ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Η Τρόϊκα διέταξε την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και η κυβέρνηση έσπευσε, ως δουλικός υποτακτικός, να στείλει σε χρόνο ρεκόρ στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σχετικό νομοσχέδιο αποκρατικοποίησης. Φοβούμενη η εκτελεστική εξουσία ότι η λαϊκή αντιπροσωπεία δεν θα κάμψει τον αυχένα στις ιταμές απαιτήσεις των δανειστών, έσπευσε με πλάγιο τρόπο να την παρακάμψει. Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που προβλέπει τη διαδικασία των αποκρατικοποίησεων ρητά αναφέρεται ότι:
5. ….η αποκρατικοποίηση συντελείται όταν ύστερα από διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και σε χρόνο που καθορίζεται στο διάταγμα, περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση ή στη Δημοκρατία μεταβιβάζονται ή παραχωρούνται σε νομικό ή σε φυσικό πρόσωπο, με αντιπαροχή
Είναι φανερό λοιπόν ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφασίζει μόνο εκείνη και χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου το χρόνο και τον τρόπο των αποκρατικοποιήσεων με διατάγματα του τύπου «αποφασίζομε και διατάσσομε » που θυμίζουν άλλες εποχές.
Επί της ουσίας διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ και της ΑΛΚ γιατί:
- Η συνολική αξία των τριών Οργανισμών ξεπερνά το 10 δις ευρώ ενώ η κυβέρνηση θέλει να τους πουλήσει για 1,4 δις, δηλαδή στο 10% έως 15% της αξίας τους. Έτσι σε εποχή που ο λαός πεινά θα χαριστούν σε ξένους κεφαλαιοκράτες 9 δις ευρώ.
- Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και όσοι δεν θα απολυθούν θα υποστούν μεγάλες μειώσεις μισθών. Το τελευταίο τεκμαίρεται από το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά αναφορά για διασφάλιση των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων.
- Η ιδιωτικοποίηση των κερδών για τους λίγους και η κοινωνικοποίηση των ζημιών για τους πολλούς αποτελεί ανήθικη πράξη γιατί μετατρέπει το λαό σε είλωτες της πλουτοκρατίας, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και οδηγεί σε κοινωνικό δαρβινισμό και επιβολή του νόμου της ζούγκλας.
- Με την ιδιωτικοποίηση θα δημιουργηθούν ιδιωτικά ολιγοπώλια στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, στις τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια. Το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο και τα σπασμένα θα πληρώσουν οι κύπριοι καταναλωτές.
- Η ιδιοκτησία των τηλεπικοινωνιών από ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες κάνει διάτρητη την κρατική μας ασφάλεια αφού αυτές θα μπορούν να υποκλέψουν, βραχυκυκλώσουν και αχρηστεύσουν τις επικοινωνίες της Εθνικής Φρουράς. Εξάλλου δεν αποκλείεται μέσω συμφερόντων που ελέγχει, η Τουρκία να δοκιμάσει να λάβει τον έλεγχο των λιμανιών και των τηλεπικοινωνιών μας.
- Το ποσό των 1,4 δις που ζητά να λάβει η Τρόικα από τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2016, μπορεί να εξευρεθεί σταδιακά από τα κέρδη της ΑΛΚ της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ χωρίς αυτές να ξεπουληθούν για ψίχουλα.
Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων των Δημοσίων Οργανισμών. Καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει ανυπέρβλητο φραγμό στην ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία του κρατικού πλούτου.
*ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ/ΑΚΙΔΑ
This thread has been closed from taking new comments.