Ολοήμερο Σχολείο: parking μαθητών ή ένα σπουδαίο περιβάλλον μάθησης και αλληλεπίδρασης;


ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΥΪΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού» στις 5 Οκτωβρίου, νιώσαμε την ανάγκη να δηλώσουμε κι εμείς την παρουσία μας στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, και να διεκδικήσουμε τα εύσημα που απορρέουν από το σπουδαίο έργο που επιτελούμε εργαζόμενες στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία. 

Το ολοήμερο σχολείο ως θεσμός είναι απόλυτα επιτυχημένος εκπαιδευτικά σε όποια χώρα του αναπτυγμένου κόσμου κι αν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, ο ρόλος του εκπαιδευτικού κρίνεται σήμερα στην απογευματινή ζώνη τόσο αναγκαίος, όσο χρήσιμος και καθοριστικός για την ποιότητα των στιγμών μάθησης που ακολουθούν την επόμενη μέρα. Στοχεύουμε στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή, καθώς ενισχύουμε και εμβαθύνουμε τα γνωστικά αντικείμενα της πρωινής ζώνης με διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο. Εμπλουτίζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα με θέματα που ικανοποιούν ειδικά ενδιαφέροντα των παιδιών και αναπτύσσονται ικανότητες και δεξιότητες ζωής, που απαιτούνται από την κοινωνία του 21ου αιώνα. Αποτελούμε την πινελιά της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ώστε να απαμβλύνεται η ανισότητα ευκαιριών που υπάρχει ανάμεσα των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων του μαθητικού πληθυσμού  προσφέροντας έτσι επιπλέον ευκαιρίες μάθησης σε μαθητές –τριες που έχουν ανάγκη πρόσθετης στήριξης και βοήθειας προσεγγίζοντας τη μάθηση εξατομικευμένα, για αντιμετώπιση μαθησιακών και άλλων δυσκολιών τους. Επίσης συμβάλλουμε στην πρόληψη και περιορισμό της παιδικής παραβατικότητας. Τα παιδιά λαμβάνουν μέρος και εντάσσονται σε σπουδαίες δραστηριότητες για την ισόρροπη, αρμονική και πολύπλευρη ανάπτυξη τους. Αναπτύσσουν εκτός από τον γνωστικό τομέα, το τομέα της συμπεριφοράς και του συναισθήματος. Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με τις τέχνες, τα σπορ, το παιχνίδι, διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες προάγουν την κοινωνικοποίησή των μαθητών.

Παρόλα αυτά είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι δεν τυγχάνουν αναγνώρισης του εκπαιδευτικού τους έργου από την επίσημη Πολιτεία. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών του ολοήμερου σχολείο. Ένα σχήμα οξύμωρο. Εξαγγέλλεται ότι το ολοήμερο σχολείο επιτελεί έργο εκπαιδευτικό, επέκταση του πρωινού και όμως δεν αναγνωρίζεται η υπηρεσία των εκπαιδευτικών.   Επίσης το εργασιακό καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών με το οποίο εργοδοτούμαστε μας κατατάσσει σε μια δεύτερη κατηγορία εκπαιδευτικών εφόσον θεωρούμαστε ως αυτοτελώς εργοδοτούμενοι και όχι ισότιμοι εκπαιδευτικοί ως της πρωινής φοίτησης.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού» ίσως το Υπουργείο Παιδείας θα ήταν καλό να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τη συνδρομή μας στην εκπαίδευση των μαθητών κι έμπρακτα να δείξει την αναγνώριση του έργο μας. Αυτό μπορεί να γίνει αίροντας  διατάξεις όπως η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στο ολοήμερο σχολείο καθώς και η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος με το οποίο εργοδοτεί τους εκπαιδευτικούς των ολοήμερων σχολείων. 

*Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης

Εργαζόμενοι στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











88