Με ανακοίνωσή της η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών αναφέρει:
«Η δημιουργία εκπαιδευτικών δύο ταχυτήτων είναι άδικη και αδικαιολόγητη. Δεν υπάρχει αποδεκτή εξήγηση για την ύπαρξη εκπαιδευτικών απασχολούμενων σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας (ΚΙΕ, Επιμορφωτικά, ΔΡΑΣ.Ε., Ολοήμερα) υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Μήπως είναι δευτέρας κατηγορίας οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε απογευματινό χρόνο ακολουθώντας τα αναλυτικά προγράμματα, τη διδακτέα ύλη και τη γραμμή του Υπουργείου και που, μάλιστα, αμείβονται από το λογιστήριο της Δημοκρατίας;
Η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΟΑΕ) προτείνει την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και τον διορισμό ως μισθωτών όλων των αδιόριστων εκπαιδευτικών που πρόκειται να διδάξουν στα εν λόγω προγράμματα από τον πίνακα Διορισίμων, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον διορισμό τους (ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας κτλ.).
Με τον τρόπο αυτό δίνονται κίνητρα στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς για να συμμετέχουν στην εξέταση του ΝΣΔΕ καθότι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μέσω αυτής θέση μόνιμη, με σύμβαση ή θέση σε κάποιο από τα προγράμματα του Υπουργείου. Έτσι, λοιπόν, θα υπάρχει και η ευκαιρία ανέλιξης στον τομέα αυτό, εφόσον οι πρωτεύσαντες θα διορίζονται ως μόνιμοι, οι επόμενοι στην κατάταξη θα διορίζονται με σύμβαση και οι υπόλοιποι στα προγράμματα του Υπουργείου.
Επομένως, σε περίπτωση που η πρότασή μας υλοποιηθεί, θα αρθεί ταυτόχρονα και η άδικη διάκριση που γίνεται με το ισχύον ΝΣΔΕ όσον αφορά την επιλεκτική μοριοδότηση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, καθώς θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε όλους όσοι εργάστηκαν στο δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, στα προγράμματα του Υπουργείου και σε εγκεκριμένα από το Υπουργείο ιδιωτικά φροντιστήρια.
Η ΟΑΕ κρίνει σημαντική την εκπαιδευτική προϋπηρεσία και θεωρεί ότι το δικαιότερο είναι να αναγνωρίζεται σε όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που την κατέχουν. Τάσσεται, όμως, υπέρ της κατάργησης της μοριοδότησής της, εάν αυτή θα γίνεται επιλεκτικά παραβιάζοντας την Αρχή της Μη Διάκρισης και αν θα δίνει πολύ μεγάλη πριμοδότηση σε όσους την έχουν, ώστε να τροποποιεί ριζικά το αποτέλεσμα της εξέτασης. Γι' αυτό απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μείωση της μοριοδότησης της πείρας, εάν αυτή θα παραμείνει στο ΝΣΔΕ, σε σημείο που να μην ακυρώνει την εξέταση».