Π. Χατζησυμεού: Οι σπουδές στις Επισιτιστικές Τέχνες του KES College οδηγούν σε γρήγορη εργοδότηση


Συνέντευξη στο με τον Υπεύθυνο Προγραμμάτων Σπουδών Επισιτιστικών Τεχνών, Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας του KES College  Παναγιώτη Χατζησυμεού

«Αρκετοί απόφοιτοι άλλων ειδικοτήτων αποφασίζουν να ενταχθούν και να φοιτήσουν στα προγράμματα σπουδών στις Επισιτιστικές Τέχνες (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία) του KES College, λόγω ακριβώς της γρηγορότερης εργοδότησης που προσφέρουν οι σπουδές στον τομέα αυτό».

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του Paideia-News πεύθυνο Προγραμμάτων Σπουδών Επισιτιστικών Τεχνών, Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας του KES College
Παναγιώτης Χατζησυμεού.

ΕΡ.: Πότε ιδρύθηκε το πρώτο πρόγραμμα σπουδών στις Μαγειρικές Τέχνες στο KESCollege;

ΑΠ.: Κατ’αρχάς να πούμε ότι το KES College ιδρύθηκε το 1971, πριν ακριβώς 45 χρόνια με κατεύθυνση και προσηλωμένο στην επαγγελματική εκπαίδευση. Έτσι στην πορεία και συγκεκριμένα το 1986 λειτουργεί για πρώτη φορά στην Κύπρο στο KES College, σε Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρόγραμμα σπουδών Μαγειρικής.

ΕΡ.: Ποια η πορεία της Σχολής από τότε;

ΑΠ.: Το αρχικό πρόγραμμα σπουδών Μαγειρικής που λειτούργησε στο KES College ήταν Αγγλόφωνο με την επωνυμία FoodPreparation & CulinaryArts και ήταν βασισμένο σε αγγλικά πρότυπα. Η φοίτηση ήταν για ένα, δύο ή τρία χρόνια και οι απόφοιτοί του λάμβαναν Πιστοποιητικό, Δίπλωμα ή Ανώτερο Δίπλωμα αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και μέσα από την εμπειρία που αποκτούσαμε το πρόγραμμα αυτό υπέστη αρκετές μεταβολές και βελτιώσεις καθώς επίσης η διάρκεια σπουδών κατέληξε να είναι μόνο τριετής (Ανώτερο Δίπλωμα).

Εδώ να αναφέρουμε ότι το κολλέγιο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις αλλά και το τι απαιτεί η αγορά εργασίας έτσι ώστε να τροποποιεί και να βελτιώνει το κάθε πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει. Μέσα στα πλαίσια των εξελίξεων στον τομέα των Επισιτιστικών Τεχνών το κολλέγιο πήρε την μεγάλη απόφαση και το 2013 μετά από σοβαρή μελέτη και έρευνα λειτούργησε 4 Ελληνόφωνα Νέα Προγράμματα Σπουδών. Δύο από αυτά είναι διάρκειας δύο χρόνων όπου ο απόφοιτος με το πέρας των σπουδών του λαμβάνει Δίπλωμα και τα άλλα δύο είναι διάρκειας τριών χρόνων όπου ο απόφοιτος λαμβάνει Ανώτερο Δίπλωμα. Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο ο φοιτητής έχει την επιλογή να επικεντρωθεί είτε στην Μαγειρική είτε στην Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική.
Τα πιο πάνω τέσσερα προγράμματα σπουδών μαζί με το Αγγλόφωνο πρόγραμμα, δηλαδή στο σύνολο πέντε (5) έχουν περάσει επιτυχώς από τη διαδικασία Αξιολόγησης – Πιστοποίησης και σαν τέτοια όλοι οι φοιτητές των προγραμμάτων αυτών είναι δικαιούχοι της ετήσιας Κρατικής Χορηγίας (μέχρι €3.420 με κριτήρια).
Οι φοιτητές των πιο πάνω πέντε προγραμμάτων σπουδών με την επιτυχή συμπλήρωση της φοίτησής τους γίνονται κάτοχοι ενός αναγνωρισμένου Διπλώματος/Ανώτερου Διπλώματος.

Εδώ να προσθέσουμε ότι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 θέσαμε ως στόχο την έναρξη της λειτουργίας του Νέου Προγράμματος Σπουδών Πτυχίο στη «Διεύθυνση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων» διάρκειας τεσσάρων (4) χρόνων με επικέντρωση στη Μαγειρική ή Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική, ένας στόχος που επιτεύχθηκε έχοντας δεχθεί τους πρώτους φοιτητές του.

Η λειτουργία του τετραετούς προγράμματος σπουδών ήταν επιβεβλημένη καθώς οι απόφοιτοί μας θέλοντας να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό με ψηλό κόστος και τις περισσότερες φορές οικονομικά αδύνατο να υποστηριχτούν από τις οικογένειές τους.

Έτσι τώρα οι φοιτητές μας συνεχίζουν τις σπουδές τους στο κολλέγιό μας, στην Κύπρο με πολύ χαμηλότερο κόστος αφού πλέον μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο στη Διεύθυνση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων στη χώρα τους.

ΕΡ.: Οι εγκαταστάσεις σας είναι τέτοιες που να υποστηρίζουν τόσο αξιόλογα ομολογουμένως προγράμματα σπουδών;

ΑΠ.: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις για τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών πέραν των 350,000 ευρώ. Είχαμε αρχικά δύο εργαστήρια, το 2013 έγινε τρίτο και φέτος με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 θα λειτουργήσει το καινούργιο, τέταρτο στη σειρά με όλο τον εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο εργαστήριο. Έτσι κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 θα λειτουργήσουν 4 συνολικά εργαστήρια. Παράλληλα έγινε εμπλουτισμός και ανανέωση του εξοπλισμού των άλλων εργαστηρίων.

Είναι πολύ σημαντικό εδώ να τονίσω τη δέσμευσή μας ότι η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών μας στα εργαστήρια γίνεται με μικρό αριθμό φοιτητών κάτι που αποβαίνει προς όφελος του κάθε φοιτητή μας αφού υπάρχει άνεση χώρου αλλά και άμεση αλληλεπίδραση με τον εκπαιδευτή και τους συμφοιτητές του.

Το κολλέγιο έχει πληθώρα άνετων αιθουσών διδασκαλίας πλήρως εξοπλισμένων με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη με έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη) που υποστηρίζει την έρευνα και τις άλλες ανάγκες των φοιτητών μας. Να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές μας μπορούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να επισκεφτούν την ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη η οποία διαθέτει πέραν των 150.000 ηλεκτρονικών βιβλίων.

ΕΡ.: Ποιες άλλες δραστηριότητες υποστηρίζουν τη φοίτηση;

ΑΠ.: Εκτός από τα κανονικά μαθήματα υπάρχει Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων για κάθε έτος. Στο Ημερολόγιο αυτό κάθε μήνα ανακοινώνονται διάφορες δραστηριότητες όπως διαλέξεις/παρουσιάσεις από επισκέπτες - ειδήμονες σε διάφορα θέματα όπως σοκολατοποιία, αρτοποιία, μοριακή κουζίνα, κλπ. Στις διαλέξεις αυτές γίνονται παρουσιάσεις από γνωστούς Κύπριους αλλά και ξένους επαγγελματίες.
Κάθε χρόνο  συμμετέχουμε σε 3-5 Διεθνείς Γαστρονομικούς Διαγωνισμούς, όπου οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν αλλά και να μάθουν πολλά όπως νέες δεξιότητες, τεχνικές, νέα είδη και άλλα.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους φοιτητές μας που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς και επιστρέφουν περήφανοι με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια και βραβεία αλλά κυρίως με πολύτιμες εμπειρίες που τους συνοδεύουν για πάντα.

Το επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών ήλθε πέρσι με τη Διεθνή και μοναδική για την Κύπρο αναγνώριση του KESCollege από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων (WorldAssociationsofChefsSocietiesWACS) ως ένα από τα λίγα κολλέγια/πανεπιστήμια στον κόσμο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές και ακόμα σε κάποια σημεία ξεπερνά τα επίπεδα που θέτει ο Σύνδεσμος!

ΕΡ.: Τι γίνεται μετά τη θεωρία;

ΑΠ.: Το καλοκαίρι μεταξύ των χρόνων σπουδών οι φοιτητές μας τοποθετούνται σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία για πρακτική εξάσκηση. Η πρακτική αυτή εξάσκηση είναι αναγκαίο συμπλήρωμα των σπουδών τους ώστε ο κάθε φοιτητής να αντιληφθεί ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες και ανάγκες του επαγγέλματος καθώς και οι προσδοκίες των εργοδοτών του τομέα αυτού.

Με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ οι φοιτητές μας μπορούν να πραγματοποιήσουν την καλοκαιρινή πρακτική τους εξάσκηση σε χώρες της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί επιπρόσθετο πλεονέκτημα για τους φοιτητές μας διότι έτσι έρχονται σε άμεση επαφή με άλλη κουλτούρα, γλώσσα και ακόμα διατροφικές συνήθειες.
Εδώ να τονίσουμε ότι η πρακτική εξάσκηση είναι με αμοιβή δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα επιπλέον κίνητρο (εισόδημα) στο φοιτητή αλλά παράλληλα δίνεται και η ευκαιρία στους φοιτητές μας για ομαλότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η πρακτική εξάσκηση παρακολουθείται μέσω ειδικού βιβλιαρίου (log book), επιθεωρείται και ελέγχεται από καθηγητές/εκπαιδευτές των προγραμμάτων σπουδών του κολλεγίου μας με συχνές επισκέψεις στους χώρους πρακτικής εργασίας.

ΕΡ.: Ποια η συνεισφορά  των καθηγητών/εκπαιδευτών του κολλεγίου;

ΑΠ.: Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτών των προγραμμάτων σπουδών του KES College  βασίζεται στο έμψυχο υλικό που με πολλή προσοχή επιλέγεται από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του κολλεγίου μας.

Όλοι οι καθηγητές/εκπαιδευτές μας είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων με πρώτο πτυχίο αλλά και μεταπτυχιακό και είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου και της αγοράς εργασίας. Παράλληλα είναι ενεργοί στο χώρο είτε με δικές τους επιχειρήσεις ή σαν στελέχη μεγάλων μονάδων. Στο παρόν στάδιο εργοδοτούνται 23 συνάδελφοι για τα πιο πάνω προγράμματα επισιτιστικών σπουδών. Το κολλέγιο φροντίζει παράλληλα και την συνεχή εκπαίδευση τους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ώστε να είναι πάντα ενήμεροι με καινούργιες τεχνικές και δεξιότητες στην ειδικότητά τους αλλά και για ότι καινούργιο υπάρχει στα προγράμματα σπουδών για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

ΕΡ.: Υπάρχει εργοδότηση μετά τις σπουδές, διότι αυτό είναι το καίριο πρόβλημα όλων των αποφοίτων αλλά και των γονιών τους.

ΑΠ.: Τα προγράμματα σπουδών στις Επισιτιστικές Τέχνες (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία) του KES College βοηθούν τους αποφοίτους τους για εργοδότηση από τον πρώτο κιόλας χρόνο σπουδών.

Μέσω της ηλεκτρονικής μας πλατφόρμας οι φοιτητές μας ενημερώνονται σχεδόν καθημερινά για θέσεις εργασίας που ανακοινώνονται σε διάφορα μέσα έντυπα ή ηλεκτρονικά. Έτσι με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές μας επικοινωνούν έγκαιρα με τους πιθανούς εργοδότες για συνέντευξη.

Επίσης, το κολλέγιο σε συνεργασία με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και οργανισμούς του τομέα διοργανώνουν μία φορά το χρόνο «Ημέρα Καριέρας» στο χώρο του κολλεγίου κατά την οποία οι φοιτητές μας ετοιμάζουν το βιογραφικό τους σημείωμα και συζητούν με τους εργοδότες για πιθανή εργοδότησή τους.

Με αυτό τον τρόπο γίνονται σοβαρές προσπάθειες από το Κολλέγιο πολύ πριν την αποφοίτηση των φοιτητών του ώστε όταν θα αποφοιτήσουν να έχουν εξασφαλισμένη την εργοδότησή τους σε μεγάλο βαθμό.

Σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι αρκετοί απόφοιτοι άλλων ειδικοτήτων αποφασίζουν να ενταχθούν και να φοιτήσουν στα προγράμματα σπουδών στις Επισιτιστικές Τέχνες (Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία) του KES College, λόγω ακριβώς της γρηγορότερης εργοδότησης που προσφέρουν οι σπουδές στον τομέα αυτό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










277