ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Απορρίπτεται το νέο σχέδιο του ΥΠΠ για τους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση


Η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, με ανακοίνωσή της εκφράζει την  διαφωνία της με τη διαδικασία αλλά και με αρκετές από τις πρόνοιες του νέου σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει;

«Αντί το ΥΠΠ να ζητήσει την ουσιαστική συμβολή των άμεσα επηρεαζόμενων μέσω της διεξαγωγής ουσιαστικού διαλόγου, ζήτησε τα σχόλια των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων στο σχέδιο που κατατέθηκε.

Ταυτόχρονα, με θλίψη και απογοήτευση καταγράφει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την προκλητική στάση του Υπουργού Παιδείας απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα εκλελεγμένα συλλογικά όργανα του Κλάδου. Μόνο προσβλητική προς τον εκπαιδευτικό κόσμο μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια του να απαξιώσει τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών και να δημιουργήσει λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις.

Σε ότι αφορά την ουσία της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, εκφράζει την έντονη διαφωνία της, απορρίπτει το σχέδιο ως έχει και παραθέτει τις απόψεις της:

  • Στο σχέδιο που κατέθεσε ο ΥΠΠ,αδικούνται κατάφωρα οι συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση είτε με σύμβαση είτε ως αντικαταστάτες, αφού σε μία τετραετία θα βρεθούν επαγγελματικά «ξεκρέμαστοι».
  • Δίνεται δυσανάλογη και υπέρμετρη βαρύτητα στη διαδικασία των εξετάσεων και στην κατοχή μεταπτυχιακών προσόντων εις βάρος της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και των υπόλοιπων κριτηρίων.
  • Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αμφισβητεί έντονα τη δυνατότητα της γραπτής εξέτασης να αναδείξει τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους εκπαιδευτικούς,ειδικότερα όταν η διαδικασία αυτή μετρά απλά την κατοχή γνώσεων.

Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρεί πως ένα νέο σχέδιο θα πρέπει να:

  • Υιοθετεί τα πλεονεκτήματα του υφιστάμενου συστήματος (στηρίζεται σε μετρήσιμα κριτήρια, αποκλείει παρεμβάσεις, είναι πρακτικό, γρήγορο και δεν δημιουργεί επιπλέον κόστος για το κράτος).
  • Στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια για επιλογή των καλύτερων, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική τεκμηρίωση της οποιασδήποτε διαδικασίας.
  • Λάβει σοβαρά υπόψη τη διασύνδεση της διαδικασίας επιλογής των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία υποδοχής, ένταξης, στήριξης και ανάπτυξης (προσωπικής και επαγγελματικής) τους. Στόχος θα πρέπει να είναι σε πρώτη φάση η ομαλή ένταξη των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα παρέχοντας ανάλογη στήριξη και βοήθεια σε σχολική βάση με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικών εκπαιδευτικών.
  • Κατοχυρώσει/εξασφαλίσειτους υποψήφιους που έφτασαν κοντά στο διορισμό τους με βάση τους υφιστάμενους καταλόγους διοριστέων.

Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ καλεί τον Υπουργό Παιδείας, έστω και την υστάτη,όπως προσέλθεισε ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο με τους εμπλεκομένους».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167