Ωρολογίου προγράμματος ψεγάδι


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗ  ΠΟΥΜΠΟΥΡΗ*

Σε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, ημικυρίαρχη, με ρημαγμένη την πολιτιστική κληρονομιά, οικονομικά υπόδουλη και εκτεθειμένη σε λεηλασία, και με μόνιμη τουρκική δαμόκλεια σπάθη, προκειμένου για μια τόσο σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που σοφά περιορίζει την ονομασία της στο ωρολόγιο πρόγραμμα, οι έριδες των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών ωχριούν μπροστά στην αχαλιναγώγητη εισαγωγή της Αγγλικής και την αχαλιναγώγητη παραμονή της στο πρόγραμμα, ακόμα κι όταν οι μαθητές κατέχουν το επίπεδο Γ1 (GCE ή ισοδύναμο) που σηματοδοτεί την ωριμότητα έναρξης σπουδών σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια.

Με την υπερπρώιμη εισαγωγή της, η Αγγλική παρεμβάλλεται και διεκδικεί μέρος του κώδικα μητρικής, επιφέροντας περαιτέρω κατρακύλα στην κατάκτηση της ελληνικής και επιδείνωση συμπτωμάτων αποξένωσης από την Ελληνική (λεξιπενία, ασυνταξίες γραμματικές επιπλοκές κλπ.)

Με την υπερόψιμη παραμονή της, η Αγγλική αναλαμβάνει πλέον ρόλο μητρόγλωσσου μαθήματος και λόγω της υπεροχής της Αγγλικής σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής, θα αρχίσει να γίνεται γλώσσα πρώτης επικοινωνιακής επιλογής ολοένα και περισσότερων παιδιών και αυριανών πολιτών και ηγετών της χώρας και του κράτους μας.

Μήπως θα σωθεί η κατάσταση με την προσθήκη μερικών ωρών στα Ελληνικά; Απαντώ: Ναι, θα σωθεί, όσο θεραπεύεται μια πληγή στο πόδι με τα καλύτερα φάρμακα, ενόσω παραμένει το καρφί στο παπούτσι που τρυπά και το πόδι.

Πέραν από την επέλαση της Αγγλικής σε ολοένα καινούριους τομείς της δημόσιας ζωής και διοίκησης (αλληλογραφία με κυπριακους οργανισμούς και θεσμούς, τραγούδι, θέατρο, διδασκαλία στο κρατικό πανεπιστήμιο, συνέδρια), για μερίδα Ευρωκυπρίων ας μην αποκλείουμε και άσκηση θρησκευτικής λατρείας στα Αγγλικά μετά από προσχώρησηκυπρίων στα χριστιανικά δόγματα των μελλοντικών αγοραστών των χρεωμένων ακινήτων μας και των υπεσχημένων εταιρειών μας. Κι αυτό όχι μόνο λόγω μικτών γάμων, που εν πάση περιπτώσει θα αυξηθούν με τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, αλλά και λόγω της υποτελούς σχέσης υφισταμένου προς προϊστάμενο. Ιστορικό προηγούμενο υπήρξε και σε προηγούμενες εποχές.

Ασκώντας την γενικά ισχύουσα στην Ευρώπη πρόνοια για διακοπή της ξενόγλωσσης διδασκαλίας στο ώριμο επίπεδο Γ1, δίνεται ευκαιρία στα παιδιά για περισσότερο μάθημα και εξειδίκευση στα θέματα μελλοντικών σπουδών. Με τη συνδυασμένη εφαρμογή αυτών των δύο προνοιών προετοιμάζουμε επιστήμονες για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα φέρουν πάλι το προβάδισμα τεχνογνωσίας στην Ευρώπη που χάθηκε με την απερίσκεπτη μεταφορά ευρωαμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε χώρες του τρίτου κόσμου. Κανένας γονιός παιδιού με Γ1 στα Αγγλικά δεν θα αρνιόταν να ανταλλαγούν οι πλεονασματικές ώρες Αγγλικών με μαθήματα κατά το πρότυπο των σχολών αριστείας, ούτε και οι ειδικότητες εκπαιδευτικών που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο.

Εννοείται ότι μαθητές κατευθύνσεων που δεν φθάνουν στο επίπεδο ωριμότητας στα Αγγλικά, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο πρωινό ωράριο με το μάθημα των Αγγλικών για να ικανοποιηθεί και η επιθυμία των γονέων να μην υστερούν τα παιδιά στα επαγγελματικά κριτήρια. Ασυμφωνίες στο επίπεδο στα Αγγλικά μέσα σε μία κατεύθυνση μπορούν να κριθούν με παραπομπή της μειοψηφίας των μαθητών ενός τμήματος στο ΚΙΕ, το οποίο προσφέρει προνομιακή εκπαίδευση στα Αγγλικά.

Παραλείποντας να εφαρμόσουμε τις συνδυασμένες πρόνοιες (διακοπή ξενόγλωσσου μαθήματος στο Γ1 και εξειδίκευση) αναδεικνύουμε την εθνική μας ευρωδουλικότητα. Δεν επιδιώκουμε στοχευμένα την πρωτοπορία και την ισότητα έναντι των εταίρων, αλλά ικανοποιούμαστε με χαμηλότερη εκπαίδευση και αντίστοιχα χαμηλότερους εθνικούς ρόλους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Άντε και με ανάδειξη μεμονωμένων κυπρίων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά όχι σε έξυπνες δομές του κυπριακού κράτους.

Φοβούμαι ότι αυτός είναι ο στόχος, ηθελημένος ή μη, των συμβούλων του υπουργείου από το πανεπιστήμιο. Εξάλλου, πολλές ευρεσιτεχνίες προσωπικού του πανεπιστημίου έχουν διατυμπανισθεί. Δεν έχω υπόψη μου, από αυτές να έχει παραχθεί αποτέλεσμα εντός της Κύπρου, από το κράτος ή τον επιχειρηματικό κόσμο, και να έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Παραλείποντας τέλος να χαλιναγωγήσουμε την Αγγλική ως υπεργλώσσα στο σχολείο, το επόμενο που θα μεθοδευθεί, είναι και η διδασκαλία στα Αγγλικά άλλων μαθημάτων του σχολείου βάσει του νέου δόγματος του πανεπιστημίου για εισαγωγή της Αγγλικής ως γλώσσας διδασκαλίας, σε προγράμματα σπουδών τα οποία υπάρχουν και στα Ελληνικά. Εξάλλου πειράματα για διδασκαλία της Αγγλικής με παράλληλη χρήση της για διδασκαλία άλλων μαθημάτων έχουν ξεκινήσει στην Κύπρο εδώ και δέκα χρόνια.

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











132