Ολυμπία Στυλιανού: Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιστήκαμε


Συμβάλουν στην ενημέρωση

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο Δ’ Παγκύπριο Συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Συνεργατικής Μάθησης με θέμα «Ποιότητα Εκπαιδευτικών: Το Κλειδί της Μεταρρύθμισης», γιατί, πρώτα και πάνω από όλα, τέτοιου είδους δράσεις, που αναπτύσσονται μέσα από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κοινωνικοί φορείς και οργανωμένα σύνολα τα οποία ως Υπουργείο θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες μας, συμβάλουν καθοριστικά στην ενημέρωση, όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Όπως είναι ήδη γνωστό τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συνολικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου, το οποίο θα ανεβάσει την Κύπρο, στον τομέα της εκπαίδευσης, στις υψηλότερες θέσεις, σε επίπεδο επιδόσεων, στην Ευρώπη.

 

Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο

Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιστήκαμε είναι το σχολείο στο οποίο μαζί, όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, θα μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για το κοινό τους μέλλον, να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που χαρακτηρίζουν ένα μορφωμένο άνθρωπο και ταυτόχρονα να μη χάνουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να βιώνουν την παιδική και τη νεανική τους ηλικία ως τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες περιόδους της ανθρώπινης ζωής. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό σχολείο, το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, που άρχισε να οικοδομείται τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δεν προσανατολίζεται μόνο στην παροχή ισότητας ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, αποποιούμενο την ευθύνη για την ανισότητα στα αποτελέσματα, αλλά οργανώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά επιτυγχάνουν όλους τους στόχους της εκπαίδευσης χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών.

 

Κλειδί οι εκπαιδευτικοί μας

Κλειδί στην εκπλήρωση του πιο πάνω οράματος είναι οι εκπαιδευτικοί μας. Ως Υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της εισαγωγής των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, επενδύσαμε πολλά στη βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Με πρωτοστάτες το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τις τρεις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Δημοτική, Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική) σχεδιάστηκε και υλοποιείται το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στο οποίο, πέραν από στελέχη του Υπουργείου, συμμετέχουν, ως επιμορφωτές, και πανεπιστημιακοί, μάχιμοι εκπαιδευτικοί και οργανωμένα σύνολα ή/και άλλοι ειδικοί που ασχολούνται με θέματα σχετικά με την επιστήμη της παιδαγωγικής και της μαθησιακής διαδικασίας. ΄Ενας από αυτούς είναι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου σας και καλός φίλος Δρ Νεόφυτος Χαραλάμπους τον οποίο, με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στην προσπάθειά μας για εκσυχγρονισμό της παιδείας του τόπου μας.

 

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης, για πρώτη ίσως φορά, καταφέραμε, με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, να ανοίξουμε τις σχολικές μονάδες προς την κοινωνία και να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να συμμετέχουν σε διάφορες επιμορφωτικές δράσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στη συνεχή, ποιοτική επαγγελματική τους βελτίωση και εξέλιξη. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές, που προσφέρονται τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, περιλαμβάνονται επιμορφωτικά μαθήματα, εκπαιδευτικές συνεδριάσεις, δειγματικές διδασκαλίες, συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές εμπειριών και εκπαιδευτικού υλικού, κ.λπ.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος της επιμόρφωσης που προσφέρουμε είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των σχολικών μονάδων με τις βασικές αρχές, τους στόχους και το περιεχόμενο των νέων Α.Π. η οποία, σε συνδυασμό με τη μόρφωση, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, θα τους βοηθήσει να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους με βάση το πλαίσιο που καθορίζουν τα νέα Α.Π.

 

Πιο υψηλές επιδόσεις και υψηλή ποιότητα

Ως Υπουργείο είμαστε βέβαιοι πως όσο περνά ο καιρός και όσο η εφαρμογή των νέων Α.Π. θα επεκτείνεται, τόσο πιο υψηλές επιδόσεις και υψηλή ποιότητα στα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών μας θα πετυχαίνουμε. Και έχοντας πετύχει αυτό είμαστε ακόμα πιο βέβαιοι πως θα πετύχουμε και αυτό που εξαρχής επιδιώκαμε: την αναγνώριση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και την καθιέρωσή της ως μιας χώρας που διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με μόρφωση υψηλού επιπέδου και υψηλής ποιότητας.

Συγχαίροντας θερμά τα μέλη και τους φίλους του Κυπριακού Συνδέσμου Συνεργατικής Μάθησης για τη μέχρι σήμερα προσφορά τους στην κυπριακή εκπαίδευση και όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου κατά τη διάρκεια τους οποίου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τρεις κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα εκπαιδευτικής αλλαγής, η παρουσία των οποίων μας τιμά ιδιαίτερα ως χώρα, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142