Όταν οι εκπαιδευτικοί απαξιώνονται και αμφισβητούνται


ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ*

Δεν έχω σκοπό να θίξω τα κακώς έχοντα της εκπαίδευσης εν όψει των εκλογώνμε σκοπό να ρίξω την ευθύνη είτε στην Α είτε στη Β συνδικαλιστική κίνηση. Ούτως ή άλλως, για να βελτιωθεί αισθητάτο εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται να γίνει αναδιάρθρωση ολόκληρης της κοινωνίας αφού το πρόβλημα πλέον είναι συστημικό.

Γράφω με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό «ξυλοδαρμού» του μαθητή από τον «προβληματικό» καθηγητή. Δεν επικροτώ και ούτε υποστηρίζω την πράξη αυτή. Κακώς όμως το περιστατικό πήρε απίστευτες διαστάσεις αφού ακόμα η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση. Είναι γνωστός σε όλους μας όμως ο άκρατος λαϊκισμός των Μ.Μ.Ε. Για ακόμα μια φορά στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον των εκπαιδευτικών και μάλιστα, όχι τυχαία. Να θυμίσω πρόσφατα πόσο εύκολα προβλήθηκαν οι αποτυχίες της Κύπρου σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA) και πόσο εύκολα αποσιωπήθηκαν οι αντίστοιχες επιτυχίες (TIMSS).

Το πιο τρομακτικό όμως είναι τα λαϊκά δικαστήρια που στήνουν οι γονείς. Έτοιμοι να σταυρώσουν τον οποιοδήποτε εκπαιδευτικό που «αδικεί» το «θύμα» παιδί τους με καταγγελίες και αναφορές, από το διευθυντή του σχολείου μέχρι το διευθυντή μέσης/δημοτικής και αν χρειαστεί, τον υπουργό. Επειδή όμως τέτοιες διαδικασίες είναι χρονοβόρες, η πιο σύντομη και αποτελεσματική διαδικασία είναι τα κανάλια. Απλά και ωραία.

Γενικά, ο μέσος Κύπριος θεωρεί μονίμως ότι ο ίδιος κάνει την πιο απαιτητική και ψυχοφθόρα δουλειά και ότι ο διπλανός του, για ακατανόητο λόγο αμείβεται περισσότερο απ' αυτόν. Όπως αμφισβητεί κάθε δημόσιο και συλλογικό αγαθό (αφού είναι διεφθαρμένο και άδικο) αμφισβητεί την παιδεία και κατ΄ επέκταση τους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, απαξιωτικές απόψεις όπως «οι καθηγητές κάθονται και πληρώνονται», «παίρνουν τόσα λεφτά και δεν κάνουν τίποτα», «σιγά τη δουλειά που κάνουν» έχουν μεταφερθεί και στους μαθητές.

Πριν την εκπαίδευση όμως προηγείται η παιδεία, η οποία ξεκινά από το σπίτι πολύ πριν το σχολείο και συχνά είναι ανύπαρκτη. Καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία η επιθετική συμπεριφορά μαθητών με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να νιώθουν ευάλωτοι και απροστάτευτοι. Το κλίμα στα σχολεία γίνεται ολοένα και πιο τοξικό γιατί οι ποινές τιμωρίας δεν αγγίζουν πιατους μαθητές (2 ώρες αποβολής = 2ώρες δικαιολογημένης απουσίας, ε και τι έγινε;). Επιβάλλεται να αναθεωρηθούν τα ποινικά μέτρα με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Για όσους πιστεύουν ότιη δουλειά του εκπαιδευτικού είναι εύκολη:καθημερινά έχει να διδάξει ύλη σε συγκεκριμένο χρόνοσε τουλάχιστον 20 διαφορετικές προσωπικότητεςμε διαφορετική ψυχοσύνθεση ανά περίοδο. Καθημερινά αντιμετωπίζει μαθητές με μαθησιακάκαισυναισθηματικά προβλήματα, ανώριμους, αδιάφορους και παραβατικούς. Το να μπορεί κανείς να διδάξει αποτελεσματικά προϋποθέτει ένα σύνολο πολλών και σύνθετων δεξιοτήτων. Η αποτελεσματική διδασκαλία μπορεί να είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει (Glasser,2013).

Έρευνες  στις Η.Π.Α. (Harvard University, 2016) έχουν δείξει ότι ο εκπαιδευτικός ανήκει στη δεκάδα των επαγγελμάτων που οδηγούν πιο εύκολα και γρήγορά σε κατάθλιψηαφού η πίεση και το άγχος, δε λείπουν καθόλου από τη ζωή τους. Οι απαιτήσεις του επαγγέλματος διαρκώς μεγαλώνουν. Δεν είναι μια δουλειά που χτυπά το κουδούνι και σημαίνει η λήξη της, καθώς συνεχίζεται και μετά το σχολείο και μάλιστα για ώρες στο σπίτι. Σύμφωνα με την UNESCO (2012), η κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός καθηγητή αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου.

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο για το παρόν.Ο βασικός σκοπός της εκπαίδευσης να μάθει στους μαθητές πως να μάθουν να ζούνε σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε τώρα (Eisner, 2003). Μια υγιής εκπαίδευση όμως προϋποθέτει σεβασμό και εμπιστοσύνη στο έργο των εκπαιδευτικών.

Αναφορές

Eisner,Ε. (2003).  Preparing for Today and Tomorrow. Educational Leadership.

Glasser,W.( 2002). The Quality School Teacher: A Companion Volume to The Quality .

Hill, H. C., Kraft, M. A., &Herlihy, C. (2016).Developing Common Core Classrooms Through Rubric-Based Coaching. Center for Education Policy Research at Harvard University.

Unesco (2012).Shaping the Education of Tomorrow: Report on the UN Decade of Education for Sustainable Development. Abridged.

*Αντιπρόεδρος Επαρχιακής ΟΕΛΜΕΚ Λεμεσού  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











123