Παιδεία, Εκπαίδευση και Πολιτισμός


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΑΡΟΥ*  

Με τον ερχομό του νέου έτους είμαι σίγουρος ότι έχουμε όλοι αναλογιστεί τι έχουμε πράξει το προηγούμενο έτος και ποιοι είναι οι στόχοι που έχουμε θέσει για το νέο. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με την παρούσα οικονομική και κοινωνική κρίση; Με τη πιο απαισιόδοξη τοποθέτηση η απάντηση είναι αρνητική.    

Η εύπλαστη ευμάρεια που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια αποπροσανατόλισε την κοινωνία και τους θεσμούς. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν σε αύτη την κατάσταση, αλλά θα προσπαθήσω να μεταφέρω την απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα…  Η απάντηση στον αυτοστοχασμό μου είναι απλή. Επιστροφή στη Παιδεία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Εκκλησία, την Ελληνική Γλώσσα! Δόξα τω Θεώ, η Παιδεία και ο Πολιτισμός μας είναι πλουσιότατος! Είμαστε τυχεροί να ρέει στις φλέβες μας ο ελληνικός πολιτισμός, ο όποιος έδωσε τις βάσεις για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. 

Ο Ελληνικός Πολιτισμός άσκησε σημαντική επίδραση στη γλώσσα, την εκπαίδευση, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τις τέχνες, ιδίως κατά την περίοδο της Αναγέννησης στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και αποτελεί το θεμέλιο λίθο του νεώτερου δυτικού πολιτισμού. Τα κυριότερα στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό και την εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης είναι η πολιτισμική παράδοση, η κοινή γλώσσα, και η αίσθηση της κοινής καταγωγής, η μετάδοση της αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης, όσο και η σύνδεσή της με τον Ελληνορθόδοξο Χριστιανισμό.

Ο σύγχρονος νέος, χρειάζεται εκκλησιαστική διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση και αγωγή. Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη Μέση και Ανώτερη Εκπαίδευση, αλλά πρέπει να ξεκινάει από τη βασική εκπαιδευτική βαθμίδα, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Προδημοτική και Δημοτική). Αφετηρία της Εκπαίδευσης πρέπει να είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία κτίζει τις βάσεις. Η πλούσια ελληνική γλώσσα και η διαχρονικότητα της διευκολύνει την πνευματική συγκρότηση για ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Επιτρέπει στους νέους να αναπτύξουν τις πνευματικές εκείνες ικανότητες που θεωρούνται αξιοποιήσιμες σε ευρύτερους επιστημονικούς χώρους ενισχύοντας την αυτογνωσία και αυτοπεποίθησή τους.

 

«Τηγλώσσα μου έδωσαν ελληνική

το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...»

Οδυσσέα Ελύτη, Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

*Ο Δρ. Ανδρέας Σιάμαρος είναι Επικεφαλής Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης  του UniversityofCentralLancashire, Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161