Ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου


Μετά από συζήτηση, κατά κύριο λόγο μεταξύ των Βουλευτών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα προγράμματα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ),  η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το 2016. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους €7.650.000 και έσοδα ύψους €7.656.010, τα οποία προέρχονται κυρίως από κρατική χορηγία.
Ο Προεδρεύων της συνεδρίας Σοφοκλής Φυττής είπε πως πρέπει να ανταμείβονται οι μαθητές της υπαίθρου, οι οποίοι δαπανούν περισσότερο χρόνο για μεταφορά προς και από το σχολείο και καταπονούνται περισσότερο.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι “προσπαθούμε να μετατρέπουμε τα πάντα στο στοιχείο της ιδεολογίας”.
Πρόσθεσε ότι ουδείς διαφωνεί προς τη στήριξη των φτωχότερων μαθητών. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διαχωρίζεται το κοινωνικό κράτος από τις υποτροφίες και ο άριστος να επιβραβεύεται ανεξάρτητα αν είναι από πλούσια οικογένεια ή φτωχή, καθώς η αριστεία δημιουργεί αυξημένη αξία στην κοινωνία. Είπε ακόμα ότι επιβάλλεται ένα κονδύλι να πηγαίνει στους εξαίρετους
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφερόμενος στο θέμα της αριστείας των μαθητών, διατύπωσε τη θέση ότι η πολιτεία οφείλει να προωθεί την αριστεία χωρίς να υπεισέρχονται εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης παρατήρησε ότι ο Προϋπολογισμός του ΙΚΥ είναι μειωμένος κατά 850.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι πρωτοετείς που θα πάρουν υποτροφία θα είναι λιγότεροι. Πρόσθεσε ότι η αριστεία πρέπει να επιβραβεύεται, και αναφέροντας ότι κανένας με βαθμολογία κάτω από 18,5 δεν παίρνει υποτροφία, ανέφερε πως δεν εξασφαλίζεται υπό τους ίδιους όρους το 18,5 από ένα φτωχόπαιδο σε σχέση με το παιδί που έχει την ευχέρεια να μελετά με ανέσεις.
Πρόσθεσε πως μειώθηκαν τα κριτήρια για κάποιο εύπορο παιδί και αυξήθηκε η κοινωνική
στήριξη.
Ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι “το Success Story της Κυβέρνησης που κοκορεύεται με το πλεόνασμα, συνεχίζεται ενώ κατέρρευσε λόγω περικοπών ο τομέας υγείας με άλλο ένα θύμα το ΙΚΥ.” Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε το νομοσχέδιο να φέρει τίτλο προϋπολογισμός μειωμένων κρατικών υποτροφιών.
Ο κ. Μαυρίδης, δευτερολογώντας, ανέφερε ότι από τη μείωση του Προϋπολογισμού του ΙΚΥ υπήρξε μεταφορά σημαντικού κονδυλίου στις φοιτητικές χορηγίες. Δανειζόμαστε και πρέπει να κάνουμε αναδιανομή του προϋπολογισμού, συνέχισε και πρόσθεσε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αποστερεί το μετάλλιο από τον πρώτο Ολυμπιονίκη και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιβραβεύει με κάποιο τρόπο τους αρίστους.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι όλα τα προγράμματα αφορούν στους άριστους των αρίστων. Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε ένα πρόγραμμα ώστε από τους άριστους των αρίστων να επιλέγονται οι φτωχότεροι, πρόσθεσε, αναφέροντας πως είναι γεγονός ότι ένα κονδύλι μεταφέρθηκε προς το Υπουργείο Παιδείας για το φοιτητικό πακέτο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκκος Σταυριανός ανέφερε ότι είναι υποκειμενικός ο ορισμός του αρίστου. Τι είναι άριστος, είπε. Διερωτήθηκε αν ο άριστος βοηθά τους γονείς του για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες και έχει μειωμένο χρόνο μελέτης, πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ίδιο με τον μαθητή που έχει την άνεση χρόνου και πόρων να εξασφαλίσει το αριστείο.
Να μην κρυβόμαστε πίσω από την αριθμολογία και να εντοπίζουμε τους άριστους στη ζωή, συνέχισε προσθέτοντας πως πρωταρχικό είναι να δοθεί ευκαιρία στους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα και κατέληξε διατυπώνοντας τη θέση ότι αριστεία είναι αλτρουισμός.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι παλαιότερα υπήρχαν προγράμματα που αφορούσαν τους άριστους και εισήχθηκαν προγράμματα που ευνοούσαν τους φτωχότερους.
Έχουμε αποκλείσει τους άριστους και αυτό συνιστά στρέβλωση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να επιβραβεύουμε τους άριστους, ίσως με μικρότερο ποσοστό δαπανών.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι “το 2008 ήταν ο άριστος στην Προεδρία, και το 2013 κατεβάσαμε τον άριστο για να βάλουμε άλλον άριστο και ιδού τα αποτελέσματα”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167