Λιγο πριν το κουδούνι χτυπήσει για τους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία, ο Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης Λεμεσού, Ονησιφόρος Ιωάννου, παρουσιάζει στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στο Paideia-News την εικόνα των Δημοτικών σχολείων της Λεμεσού.
ΕΡ: Πόσα σχολεία έχετε εντοπίσει στη Λεμεσό με προβλήματα στελέχωσης διευθυντικών θέσεων και ποια είναι αυτά;
ΑΠ: Θα έλεγα ότι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στελέχωσης διευθυντικών θέσεων, αλλά έχει γίνει μια τροποποίηση, θέσης, έτσι που κάποια σχολεία διοικούνται από Βοηθούς Διευθυντές. Αυτά είναι τέσσερα στην πόλη και ένα εκτός: Το Α΄ Δημοτικό κύκλος Α΄, το Β’ Δημοτικό Κύκλος Β΄, το Θ΄ Καψάλου, Ακρωτήρι και το Ε’ Λεμεσού. Αυτοί οι Βοηθοί Διευθυντές είχαν εμπειρία και άλλων χρόνων . Οι Σύνδεσμοι Γονέων των σχολείων αυτών ήρθαν πριν να κλείσουν τα σχολεία ή από τις αρχές του καλοκαιριού και μου είπαν ότι θέλουν να παραμείνει ο Βοηθός που διευθύνει.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο έχει λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης;
ΑΠ: Λόγω του ότι ο αριθμός είναι μικρός και μπορούμε να κάνουμε επιλογή - πρόταση εμείς, διαλέξαμε κάποιους, οι οποίοι δεν υστερούν από ένα διευθυντή που οι Σύνδεσμοι Γονέων ζητούν να παραμείνουν. Ίσως έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη διευθυντική ομάδα όσον αφορά τους βοηθούς διευθυντές. Επειδή δεν έχουν γίνει οι προαγωγές των βοηθών διευθυντών, παγκύπρια υπάρχει έλλειψη 40-50 βοηθών διευθυντών. Η Λεμεσός έχει τη μερίδα του λέοντος στις ελλείψεις. Έχουμε, ως Λεμεσός, πέραν των δέκα θέσεων βοηθών διευθυντών που θα έπρεπε να είναι σε σχολεία και δεν είναι.
Δεν υπάρχει πρόνοια για τους δασκάλους που εκτελούν χρέη βοηθού διευθυντή
ΕΡ: Τα καθήκοντα των βοηθών αυτών από ποιους θα καλυφθούν; Έχετε κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο;
ΑΠ: Όχι δεν υπάρχει ενημέρωση. Η κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί έτσι που να επιλύονται τα προβλήματα. Ο σύλλογος των δασκάλων είναι αρμόδιος για να παίρνει οποιεσδήποτε αποφάσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διευθύνων του σχολείου μαζί με το σύλλογο των δασκάλων αποφασίζουν πώς θα λειτουργήσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να έχει τέσσερις βοηθούς (για κάθε έξι τμήματα αντιστοιχεί ένας βοηθός) και έχουμε τρεις ή δύο. Εκεί απλώς φορτώνονται πολύ περισσότερο όγκο εργασίας αυτοί που έχουν παραμείνει. Δυστυχώς όμως έχουμε και περιπτώσεις με έξι τμήματα που θα έπρεπε να έχουν ένα βοηθό και δεν έχουμε κανένα. Εκεί βασιζόμαστε στο ότι οι δάσκαλοι μαζί με τη Διευθύντρια θα τα βρουν. Οι Βοηθοί Διευθυντές οι οποίοι εκτελούν και χρέη διευθυντή παίρνουν και μείωση του χρόνου τους σαν να είναι διευθυντές. Οι δάσκαλοι όμως όταν λείπει ο βοηθός διευθυντής, δεν υπάρχει πρόνοια να πιστώνονται με χρόνο.
Στο δημοτικό οι πολλές ειδικότητες δημιουργούν προβλήματα στη στελέχωση
ΕΡ: Μέχρι τη Δευτέρα που επιστρέφουν οι μαθητές θα έχουν λυθεί έστω στο μεγαλύτερό τους βαθμό αυτά τα θέματα;
ΑΠ: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Τι εννοώ; Κάποιοι δάσκαλοι δεν έχουν αποδεχτεί το διορισμό τους, βασικά συμβασιούχοι. Οπότε είχαν γίνει άλλοι διορισμοί από την Επιτροπή, αλλά πιθανόν και κάποιοι απ’ αυτούς που μετατέθηκαν ή τοποθετήθηκαν δεν αποδέχτηκαν. Ακόμα έχουμε κάποια μικροκενά, όπως για παράδειγμα σε κάποια σχολεία έχουμε έλλειψη ενός δασκάλου για μια μέρα. Αυτά φαίνονται στο τελευταίο κτένισμα που κάνουμε και είμαστε προς το τέλος. Ή μπορεί να έχουμε περίσσευμα μιας ημέρας (1/5) σε ένα σχολείο και πρέπει να φύγουν να πάνε σε ένα σχολείο που έχει έλλειμμα. Ακόμα η προσπάθειά μας είναι να μην βλέπουμε αριθμούς, γιατί σε κάθε στελέχωση προκύπτουν κενά ενός πέμπτου. Πέστε ότι σε ένα σχολείο χρειάστηκαν 1/5 χρόνου πριν 15 μέρες που κάναμε μεταθέσεις. Τώρα, λόγω του ότι μετακίνησαν ένα δάσκαλο με 29 περιόδους και πήραμε Βοηθό Διευθυντή στο σχολείο, παρουσιάζεται ακόμα ένα έλλειμμα 2/5. Το σημαντικό είναι να μπορείς σε τέτοιες περιπτώσεις να μη φέρνεις τρεις δασκάλους από 1/5, αλλά να πάρεις ένα και τα 3/5. Κι εδώ δημιουργείται πρόβλημα ειδικοτήτων. Δηλαδή ένα σχολείο που έχει δάσκαλο που κάνει Τέχνη, ή Μουσική, ή Τεχνολογία και μοιράζεται σε πολλές τάξεις κάποτε δημιουργείται πρόβλημα.
Δεν το λέω γιατί είμαι εναντίον των ειδικοτήτων, αλλά όντως στο Δημοτικό οι πολλές ειδικότητες δημιουργούν προβλήματα στη στελέχωση. Το πρόβλημά μας είναι με τα μικρά ελλείμματα, που δεν αποτελούν δυσλειτουργία του σχολείου. Αν ένας δάσκαλος λείπει μια μέρα μπαίνουν οι άλλοι δάσκαλοι εκ περιτροπής στην τάξη του και λύνεται το πρόβλημα. Κάτι τέτοιο θα γίνει και Δευτέρα-Τρίτη. Κάποια σχολεία είναι εντελώς έτοιμα να ξεκινήσουν, κάποια έχουν και λίγο περίσσευμα, κάποια έχουν λίγο έλλειμμα. Αλλά γενικά είμαστε σε κατάσταση που μπορούμε να ξεκινήσουμε κανονικά.
Οι δάσκαλοι θέλουν περισσότερη επιμόρφωση μέσα στο ίδιο το σχολείο τους
ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο επιμόρφωσης στα πλαίσια του Διήμερου του Εκπαιδευτικού, λαμβάνοντας υπόψη και την καθυστέρηση που υπήρξε με τις αιτήσεις αλλά και με την εφαρμογή του προγράμματος;
ΑΠ: Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει πιο καλή δουλειά, αν υπήρχε οριστική ημερομηνία και οριστικό θέμα πριν από το κλείσιμο των σχολείων. Το ότι είχαμε φτάσει την προηγούμενη των επιμορφώσεων να προσπαθούν οι δάσκαλοι να μπουν στην πλατφόρμα, σημαίνει καθυστερήσαμε. Αυτό θα έπρεπε να γίνει προτού κλείσουν τα σχολεία. Θα ήταν πιο καλή και η οργάνωση, ενώ τώρα τρέχαμε την τελευταία στιγμή. Όμως γενικά, τα μηνύματα που έχουμε πάρει είναι ότι οι δάσκαλοι θέλουν επιμόρφωση, όμως θέλουν περισσότερη επιμόρφωση μέσα στο ίδιο το σχολείο τους. Γι’ αυτό και η προσπάθεια που γίνεται και από το Παιδαγωγικό και από το Υπουργείο καθώς και τα επαρχιακά γραφεία, ήταν να κάνουμε μικρές επιμορφώσεις, δηλαδή να μαζεύονται 10 ή 5 ή 8 σχολεία στο σχολείο του ενός και μετά από κάποιες μέρες να πηγαίνουν σε άλλο σχολείο από αυτή την ομάδα. Είναι οι λεγόμενες Συνεργατικές Κοινότητες, οι οποίες έχουν δουλέψει με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Φυσική Αγωγή στην επαρχία Λεμεσού και Πάφου. Τώρα έχει γίνει κεντρική επιμόρφωση. Έχουν γίνει ομάδες, γύρω στους 50 δασκάλους και ακολούθησε ύστερα η επιμόρφωση στο σχολείο.
ΕΡ: Οι δάσκαλοι επέλεγαν κάποιο γνωστικό αντικείμενο. Υπήρχαν κάποια στα οποία υπήρξαν ιδιαίτερες προτιμήσεις;
ΑΠ: Στο κάθε γνωστικό αντικείμενο υπήρχε όριο θέσεων. Ιδιαίτερη προτίμηση υπήρξε για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
ΕΡ: Από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε για την επιμόρφωση; Τους ενδιαφέρει; Το επιζητούν;
ΑΠ: Το επιζητούν. Θεωρούν ότι είναι αναγκαίο και παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν και οι ελάχιστες εξαιρέσεις που θεωρούν ότι είναι χάσιμο χρόνου και ότι τα γνωρίζουν, αλλά η γενική εικόνα που βγαίνει προς εμάς από τους δασκάλους είναι ότι θέλουν στήριξη.
Δεν υπάρχουν ελλείψεις στα βιβλία
ΕΡ: Θα έχουν φτάσει όλα τα βιβλία στα σχολεία μέχρι τη Δευτέρα με την επιστροφή των μαθητών ή υπάρχουν ενδείξεις για οποιεσδήποτε ελλείψεις;
ΑΠ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν έχουν φτάσει είναι στην αποθήκη και θα παραληφθούν Δευτέρα ή Τρίτη ανάλογα. Έχω την εντύπωση ότι στα πλείστα σχολεία έχουν πάει όλα τα βιβλία.
Η χρονιά με τις πιο πολλές μεταγραφές
ΕΡ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το θέμα των μεταγραφών από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία;
ΑΠ: Η φετινή χρονιά ήταν η χρονιά με τις πιο πολλές μετεγγραφές. Δεν τις έχουμε αριθμήσει γιατί ο στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και να τυγχάνουν της σωστής εκπαίδευσης. Αλλά μπορώ να πω ότι οι αριθμοί άλλες χρονιές ήταν 5, 10, 15 παιδιά τώρα πρέπει να είναι κοντά στα 100 επαρχιακά. Μπορεί κάποιοι να έχουν μετανιώσει, αλλά ήρθαν εδώ και έψαξαν να βρουν θέση για το παιδί τους στο σχολείο. Ιδιαίτερα το πρόβλημα εντοπίζεται στα νηπιαγωγεία, στην προδημοτική, γιατί εδώ πληρώνουν ένα πολύ μικρό ποσό τα παιδιά για τρέχοντα έξοδα, ενώ στα ιδιωτικά πληρώνουν πέραν των 200 ευρώ. Οπότε αντιλαμβάνεστε όταν ένας γονιός που έχει δύο παιδιά σε νηπιαγωγείο και παίρνει μαζί με τη σύζυγό του 1000 ευρώ, να πρέπει να δώσει τα 500 στο νηπιαγωγείο. Για αυτό τον λόγο έχουν δημιουργηθεί δύο καινούργια νηπιαγωγεία, δύο προδημοτικές στον Κάψαλο και στο Β’ Δημοτικό. Παραμένουν όμως ακόμα σχολεία, όπως το Λανίτειο, το Τσίρειο, που είναι σχετικά παραδοσιακά μεγάλα σχολεία που δεν έχουν νηπιαγωγεία. Λόγω έλλειψης αυλής του σχολείου δεν μπορούσαν να κτίσουν νηπιαγωγείο. Νηπιαγωγείο δεν υπήρχε ούτε στη Χαλκούτσα αλλά τώρα που κτίζεται το καινούργιο σχολείο έχει πρόνοια και για νηπιαγωγείο.
ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ Β ΜΕΡΟΣ