στην Κύπρο είναι δύο χρόνια επί 1700 ευρώ για κάθε έτος.
ΕΡ: Τι γίνεται αν κάποιος ξέχασε ή για κάποιο άλλο λόγο, δεν υπέβαλε αίτηση για υποτροφία;
ΑΠ: Δικαιούται να κάνει αίτηση για οικονομική ενίσχυση. Δηλαδή, Φεβρουάριο, Μάρτιο εφόσον είναι φοιτητής του εξωτερικού και τον επόμενο, του δίνουμε ξανά το δικαίωμα, παρότι είναι δευτεροετής, να κάνει αίτηση για υποτροφία σαν πρωτοετής. Φυσικά θα χάσει ένα χρόνο υποτροφία, αν εγκριθεί.


Οικονομική ενίσχυση
ΕΡ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση;
ΑΠ: Φεβρουάριο, Μάρτιο, αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποτροφιών, να αφαιρεθούν οι αιτητές που πήραν υποτροφία. Μετά προχωρούμε με την οικονομική ενίσχυση. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να πάρει υποτροφία και οικονομική ενίσχυση. Για οικονομική ενίσχυση δικαιούται να υποβάλει αίτηση οποιοδήποτε φοιτητής του εξωτερικού οποιουδήποτε έτους
Μετά τις Παγκύπριες εξετάσεις, ο κάθε πρωτεύσας του τμήματος (30 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και 12 στο ΤΕΠΑΚ) που εγγράφονται στο συγκεκριμένο τμήμα παίρνουν αυτόματα υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Με δεδομένο ότι θα φέρουν την εγγραφή τους στο τμήμα.
Στις 10 Ιανουαρίου το Συμβούλιο αποφάσισε να δει γενικά την πολιτική των υποτροφιών με βάση την αύξηση των φοιτητών στην Κύπρο και τη μείωση τους στο εξωτερικό. Με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων αυξήθηκαν οι φοιτητές μας στην Κύπρο που έχουν ανάγκη.


Αλλαγή κριτηρίων
ΕΡ: Θα αλλάξουν τα κριτήρια και για τα δημόσια πανεπιστήμια ή μόνο για τα ιδιωτικά.
ΑΠ: Για όλα (έξι) τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Ιδιωτικά και κρατικά. Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι υποτροφίες του εξωτερικού. Αυτά αποτελούν μια σκέψη η οποία θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου του ΙΚΥΚ στις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










701