*Συνέντευξη του Διευθυντή του σχολείου Ιάκωβου Παπαντωνίου στο Paideia-News
*Υπήρξε φάρος εκπαίδευσης για ένα και πλέον αιώνα και συνεχίζει τη λαμπρή ιστορία του.
*Σήμερα επιβάλλεται η άμεση κατασκευή κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης για την ομαλότερη λειτουργία του σχολείου.
«Το πιο σοβαρό πρόβλημα σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζει το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας είναι η έλλειψη κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης. Αυτό επηρεάζει δυσμενώς τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων του σχολείου μας. Ευελπιστούμε ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες της διεύθυνσης του σχολείου και τη συμπαράσταση του Συνδέσμου Γονέων και της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας το έργο αυτό θα τροχοδρομηθεί το συντομότερο.
Αυτά αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Paideia-Newsο διευθυντής του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας κ. Ιάκωβος Παπαντωνίου έχει ως ακολούθως:
Το ιστορικό
ΕΡ: Εκατόν επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση και λειτουργία του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας που υπήρξε λαμπρός φάρος εκπαίδευσης. Ποια πρόσωπα πρωτοστάτησαν για την ίδρυση του σχολείου;
ΑΠ: Το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας ιδρύθηκε το 1911 ως Εμπορικό Λύκειο και αποτελούσε την εξέλιξη της Ελληνικής Σχολής ή Σχολαρχείου της Λάρνακας το οποίο το 1898 μετετράπηκε σε Ημιγυμνάσιο, το Αποστολίδειο Γυμνάσιο.
Το 1822 ιδρύθηκε η Ελληνική Σχολή Λάρνακας με πρώτο δάσκαλο και διευθυντή τον Δημήτριο Θεμιστοκλέους από τη Σμύρνη. Μεγάλη φήμη ανά το Παγκύπριο απέκτησε υπό την διεύθυνση του μετέπειτα Μητροπολίτη Κυρηνείας και Κιτίου Χρύσανθου Ιωαννίδη. Η σχολή δεν διέθετε ιδιόκτητα κτίρια και στεγαζόταν σε διάφορα σπίτια, το δε ενοίκιο πληρωνόταν από τα δίδακτρα των μαθητών και από εισφορές ιδιωτών και της εκκλησίας. Το 1898 με έξοδα του Στυλιανού Αποστολίδη στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια και ονομάζεται Αποστολίδειο Γυμνάσιο.
Το 1908 ο γιατρός, συγγραφέας και μετέπειτα Δήμαρχος Λάρνακας Φίλιος Ζαννέτος, πρότεινε τη μεταρρύθμιση του Ημιγυμνασίου σε Σχολή Εμπορικής Κατεύθυνσης, ιδέα την οποία ενστερνίστηκε και υποστήριξε ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης. Ο μητροπολίτης συγκάλεσε συνέλευση πολιτών η οποία ομόφωνα αποφάσισε ότι : « Το Γυμνάσιο καταργείται και αντί αυτού ιδρύεται Σχολή Γλωσσών και Εμπορίου αποτελούμενη εκ τεσσάρων τάξεων, κατά το πρόγραμμα της εν Κωνσταντινουπόλει λειτουργούσης Εθνικής Σχολής Γλωσσών και Εμπορίου». Το 1914 με κληροδότημα του Κωνσταντίνου Ζαχαριάδη ανεγέρθη σε οικόπεδο, που πρόσφερε ο Ιάκωβος Δημητρίου, επιβλητικό σχολικό κτίριο το οποίο ονομάστηκε Ζαχαριάδειο Εμπορικό Λύκειο. Οκτώ μήνες μετά αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό κράτος ως ισότιμο με τις εμπορικές σχολές της Ελλάδας.
Από τη σχολική χρονιά 1961-1962 οι τάξεις των μαθητών του Παγκυπρίου Λυκείου κλασσικής κατεύθυνσης καθώς και τα μικτά τμήματα μαθητών οικονομικής κατεύθυνσης στεγάζονται σε νέο οίκημα σε χώρο που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού, το μετέπειτα Γυμνάσιο Λάρνακας και αργότερα Λύκειο Αγίου Γεωργίου.
Το 1969 τόσο το Ζαχαριάδειο όσο και το Αποστολίδειο κατεδαφίζονται και στη θέση τους κτίστηκε το σημερινό σχολικό κτίριο, καρπός των προσπαθειών της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας υπό την προεδρία του μετέπειτα υπουργού Παιδείας Χριστόφορου Χριστοφίδη. Σήμερα λειτουργεί ως διατηρητέο παράρτημα του σχολείου μας το κτίριο που αποτελούσε την Αστική Σχολή Καλογερά η οποία ιδρύθηκε το 1925. Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 για να καλυφθούν οι ανάγκες του όλων των μαθητών, το σχολείο λειτούργησε με πρωινή και απογευματινή φοίτηση.
Τη σχολική χρονιά 1978-79 τέθηκε σε εφαρμογή στο σχολείο ο θεσμός των ΛΕΜ(Λύκειο Επιλογής Μαθημάτων).Το 1981 το σχολείο χωρίστηκε σε Γυμνασιακό και Λυκειακό κύκλο και είχαν διαφορετικό διευθυντή.Το Γυμνάσιο στεγαζόταν στην Αστική Σχολή Καλογερά (παράρτημα).
Το 1983 λειτούργησε το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο και ο Γυμνασιακός κύκλος μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε εκεί.
Έκτοτε το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας λειτουργεί ως λύκειο.
Πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών
ΕΡ: Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία πόσοι μαθητές πέρασαν από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας; Σήμερα πόσοι μαθητές φοιτούν στο σχολείο και πόσοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε αυτό;
ΑΠ: Στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών που πέρασαν από το Παγκύπριο Λύκειο από την ημέρα της ιδρύσεως του, δυστυχώς δεν υπάρχουν, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος, το δε προσωνύμιο « Παγκύπριο» είναι δηλωτικό του εύρους της προσφοράς του σχολείου «ανά το Παγκύπριο». Σήμερα φοιτούν στο σχολείο 387 μαθητές και μαθήτριες κατανεμημένοι σε 23 τμήματα. Στο σχολείο διδάσκουν συνολικά 68 καθηγητές/τριες . Στο σχολείο μας λειτουργεί με επιτυχία, πρόγραμμα υποδοχής για ασυνόδευτα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.
Επώνυμοι απόφοιτοι
ΕΡ: Ανάμεσα στους μαθητές υπήρξαν επώνυμοι απόφοιτοι ,καθώς και ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 στον οποίο το Λύκειο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο;
ΑΠ: Από το σχολείο μας αποφοίτησαν πολλοί μαθητές, οι οποίοι αργότερα διακρίθηκαν στα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Για παράδειγμα αναφέρω τον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο, το όνομα του οποίου, τιμής ένεκεν, φέρει η αίθουσα διαλέξεων του σχολείου μας. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το σχολείο κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59. Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες συνελήφθησαν και αρκετοί φυλακίστηκαν λόγω της δράσης τους στον Αγώνα. Κορυφαίο γεγονός της συμμετοχής μαθητών στον Αγώνα αποτελεί η ηρωική θυσία του Μιχαλάκη Παρίδη από την Αναφωτία που έπεσε μαχόμενος στη Βάβλα στις 27 Αυγούστου του 1958. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν και το κλείσιμο του Λυκείου αρχικά για λίγους μήνες το 1956 και αργότερα για δεκατέσσερις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 1958. Κατά το διάστημα αυτό οργανώθηκαν Φροντιστήρια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Άνθιμου τα οποία αναγνωρίστηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση .
Στόχοι
ΕΡ: Αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας, ποιους στόχους θέσατε για την αναβάθμιση του έργου του σχολείου; Ποιος ο χαρακτήρας και η κουλτούρα του σχολείου;
ΑΠ: Η προσφορά του ιστορικού αυτού Σχολείου στα εκπαιδευτικά, πνευματικά , καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου μας, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλη. Στις τάξεις του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας εργάστηκαν αξιόλογοι διευθυντές, εκπαιδευτικοί, αλλά και απόφοιτοι οι οποίοι διέπρεψαν σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας. Φιλοδοξία όλων μας, λοιπόν, είναι να συνεχίσουμε το έργο αυτό και να διατηρήσουμε το ύψος της προσφοράς σε ψηλά επίπεδα. Στόχος μας η διατήρηση του ανθρώπινου και δημοκρατικού χαρακτήρα του σχολείου με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Παράλληλα πάγιο στόχο μας αποτελεί η συνεχής βελτίωση και των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η μεγιστοποίηση του διδακτικού χρόνου.
Προβλήματα
ΕΡ: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το σχολείο; Παλαιότερα ήταν τα κτιριακά. Γίνεται συντήρηση και κτιριακή αναβάθμιση του σχολείου;
ΑΠ: Η υλικοτεχνική αναβάθμιση του σχολείου αποτελεί επίσης διαρκή στόχο μας. Όπως έχω αναφέρει το κτίριο του Σχολείου μας χρονολογείται από το 1969. Έχει υποστεί αντισεισμική αναβάθμιση σε διάφορες φάσεις από το 2004 μέχρι το 2008. Το πιο σοβαρό πρόβλημα σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής είναι η έλλειψη κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης. Αυτό επηρεάζει δυσμενώς τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων του σχολείου μας. Ευελπιστούμε ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες της διεύθυνσης του σχολείου και τη συμπαράσταση του Συνδέσμου Γονέων και της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας το έργο αυτό θα τροχοδρομηθεί το συντομότερο. Είναι κρίμα και άδικο ένα Λύκειο, με την ιστορία και προσφορά του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας να υστερεί σε ένα τόσο σημαντικό για την λειτουργία του σχολείου έργο υποδομής, το οποίο έχουν όλα σχεδόν τα σχολεία της Κύπρου.
Προγράμματα
ΕΡ: Σε ποια προγράμματα και δραστηριότητες συμμετέχει το σχολείο για ευαισθητοποίηση των μαθητών σε διάφορα θέματα; Τι εκδηλώσεις διοργανώνει; Τα τελευταία χρόνια το σχολείο μπήκε στο πρόγραμμα Erasmus . Πως λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα;
ΑΠ: Παρά τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις και διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θεατρικές παραστάσεις Οικολογικά προγράμματα, και Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο πλαίσιο του Erasmus+. Για τη σχολική χρονιά 2017-2018 έχουμε δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το πρόγραμμα«Little Towns-Big History-Great Opportunities» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με τέσσερα άλλα σχολεία από τις μικρές πόλεις Trzebnica της Πολωνίας, Mazzarino της Ιταλίας, Dorohoi της Ρουμανίας και Trujillo της Ισπανίας. Θέμα του προγράμματος είναι η αξία των μικρών μας πόλεων, η σημαντική τους ιστορία και οι ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν στους νέους τους.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Eyes on Cyberbullying – Safe Schools and Violence Free» στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και καθηγητές από την Ρίγα της Λεττονίας, Περούτζια Ιταλίας, Βουκουρέστι Ρουμανίας και Κερασούντα Τουρκίας. Το πρόγραμμα θα ασχοληθεί με το επίκαιρο θέμα του εκφοβισμού από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα. Γενικά τα προγράμματα αυτά πέραν από το ειδικό θέμα, αποτελούν και ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν την κουλτούρα και την ιστορία της χώρας που επισκέπτονται και να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους.
Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων
Εν κατακλείδι ρωτήσαμε και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας κ.Αργύρη Μονογιό, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως Σύνδεσμος και ζητά την επίλυση τους.
Ο κ. Μονογιός επεσήμανε πως η έλλειψη κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης είναι κάτι που λυπεί ιδιαίτερα το Σύνδεσμο.Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα δεν βρίσκει τη δέουσα ανταπόκριση.
Δεν μπορεί μας τόνισε,το αρχαιότερο σχολείο της Λάρνακας και ένα από τα πιο παλιά σχολεία της Κύπρου να μην έχει ένα κλειστό χώρο για τις εκδηλώσεις του και να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες .
Κατα καιρούς στείλαμε διάφορες επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες και μείναμε μόνο στις υποσχέσεις.Μέχρι στιγμής πετύχαμε μόνο τη θετική στήριξη της Σχολικής Εφορείας .Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα το πετύχουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ