Το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Προεδρικό για την εκτόνωση της κρίση στην παιδεία ήταν το αναμενόμενο. Δεν συζητήθηκε κανένα συγκεκριμένο θέμα ούτε συμφωνήθηκε κάτι επί της ουσίας. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για έναρξη διαλόγου με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, με στόχο να υπάρξει συμφωνία και να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο. Έχοντας μπροστά του αναλυτικούς πίνακες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρηματολόγησε γιατί είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός. Το κυριότερο επιχείρημά του ήταν ότι δεν μπορεί το μισθολόγιο στην παιδεία να απορροφά τόσο μεγάλο ποσοστό δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης, o προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας ανέρχεται στα 1070 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία, τα 780 εκατομμύρια δαπανώνται στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση. Από αυτό το ποσό, τα 652 εκατομμύρια (ή ποσοστό 84%) είναι δαπάνες μισθολογίου.
Πάντως, το κεντρικό σημείο που φαίνεται να επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να μειώσει τις δαπάνες είναι αυτό των απαλλαγών των εκπαιδευτικών. Οι απαλλαγές των εκπαιδευτικών κοστίζουν στο κράτος σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία 52,730.295 ευρώ ετησίως, ποσό για το οποίο αντιστοιχεί σε 1548 εκπαιδευτικούς. Ήδη με την τελευταία απόφαση του Υπουργικού, έχει εξοικονομηθεί ποσό 7.251.100 ευρώ που αντιστοιχεί σε 214.8 εκπαιδευτικούς. Υπολογίζεται ότι μόνο από τις απαλλαγές του υπεύθυνου τμήματος με βάση την απόφαση του Υπουργικού έχουν εξοικονομηθεί ήδη γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Paideia-News, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σε διάλογο ώστε να επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις. «Φέρτε εισηγήσεις πως θα επιτύχουμε τον εξορθολογισμό» φέρεται να είπε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αμσφισβήτησαν κάποια στοιχεία από τους πίνακες που είχε μπροστά του ο Νίκος Αναστασιάδης.
Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν τη Δευτέρα να πάρουν τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για τον διάλογο. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών διαλόγου τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Στις 5 του Αυγούστου ίσως γνωρίζουμε αν ο διάλογος θα συνεχιστεί ή αν θα έχουμε αδιέξοδο.
Πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή, αποψινές πληροφορίες που φθάνουν τόσο από το Προεδρικό όσο και από εκπαιδευτικές οργανώσεις φανερώνουν μια σύγχυση ως προς τι είναι προς διάλογο και τι όχι με επίκεντρο τη στελέχωση. Δεν αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και απόψε ή αύριο Σάββατο.