Παγκύπρ. Σύλλογος Ψυχολόγων: Η αντιμετωπιση της βίας στα σχολεία αντιμετωπίζεται από το νηπιαγωγείο


Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων, εκφράζει την πεποίθηση πως το σχολικό σύστημα και το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠ) έχει χρέος προς τους πολίτες του να προβεί σε προγράμματα, μηχανισμούς και αλλαγές πολιτικών και νομοθεσιών, τα οποία θα έχουν σκοπό τη προώθηση της ψυχικής υγείας και την παρούσα και μελλοντική ευημερία των παιδιών, οι οποίοι είναι οι μελλοντικοί πολίτες του τόπου.
Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε καταρχήν, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος, πως η απάντηση στο πρόβλημα της βίας και της θυματοποίησης στο σχολείο αντιμετωπίζεται κύρια με τη μεθόδευση μιας προληπτικής στρατηγικής που να ξεκινά από το νηπιαγωγείο και να τελειώνει στην ανώτατη εκπαίδευση.
Σημειώνει ότι η προληπτική στρατηγική θα πρέπει να εδράζεται σε ερευνητικά δεδομένα και στις σύγχρονες αντιλήψεις πάνω επί του θέματος, τις οποίες εκφράζει κύρια το διεθνές παρατηρητήριο για τη βία στα σχολεία.
“Γνωρίζουμε πως έγινε μια έρευνα του κυπριακού παρατηρητηρίου για τη βία στα σχολεία σε συνεργασία με το διεθνές παρατηρητήριο το 2010-2011 και κάλυψε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τι γνωρίζουμε και απ’ ότι φαίνεται, τα πορίσματα και οι εισηγήσεις αυτής της έρευνας δεν έχουν μελετηθεί από τους αρμόδιους φορείς καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους”, αναφέρεται.
Ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο θα πρέπει να ενισχύεται από τον αγώνα κατά του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της σχολικής αποτυχίας.
Είναι επίσης γνωστό, προσθέτει, πως μια βασική παράμετρος που σχετίζεται με τη πρόληψη είναι το σχολικό κλίμα και οι σχολικοί κανονισμοί στη διαμόρφωση των οποίων θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά όλοι οι εμπλεκόμενοι: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς.
Θα πρέπει, συνεχίζει, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) να ενισχυθεί και ποσοτικά και στο επίπεδο της συνεργασίας με τα άλλα εμπλεκόμενα τμήματα του ΥΠΠ.
“Επίσης, για την επιτυχία των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων τους σχολικού συστήματος είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κυρίως: Θέματα ψυχολογίας των ομάδων, δυναμική των ομάδων, Θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, Ομαδο-συνεργατικές μέθοδοι εκπαίδευσης και Μέθοδοι διδασκαλίας που θα δίνουν έμφαση στη συμμετοχή των μαθητών ως μέσο μάθησης και στην αλληλεπίδραση”, προστίθεται.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας, σημειώνεται, που θεσμοί όπως οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και το πρόγραμμα αναλφαβητισμού στα σχολεία που έχουν μεγάλη προληπτική αξία έχουν καταργηθεί.
Σύμφωνα με τις πιο πάνω παρατηρήσεις, καταλήγει ο Σύνδεσμος, καλούμε το ΥΠΠ να προβεί σε διαδικασία βελτίωσης τους σχολικού συστήματος το συντομότερο καλώντας όλες τις γραφειοκρατικές δομές να έρθουν σε συζήτηση.
Ως Σύλλογος, σημειώνεται, ζητούμε η βελτίωση αυτή να γίνει μετά από εισηγήσεις έμπειρων ειδικών και είμαστε στη διάθεση σας για να δώσουμε εισηγήσεις και να εμπλακούμε στη προσπάθεια αυτή με όποιο τρόπο θεωρείται αναγκαίος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171