Όταν το Υπουργείο Παιδείας δίνει εντολή να χαθούν χιλιάδες διδακτικές περίοδοι!


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΗΡ. ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΥ*

        Φαίνεται ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα  η παιδεία μας είναι η «μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών». Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά γιατί το πιο πάνω θέμα αποτέλεσε αντικείμενο «Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού». Αποτέλεσμα αυτού του Μνημονίου είναι να περάσουν και οι δεκατρείς χιλιάδες (13.000) εκπαιδευτικοί μας τα επόμενα δύο χρόνια από υποχρεωτικό ολοήμερο Σεμινάριο, σε διδακτικό χρόνο.

Είναι άξιο απορίας ποιος σκέφτηκε αυτή η θεματική ενότητα να αποτελέσει αντικείμενο Σεμιναρίου, υποχρεωτικού μάλιστα, για το οποίο θα πρέπει να δαπανηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έστω και συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι δυνατόν να επιλέγεται ένα θέμα το οποίο δεν υπάρχει αντικείμενο; Δεν εξήγησε κάποιος εκεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στους υπεύθυνους του Υπουργείου Εργασίας ότι στην εκπαίδευση δεν υπάρχει θέμα χάσματος αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών;

Άνδρες και γυναίκες εκπαιδευτικοί αμείβονται το ίδιο. Δεν ανέφερε κανείς ότι από τα 115 Γυμνάσια και Λύκεια μας τα 57, δηλαδή ποσοστό 49,56% διευθύνονται από γυναίκες; Στη δε Δημοτική Εκπαίδευση είναι σαφέστατη η υπεροχή του γυναικείου φύλου στις διευθυντικές θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις τελευταίες προαγωγές στη θέση Διευθυντή Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την Ε.Ε.Υ. στις 9 Απριλίου 2013, από τις 41 θέσεις οι 28, δηλαδή ποσοστό 68,29% καταλήφθηκαν από γυναίκες!

Στα δημογραφικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2011 αναφέρεται ότι συνολικά σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης από την Προδημοτική μέχρι την Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, υπάρχουν συνολικά 27,467 εκπαιδευτικοί από τους οποίους 20,575, δηλαδή ποσοστό  74,90% είναι γυναίκες!      

Άρα λοιπόν ως προς τι το πολυέξοδο αυτό σεμινάριο που θα ταλαιπωρήσει εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους, θα προκαλέσει αχρείαστη αναστάτωση στη λειτουργία των σχολείων και θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων διδακτικών περιόδων; Είναι δυνατόν κάποια σχολεία, από τα οποία θα απουσιάζουν 25-30 καθηγητές/τριες για τους σκοπούς του αχρείαστου αυτού Σεμιναρίου, να λειτουργήσουν κανονικά; Εκεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν βρέθηκε κάποιος να αναφέρει στους εμπνευστές του Σεμιναρίου ότι θα πρέπει αλλού να αναζητήσουν πελάτες;

Σε εποχές οικονομικής περισυλλογής και λιτότητας, που στο όνομά της έχουν αφεθεί δεκάδες εκπαιδευτικοί αδιόριστοι και όλα τα σχολεία μας είναι διοικητικά υποστελεχωμένα, ήταν θέμα ένα τέτοιου περιεχομένου σεμινάριο να υπονομεύει την ομαλή λειτουργία των Σχολείων μας; Πολύ εύστοχα μια φίλη μας επεσήμανε ότι σε εποχές που το ζητούμενο για 70.000 και πλέον συμπατριώτες μας είναι η ανεύρεση μιας εργασίας, πώς κάποιοι επιλέγουν το πιο πάνω θέμα;

Μάλιστα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η ΟΕΛΜΕΚ είχε εισηγηθεί στη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, την παραχώρηση μερικών ωρών για επιμόρφωση των φιλολόγων στις νέες και ορθές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, συνάντησε την άρνηση του αρμόδιου Υπουργού.

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας αγγίξουμε τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που αφορούν την ΟΥΣΙΑ της παρεχόμενης παιδείας μας (Ενιαίο Λύκειο, Ωρολόγια Προγράμματα, Αξιολόγηση, Τετράμηνα, αξιολόγηση μαθητών,  αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας, επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικά θέματα της ειδικότητάς τους κλπ) και ας παύσουμε να ασχολούμαστε με περιφερειακά ζητήματα, για επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο.

 

*Πρόεδρος της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» και Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141