Ολυμπία Στυλιανού για ΠΟΕΔ: Πόσο καιρό το υπ. Παιδείας θα ανέχεται αυτά τα παράνομα πράγματα;


Η κ. Στυλιανού αντικρούει την άποψη των εκπαιδευτικών ότι ήταν απαράδεκτη η ενέργειά της να στείλει επιστολή και να απειλεί τα μέλη της με διώξεις. Αντίθετα, δηλώνει ότι το θεωρεί υποχρέωσή της. Μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην εκπομπή του γ προγράμματος του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» η κ. Στυλιανού διερωτάται «πόσο καιρό το υπουργείο θα ξέρει από το Γενικό Εισαγγελέα, που είναι νομικός του σύμβουλος ότι αυτά τα πράγματα είναι παράνομα και να τα ανέχεται»                

Αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα της ΠΟΕΔ σταμάτησαν την επιμόρφωση των δασκάλων.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις δηλώσεις της κ. Στυλιανού που σίγουρα θα συζητηθούν:  


Πολύ καθαρή η γνωμάτευση του 1986

«Κακώς παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου ότι είναι πρωτοφανής η στάση του υπουργείου Παιδείας. Το θέμα τίθεται κάθε τόσο. Ακόμη και το 1986 που δόθηκαν οι πρώτες γνωματεύσεις για το ίδιο ζήτημα και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πολύ καθαρή. Ότι δηλαδή το δικαίωμα της απεργίας ήταν προστατευόμενο από το σύνταγμα, αλλά όλα τα μέτρα που αποφασίζει μια συντεχνία, δεν εμπίπτουν στον ορισμό απεργίας. Απεργία είναι να απέχουν μαζικά από την εργασία τους. Επιλεκτικά να πηγαίνουν στην εργασία τους και ν’ αποφασίζουν να μην ασκούν επιλεκτικά κάποια καθήκοντα, δεν είναι απεργία και δεν προστατεύεται από το σύνταγμα.

Αντίφαση της ΠΟΕΔ

Να υποδείξω μια αντίφαση που έχει η στάση της ΠΟΕΔ. Η ίδια η ΠΟΕΔ δεν μίλησε ποτέ για απεργία, μίλησε για μέτρα. Γι’ αυτό λέμε «απεργία δικαιούσαι να κάνεις, μέτρα αυτού του είδους, δε δικαιούσαι». Ζητήσαμε νέα γνωμάτευση και αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα και από τη νέα γνωμάτευση. Η ΠΟΕΔ στις ανακοινώσεις της καλεί τους εκπαιδευτικούς να περιοριστούν αυστηρά σε εκείνα τα καθήκοντα που προνοούνται από τα σχέδια υπηρεσίας τους και τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου. Αυτό το λέγει η ΠΟΕΔ. Μετά έρχεται και λέγει, «να μην κάνετε εκείνο». Όμως στο «εκείνο» υπάρχουν και πράγματα που σαφώς είναι μέσα στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών.

 

Σταμάτησε η επιμόρφωση

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει σταματήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επειδή τους καλεί να μην πηγαίνουν σε επιμόρφωση εκτός της σχολικής μονάδας. Έχουμε κάνει κίνηση προς τη σχολική μονάδα αντί εκτός. Δεν μπορεί όμως, μετά που διαμορφώθηκε το πρόγραμμα από το Υπουργείο και αυτό το γνώριζαν, διαθέτοντας πόρους του φορολογούμενου πολίτη, να έρχονται και να λέγουν ότι δεν θα πηγαίνουν στο πρόγραμμα, επειδή γίνεται είναι εκτός σχολικής μονάδας. Υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης, που ως εκ της φύσης τους, δεν μπορούν να δουλέψουν εντός της σχολικής μονάδας. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, επειδή δεν έρχονται οι εκπαιδευτικοί. Είναι το πρόγραμμα για τους νεοπροαχθέντες διευθυντές. Μια μέρα της εβδομάδας έρχονται στο Παιδαγωγικό για επιμόρφωση. Όταν πρόκειται για 82 διευθυντές τι θα κάνουμε; Να βρούμε 82 εκπαιδευτές για να πηγαίνουν στις σχολικές μονάδας για να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα; Αυτό δεν μπορεί, είναι αδύνατο να δουλέψει με αυτό τον τρόπο. Επίσης υπάρχει και λογική να φέρνεις από διαφορά σχολεία να ανταλλάζουν εμπειρίες. Δεν είναι προς το συμφέρον της εκπαίδευσης αυτή η στάση.

Δεν θέλουμε απεργίες

Σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των συντεχνιών να κάνουν απεργία. Δεν ωθούμε με αυτό τον τρόπο τις συντεχνίες να κάνουν απεργίες. Δεν θέλουμε να κάνουν απεργία».

Δεν είναι απαράδεκτο είναι υποχρέωση μας

Κληθείσα να σχολιάσει την άποψη των εκπαιδευτικών ότι η επιστολή της είναι απαράδεκτη, η κ. Στυλιανού απάντησε:

«Αν είναι απαράδεκτη, είναι καλύτερα να λέμε ποια είναι η νομική κατάσταση στην οποία έβαλαν τα μέλη τους οι συντεχνίες. Δεν συμφωνώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς το βλέπουμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε και ξεκινήσαμε από την ΠΟΕΔ. Μιλά ο κ. Φυλακτού σαν να ήταν κεραυνός εν αιθρία, σαν μην το ήξερε ότι θα το έκανε το υπουργείο. Και όμως είχα τέσσερις συναντήσεις μαζί τους. Από την 1η του Σεπτέβρη μέχρι την 1 Νιόμβρη είχαμε τέσσερις συναντήσεις είτε στο επίπεδο το δικό μου είτε του υπουργού και τα συζητήσαμε. Τη γνωμάτευση την έχουμε από τις 11 του Οκτώβρη. Πόσο καιρό το υπουργείο θα ξέρει από το Γενικό Εισαγγελέα, που είναι νομικός του σύμβουλος ότι αυτά τα πράγματα είναι παράνομα και να τα ανέχεται;»               




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142