«Στη Λεμεσό φέτος έχουμε κλείσει δύο σχολεία. Το Καντού, που είχε μόνο εννιά μαθητές, και το Όμοδος με δώδεκα. Πιστεύουμε ότι η μετακίνηση του Καντού στην Επισκοπή και του Ομόδους στις Κυβίδες, που είναι σχολεία με έξι τάξεις θα βοηθήσει πρώτιστα τα παιδιά».
Αυτό αναφέρει στο β μέρος της συνέντευξής του στο Paideia-News ο Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης Λεμεσού, Ονησίφορος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου περιγράφει πως επηρεάζονται τα σχολεία από τις πληθυσμιακές αλλαγές στην πόλη, την προσπάθεια συμπλεγματοποίησης κάποιων σχολείων και στέλνει μήνυμα στους γονείς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
ΕΡ: Έχει παρατηρηθεί μείωση μαθητών στα δημοτικά σχολεία του κέντρου της πόλης;
ΑΠ: Υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών και τάση αύξησης κάποιων σχολείων που είναι πάνω από τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Δηλαδή το 21ο των Κοντοβαθιών μεγαλώνει συνεχώς, το δημοτικό της Τριχερούσας είναι πολύ μεγάλο, τα τρία σχολεία της Αγίας Φύλας μεγαλώνουν συνεχώς, ενώ κάποια παραδοσιακά σχολεία, όπως το 1ο Δημοτικό μικραίνει συνεχώς ή έχει μείνει σταθερό με τέσσερα τμήματα. Υπάρχει μια τάση να μικραίνουν κάποια σχολεία. Στο 3ο Δημοτικό, επειδή τα τελευταία χρόνια λέγεται ότι ο χώρος του θα ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ, πολλοί γονείς δεν θέλουν να πάρουν το παιδί τους εκεί και να τρέχουν τον επόμενο χρόνο να το μετακινήσουν. Έτσι κάποιοι προτίμησαν να το γράψουν κάπου αλλού.
Ακόμα και η σύσταση του πληθυσμού έχει αλλάξει. Δηλαδή κάποτε ξέραμε ότι η αριστοκρατία ήταν η 1η και 2α Αστική ενώ τώρα είναι σχολεία με αρκετούς μετανάστες. Ενώ το 25ο Δημοτικό σχολείο της Εκάλης είναι τεράστιο και έχει ελάχιστους μετανάστες, διότι τα ενοίκια είναι διπλάσια στην περιοχή.
ΕΡ: Υπάρχουν κάποια πλάνα μελλοντικά, βλέποντας αυτήν την τάση στο να στηριχθούν και να «σωθούν» αυτά τα σχολεία με την τόση μεγάλη ιστορία ;
ΑΠ: Το πιο σημαντικό κομμάτι στην Παιδεία και στο σχολείο είναι ο εκπαιδευτικός. Πολλές φορές βλέπουμε σχολεία που έχουν πολύ καλούς εκπαιδευτικούς να αλλάζουν το όνομα του σχολείου. Δηλαδή έχει σχολεία όπως είναι το 4ο και 5ο Δημοτικό που πολύ λίγοι τα ζητούσαν, ενώ τώρα στις προτιμήσεις των δασκάλων τα βλέπουμε τακτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα σχολεία αυτά υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των εκπαιδευτικών, υπάρχει συνεργασία μαζί με τους γονείς, μπορεί το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο να είναι χαμηλό, αλλά η ανθρωπιά είναι ψηλά. Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας για ένα σχολείο. Yπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία σε εμάς για να κάνουμε αυτό που λέτε. Η δυσκολία πηγάζει από τη φροντίδα του παιδιού. Για παράδειγμα ένα παιδάκι κατοικεί στο κέντρο της πόλης, αλλά η γιαγιά και ο παππούς που το φροντίζουν μένουν στην οδό Μακεδονίας. Οι γονείς θα έλθουν και θα φέρουν αποδειχτικά στοιχεία και να λένε ότι δεν έχουν αλλού τόπο ν’ αφήσουν το παιδί τους. Το Γραφείο είναι πρώτα από όλα ανθρώπινο. Πολλά πράγματα ανατρέπονται και από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή προσπαθούμε να είναι και τα παιδιά ευτυχισμένα και οι γονείς ευχαριστημένοι.
Μείωση στην πρώτη τάξη 200 παιδιά λόγω φυγής μεταναστών και υπογεννητικότητας
Θα έλεγα ότι έχουμε μείωση στην πρώτη τάξη 200 παιδιά, παρά το γεγονός ότι από την ιδιωτική εκπαίδευση έχουμε στροφή προς τη δημόσια. Αυτό που προκύπτει είναι ότι έχουν μετακινηθεί από την ιδιωτική στη δημόσια κάποιοι που είχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά έχουν φύγει και πολλοί μετανάστες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών να έχει μειωθεί. Ταυτόχρονα υπάρχει και τάση υπογεννητικότητας. Οπότε οι αριθμοί μας δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται.
Καντού και Όμοδος έχουν κλείσει
ΕΡ: Έχουν κλείσει μονοδιδάσκαλα σχολεία στη Λεμεσό;
ΑΠ: Στη Λεμεσό φέτος έχουμε κλείσει δύο σχολεία. Το Καντού, που είχε μόνο εννιά μαθητές, και το Όμοδος με δώδεκα. Κανονικά προνοείται από τον κανονισμό να είναι μονοδιδάσκαλα αυτά τα σχολεία, αλλά λειτουργούσαν ως διθέσια. Δηλαδή είχαν δύο δασκάλες το κάθε σχολείο συν μια δασκάλα που ερχόταν κάποιες μέρες. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα σχολείο με εννιά παιδιά σε έξι τάξεις σημαίνει και μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών. Οπότε πιστεύουμε ότι η μετακίνηση του Καντού στην Επισκοπή και του Ομόδους στις Κυβίδες, που είναι σχολεία με έξι τάξεις θα βοηθήσει πρώτιστα τα παιδιά.
Σκέψη για συμπλεγματοποίηση σχολείων
ΕΡ: Υπάρχουν άλλα σχολεία τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ: Υπάρχει μια σκέψη για συμπλεγματοποίηση σχολείων, όπως το Φοινί που είναι κάθε χρόνο στα όρια. Το Φοινί με τις Κάτω Πλάτρες δεν είναι μακριά. Οι Κάτω Πλάτρες είναι πάνω από τα όριο των 15 μαθητών. Το Φοινί έχει 14 τον ένα χρόνο, 16 τον άλλο, όπως και ο Άγιος Αμβρόσιος. Αλλά οι κοινότητες εκεί θέλουν το σχολείο τους. Πιστεύουν ότι αν κλείσει το σχολείο κλείνει ένα παράθυρο δικό τους προς τον κόσμο ή περιορίζεται η τάση κάποιων να μείνουν στο χωριό, όπως για παράδειγμα νέα ζευγάρια. Για μένα από τη στιγμή που υπάρχει λεωφορείο και μεταφέρει τα παιδιά στο άλλο σχολείο το πρόβλημα λύνεται.
Εργολάβοι αφήνουν ατέλειωτα έργα που ανέλαβαν
ΕΡ: Υπάρχουν σχολεία – εργοτάξια στη Λεμεσό;
ΑΠ: Έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά πέρσι, εργολάβοι που έχουν αναλάβει κάποιο έργο να μην το τελειώνουν. Με αποτέλεσμα, κάποια έργα τα οποία αναμέναμε να είχαν τελειώσει να μη δουλεύει κανένας εκεί και αναγκάστηκαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες να προκηρύξουν ξανά προσφορές. Ένα φαινόμενο το οποίο δεν υπήρχε ή ήταν πολύ μεμονωμένο.
ΕΡ: Έχουν χαθεί δηλαδή κάποια λεφτά;
ΑΠ: Όχι. Αλλά έχει χαθεί χρόνος.
ΕΡ: Ποια σχολεία στη Λεμεσό αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα;
ΑΠ: Τώρα σε κάποια σχολεία έχουν ξεκινήσει ξανά οι εργασίες και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα . Όμως αυτό που είναι σημαντικό και σε τούτο πρέπει να μείνουμε είναι ότι τα σχολεία ξεκινούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε εργοτάξια. Δηλαδή εκεί που υπάρχουν σχολεία με εργοτάξια, όπως είναι το 10ο της Χαλκούτσας, έχει πάει και ο Επιθεωρητής του σχολείου, κάποια άλλα σχολεία έχουν τηλεφωνηθεί μαζί μου, και νιώθουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας από Δευτέρας. Οι δάσκαλοι ελέγχουν το σχολείο (περίφραξη, τους χώρους που τρέχουν τα παιδιά το διάλειμμα, τους χώρους μέσα στην τάξη κλπ), αλλά αντιλαμβάνεστε ότι κάποιες φορές κάτι θα μας ξεφύγει. Ή κάτι το οποίο έχει ελεγχθεί την Παρασκευή τη Δευτέρα να υπάρχει πρόβλημα. Οπότε η πρώτη αυτοψία έχει γίνει με επιτυχία και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα για να μπορούμε να τα λύσουμε άμεσα.
ΕΡ: Τι μήνυμα απευθύνετε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς;
ΑΠ: Μια έκκληση προς τους γονείς. Είμαστε όλοι συμμέτοχοι σε αυτό που λέγεται Παιδεία και Εκπαίδευση. Θέλω να ευχαριστήσω γιατί η συνεργασία που είχα με τους γονείς τα προηγούμενα χρόνια ήταν άψογη. Μαζί ως ομάδα λύναμε προβλήματα με αποτέλεσμα να λένε όλοι πόσο καλοί είναι οι Σύνδεσμοι της Λεμεσού που δεν τσακώνονται, δεν κλείνουν σχολεία, ή πόσο καλά χειρίζεται κάποια θέματα το Επαρχιακό της Λεμεσού. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε τα εύσημα μόνο στον ένα ή μόνο στον άλλον. Ήταν αποτέλεσμα μιας άριστης συνεργασίας και απλά η έκκληση που ήθελα να κάνω στους γονείς είναι ναι να έχουν έγνοια για τα παιδιά τους, ναι να έχουν απαιτήσεις για τα παιδιά τους, αλλά η απειλή ότι θα κλείσω το σχολείο να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απειλή κατά των παιδιών τους. Δηλαδή, το να μην αφήσω το παιδί μου να πάει σχολείο, δεν είναι πίεση προς το Υπουργείο, αλλά είναι παράνομη κράτηση του παιδιού στο σπίτι. Δεν έχω πάρει τέτοια μηνύματα στη Λεμεσό, αντίθετα το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού είναι ανοιχτό πάντα για οποιονδήποτε δάσκαλο έχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα θέλουμε να νιώθουν οι διευθυντές ότι οι επιθεωρητές και ο Α’ Λειτουργός είναι δίπλα τους.