ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Στη Δημοτική Εκπαίδευση προαγωγή σημαίνει να συνεχίζεις να αναλαμβάνεις την πλειοψηφία των διδακτικών καθηκόντων της προηγούμενης θέσης σου, ενώ επιπλέον πρέπει να αναλάβεις τα διοικητικά καθήκοντα της νέας σου θέσης, χωρίς να σου δίνεται χρόνος και αύξηση μισθού για να το πράξεις. Η άβολη θέση του διευθυντή παρομοιάζεται με βαρκάρη που πρέπει ταυτόχρονα να επιβαίνει και να οδηγεί δύο βάρκες. Η μια ονομάζεται διδασκαλία και η άλλη διοίκηση. Εκ των πραγμάτων έχει δύο επιλογές. Ή να πνιγεί ή να επιλέξει βάρκα. Οι περισσότεροι επιλέγουν όπως είναι φυσικό τη διοίκηση γιατί το σχολείο δεν μπορεί να παραμείνει ακέφαλο.
Ενώ ο όγκος των διοικητικών καθηκόντων που αναλαμβάνει το διευθυντικό προσωπικό της Δημοτικής Εκπαίδευσης αυξάνεται συνεχώς, όπως φαίνεται από τον χείμαρρο των εγκυκλίων, οδηγιών και νομοθεσιών που έρχονται συνεχώς,τα διδακτικά τους καθήκοντα παραμένουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980, όταν οι διευθυντές είχαν πολύ λιγότερες ευθύνες και το τέρας της παραβατικότητας που έχουμε σήμερα δεν είχε ακόμα γεννηθεί.
Για να γίνει φανερή η έλλειψη διοικητικού χρόνου παραθέτουμε το διδακτικό χρόνο ανάλογα με τη θέση:
Διευθυντές
11 έως 21 περίοδοι αναλόγως σχολείου.
Βοηθοί Διευθυντές
υπεύθυνοι τμήματος³: 21-22 περίοδοι,
χωρίς υπευθυνότητα τμήματος: 23 περιόδους
Απλοί δάσκαλοι
Υπεύθυνοι τμήματος³: 23-28 περίοδοι,
Διακινούμενοι δάσκαλοι [ Χωρίς υπευθυνότητα τμήματος ]: 25-29 περίοδοι
Η παράλογη κατάσταση του διευθυντή– διακινούμενου δάσκαλου, που έχει να διαχειριστεί εκατοντάδες μαθητές, δεκάδες δασκάλους, συνοδούς, γραμματείς, καθαρίστριες, επισκέπτες, γονιούς, σχολική εφορεία, υπηρεσιακούς παράγοντες κ.α. αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνει το διακινούμενο δάσκαλο διδάσκοντας 3-5 μαθήματα ημερησίως αναγνωρίστηκε ακόμα και από τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος πρότεινε τη μείωση του διδακτικού χρόνου των διευθυντών των σχολείωνμε 250+ και 300+ μαθητές κατά 2 ή 3 περιόδους αντίστοιχα. Δυστυχώς κάτω από την πίεση του Υπουργείου Οικονομικών η προσφορά του Υπουργού Παιδείας αποσύρθηκε, ενώ η ΠΟΕΔ σιωπηρά συγκατένευσε στην συνέχιση της υφιστάμενης άβολης ρύθμισης.
Παρόλο που οι διευθυντές πληρώνουν κατά τεκμήριο τις ψηλότερες συνδρομές στη ΠΟΕΔ, η συντεχνία δεν έχει κάνει τίποτε για να βελτιώσει την άβολη θέση τους. Βλέπετε οι διευθυντές αποτελούν το 5% - 6% των μελών της συντεχνίας και οι ηγέτες μας προτιμούν να κερδίσουν την εύνοια άλλων μεγαλύτερων ομάδων με περισσότερους ψήφους. Σε αντίθεση με την ΟΕΛΜΕΚ που εδώ και 10 χρόνια έχει πετύχει το μηδενισμό του χρόνου των διευθυντών Μέσης, η ΠΟΕΔ δεν έχει πετύχει τίποτε στον τομέα αυτό.
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο φταίει και η νοοτροπία μας. Την ίδια ώρα που εμείς οι δάσκαλοι ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο ποιος θα πάρει τα περισσότερα τυπικά προσόντα, σχεδόν όλοι έχουμε μάστερ και τώρα ανταγωνιζόμαστε ποιος θα αποκτήσει δοκτοράτο, οι καθηγητές σνόμπαραν τα πτυχία και τη θέση του διευθυντή, με αποτέλεσμα οι προσφερόμενες θέσεις στη Μέση Εκπαίδευση να είναι περισσότερες από τους υποψηφίους. Έτσι το ΥΠΠ μηδένισε το διδακτικό χρόνο του διευθυντή μέσης για να πείσει κάποιους να αναλάβουν τη θέση. Οι δάσκαλοι ποτέ δεν επέδειξαν παρόμοια νοοτροπία.
Το Υπουργείο Παιδείας ενώ έχει την απαίτηση από το διευθυντή να κάνει το 40% έως το 70% των διδακτικών καθηκόντων απλού δασκάλου, εντούτοις δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στο διήμερο εκπαιδευτικού. Στη σχετική εγκύκλιο για το διήμερο επιμόρφωσης που θα γίνει μεταξύ 6 -8 Σεπτεμβρίου 2016, ρητά αναφέρεται ότι απαγορεύεται η συμμετοχή των διευθυντών στην κεντρική επιμόρφωση¹. Δηλαδή από τη μια είσαι διακινούμενος δάσκαλος γυρνώντας από τάξη σε τάξη, αλλά από την άλλη δεν σε επιμορφώνουν για τα διδακτικά καθήκοντα που αναλαμβάνεις. Επιπλέον σου λένε να επιμορφώσεις το προσωπικό σου αναλαμβάνοντας την οργάνωση της δεύτερης μέρας του διημέρου, την ίδια ώρα που πιέζουν τα τόσα διοικητικά καθήκοντα που έχουν σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. (Πρόγραμμα, έντυπα κλπ.)
Όμως υπάρχουν και άλλα παρατράγουδα. Στην πολυσέλιδη εγκύκλιο με τίτλο «Έναρξη σχολικής χρονιάς 2016-2017» επιχειρείται με έμμεσο πλην σαφή τρόπο να απαγορευτεί στο διευθυντή να αναλαμβάνει εύκολα μαθήματα όπως τα θρησκευτικά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
« είναι καλύτερα να αποφεύγεται η πρακτική να αναλαμβάνει ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα, με την ευρεία έννοια του όρου, όλα τα μαθήματα Θρησκευτικών του σχολείου»².
Με απλά λόγια: Οι διευθυντές απαγορεύεται να διδάσκουν Ελληνικά, Μαθηματικά, Θρησκευτικά, ενισχυτική διδασκαλία.. Δεν φτάνει δηλαδή που το Υπουργείο Παιδείας δεν δίνει διοικητικό χρόνο στους διευθυντές, έχουν επιπλέον την απαίτηση από αυτούς να αναλαμβάνουν δύσκολα δίωρα μαθήματαόπως επιστήμες και αγγλικά για να αυξηθεί έτσι ακόμα επιπλέον ο χρόνος προετοιμασίας τους. Κατά τα άλλα οι προϊστάμενοι επιτάσσουν ότι τις ώρες που δεν διδάσκουμε πρέπει να παρακολουθούμε μαθήματα στις τάξεις των δασκάλων του σχολείου για να τους ελέγχουμε και να τους καθοδηγούμε. Πότε θα κάνουμε το διοικητικό μας έργο δεν μας λένε.
Η κατάσταση φαίνεται ανίατη. Τουλάχιστον λοιπόν πρέπει να λέγεται η αλήθεια μήπως επιτέλους και ξυπνήσουμε. Η κλαδική των διευθυντών αντί να αναλώνεται μόνο στην προετοιμασία του ετησίου συνεδρίου, ας εργαστεί επιτέλους με έμφαση και ένταση στη βελτίωση της καθημερινότητας μας.
Σημειώσεις
«Τονίζεται ότι οι Διευθυντές/τριες και οι Διευθύνοντες/ουσες των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων δεν θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια της κεντρικής επιμόρφωσης».
*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-2017