ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ*
Από το 1989 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 20η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Τρεις (3) μέρες πριν την 20η Νοεμβρίου, δηλαδή στις 17 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το κύριο σύνθημα των μαθητών και φοιτητών, τότε, ήταν «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Από το έωλο αυτό σύνθημα σήμερα, συμπεραίνουμε το ευλογοφανές: Ότι οι μαθητές, το 1973, είχαν ελλιπή σίτιση, πλήρωναν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία και υφίσταντο εκφοβισμό και στέρηση της ελευθερίας τους.
Σήμερα τα κυπριόπουλα απολαμβάνουν όλα αυτά τα αγαθά. Κανένα παιδί δεν μένει χωρίς σίτιση στα σχολεία, κανένα παιδί δεν πληρώνει δίδακτρα στα δημόσια σχολεία και κανένα παιδί δεν υφίσταται εκφοβισμό και στέρηση της ελευθερίας του. Επιπλέον, έχουν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, το διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο, τα ωραία αθλητικά παπούτσια, τα 33 βιβλία δωρεάν που έχει πάρει έκαστο παιδί για τη φετινή σχολική χρονιά και τις ιατρικές εξετάσεις και υπηρεσίες εντός των σχολείων.
Αντιθέτως, συνομήλικοι των κυπριόπουλων στην Αφρική έχουν ένα (1) βιβλίο για κάθε πενήντα (50) μαθητές και έναν (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή για ολόκληρο το σχολείο.
Άλλα παιδιά σε άλλες χώρες υφίστανται κακοποίηση και εκμετάλλευση. Άλλα παιδιά είναι προσφυγόπουλα και άλλα εμπλέκονται σε εμπόλεμες διαμάχες. Άλλα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται και άλλα υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση.
Συνεπώς, πέραν των δεδομένων δικαιωμάτων που έχουν τα κυπριόπουλα, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε ότι έχουν και τις πιο κάτω ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, οι οποίες δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από τα αυτονόητα που πρέπει να πράττουν:
Όσοι είμαστε ταγμένοι να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στα παιδιά και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ τους, ώστε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία χωρίς απληστία και χωρίς ασυδοσία.
*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου