Παγκύπριες: Εξ αρχής ο θεμελιός με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας


ΤΗΣ ΚΛΑΙΡΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ*

Χρόνια τώρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων, τα ίδια συμπεράσματα και σχόλια για τον μέσο όρο στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Διαχρονικά κάτω από τη βάση. Και δίδεται φυσικά μια εξήγηση, ότι σ’ αυτές τις εξετάσεις παρακάθονται και μαθητές Λυκείων που δεν ενδιαφέρονται για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αλλά μόνο για να εξασφαλίσουν απολυτήριο. Νομίζω ο άλλος λόγος είναι η ορθή κατάταξη των ξενόγλωσσων μαθητών στις τάξεις, χωρίς σχετική προετοιμασία.

Είναι μια εύκολη θέση. Όμως δεν είναι ασφαλώς οι μοναδικοί λόγοι. Διερωτώμαι, έγινε ποτέ κάποια ενδελεχής έρευνα από το Υπουργείο, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο; Διερωτήθηκαν οι επιθεωρητές φιλολογικών μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης, στις επισκέψεις στις τάξεις, ακόμα και οι επιθεωρητές Ελληνικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης, να εντοπίσουν τον λόγο; Είναι γνωστή η άποψη διακεκριμένων ψυχολόγων και γλωσσολόγων διεθνώς, ότι η μητρική γλώσσα επηρεάζει τον εγκέφαλο και την κριτική σκέψη, και είναι εκείνη που προάγει την έκφραση και δημιουργεί την προσωπικότητα του ατόμου.

Αν λοιπόν από την πρώτη-πρώτη σχολική μονάδα, που είναι το νηπιαγωγείο και φυσικά στη στοιχειώδη εκπαίδευση, το παιδί δεν εμπεδώσει σωστά τη μητρική του γλώσσα, θα παραπαίει εσαεί, όσες προσπάθειες κι αν καταβληθούν μεταγενέστερα είτε από το ίδιο, είτε από προσπάθειες άλλων φορέων. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί από τη βάση του. Να διδαχθεί η μητρική γλώσσα ορθολογικά και επισταμένα εξ αρχής, χωρίς χρονοτριβή, με σωστά αναλυτικά προγράμματα, με διαδραστική συμμετοχή των παιδιών, με σεβασμό για τη γλώσσα που κληρονομήσαμε, όπως κάθε λαός με τη δική του.

Ας αφήσουμε κατά μέρος την ξενομανία και τη δήθεν πολυπολιτισμικότητα, εισάγοντας ξένη ή ξένες γλώσσες από την Πρώτη και Δευτέρα τάξη του Δημοτικού. Το παιδί έχει τη δυνατότητα να μάθει και μια και δυο ξένες γλώσσες μεταγενέστερα, όταν εμπεδώσει τη δική  του γλώσσα. Οι δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού αποτελούν το θεμέλιο. Έτσι θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να πάρουν τις σωστές γλωσσικές βάσεις, που θεμελιώνουν τη μεταγενέστερη εξέλιξή του, γλωσσική και κριτική. Εξ αρχής λοιπόν ο θεμελιός.

*Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










195