Ομιλία ΑΠΚ: «Η Φιλοσοφία του πρώϊμου Χριστιανισμού, ένα ξεχασμένο κεφάλαιο της Αρχαίας Φιλοσοφίας»


Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), σας προσκαλεί στην ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης κ. Γιώργου Καραμανώλη με θέμα «Η Φιλοσοφία του πρώϊμου Χριστιανισμού, ένα ξεχασμένο κεφάλαιο της Αρχαίας Φιλοσοφίας».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία), την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19:30.

Πληροφορίες:

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι από τους Χριστιανούς διανοητές του 2ου αιώνα χαρακτηρίζουν τον Χριστιανισμό ως φιλοσοφία, ως τη μόνη αληθή φιλοσοφία, την ύψιστη φιλοσοφία, ενώ ταυτόχρονα επικρίνουν έντονα εν γένει τη φιλοσοφία, πλατωνική, αριστοτελική, στωϊκή, ή επικούρεια. Το φαινόμενο αυτό θέτει προς συζήτηση αν και κατά πόσο ο Χριστιανισμός είναι φιλοσοφία και τι εννοούν οι Χριστιανοί με τους σχετικούς βεβαιωτικούς ισχυρισμούς τους. Το ζήτημα περιπλέκεται αν εξετάσει κανείς τα κείμενα των Χριστιανών διανοητών της περιόδου μεταξύ 2ου και 4ου αιώνα, όπως του Ιουστίνου, του αυτοαποκαλούμενου φιλόσοφου, του Κλήμη, του Τερτυλλιανού, του Ειρηναίου, του Ωριγένη, του Βασιλείου, του Γρηγορίου Νύσσης, ή του Νεμέσιου, ακριβώς επειδή από τη μια συναντούμε σε αυτά μια διεξοδική πολεμική κατά της φιλοσοφίας ως χαρακτηριστικής του εθνικού πολιτισμού, ενώ από την άλλη απαντούμε εμβριθείς πραγματεύσεις παραδοσιακών φιλοσοφικών ζητημάτων, όπως της σχέσης του κόσμου με της αιτίες του, της αιτιότητας εν γένει, της σχέσης ουσίας και ιδιοτήτων, ψυχής και σώματος, ή της ηθικής ευθύνης. Οι φιλοσοφικές αυτές πραγμάτευσεις διακρίνονται από την πρακτική των πρώϊμων Χριστιανών διανοητών να κρυσταλλώνουν τις συχνά πολύ σύνθετες φιλοσοφικά θεωρίες τους μέσα από έναν κριτικό διάλογο με τη σύγχρονη και παλαιότερη φιλοσοφική σκέψη. Η άποψη συνεπώς ότι η λεγόμενη Χριστιανική φιλοσοφία είναι μόνο κατ’ όνομα τέτοια γιατί προσδιορίζεται ουσιωδώς από τη Βίβλο δεν ευσταθεί. Αυτό πιστοποιεί άλλωστε και το γεγονός της έντονης διαφωνίας μεταξύ των πρώϊμων Χριστιανών φιλοσόφων για τα περισσότερα φιλοσοφικά ζητήματα.

Το γεγονός ότι η Χριστιανική φιλοσοφία χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη οπτική που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς θεολογική, με την έννοια ότι στο προσκήνιο βρίσκεται το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ κόσμου/ανθρώπου και θεού, δεν θα πρέπει να ξενίζει, καθώς πρόκειται για μια οικεία οπτική της σύγχρονής τους φιλοσοφίας. Στόχος μου είναι να υποστηρίξω ότι η πρώϊμη Χριστιανική φιλοσοφία είναι ένα διακριτό ρεύμα αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης με συχνά νέες ιδέες και επιχειρήματα, και ως τέτοιο θα πρέπει να εκτιμηθεί και να μελετηθεί.

Ο Γιώργος Καραμανώλης σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο (King’s College), το Μπέρκλεϋ και την Οξφόρδη, απ’ όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Αρχαία Φιλοσοφία ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο κέντρο μελέτης και έκδοσης των παπύρων του Herculaneum στη Νάπολη της Ιταλίας, στο πανεπιστήμιο του Princeton, στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Κρήτης, του Μονάχου, της Ουτρέχτης και της Jyväskulä της Φινλανδίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αρχαία Φιλοσοφία της κλασικής και ελληνιστικής εποχής και ιδιαίτερα της ύστερης αρχαιότητας. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται δύο μονογραφίες, Plato and Aristotle in Agreement? Platonists on Aristotle from Antiochus to Porphyry, Oξφόρδη 2006 (paperback 2013) και Τhe Philosophy of Early Christianity, Durham/London 2013.

Παρακολούθηση μέσω διαδικτύου

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://eclass-live2.ouc.ac.cy:80/join_meeting.html?meetingId=1431485

Οδηγίες παρακολούθησης

1. Κάντε κλικ στο κουμπί "Παρακολουθήστε Ζωντανά την Εκδήλωση"

2. Επιλέξτε Login as Guest

3. Στο πεδίο «Email Address» πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση

4. Στο πεδίο «Display Name» πληκτρολογήστε το Ονοματεπώνυμο σας

5. Πατήστε το κουμπί Log In

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147