Παιδεία για το μέλλον. Καλές πρακτικές από τη Φιλανδία και πως μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κύπρο


Ημερίδα ΔΗΣΥ με κύρια ομιλήτρια τη διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας 

Ανακοινωση του ΔΗΣΥ αναφέρει:

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 4 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, με κύρια ομιλήτρια τη διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Φινλανδίας, κα. Jaana Palojarvi, που ταξίδεψε στην Κύπρο ειδικά για την ημερίδα, παρουσιάστηκαν το πως η Φινλανδία, η χώρα με το καλύτερα ίσως αποτελέσματα στην παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικρίζει τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και με ποια ευελιξία αντιμετωπίζει τα ζητήματα και τις προκλήσεις στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Η ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από τη Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων Πρωτοπορία, την Κίνηση   Καθηγητών Αλλαγή, από το Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για άτομα με «Σύνδρομο Down», και τον Σύνδεσμο για άτομα με ΔΕΠ - ΔΕΠΥ Κύπρου, είχε ως απώτερο σκοπό να ανοίξει στην Κύπρο η συζήτηση για το τι παιδεία θέλουμε στον τόπο μας για μας και για τα παιδιά μας, ακολουθώντας και αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές χωρών που το εκπαιδευτικό τους σύστημα αποδεδειγμένα καταγράφει επιτυχίες. Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο των εισαγωγικών παρεμβάσεων από τις οργανώσεις των συνδιοργανωτών καλωσορίζοντας την κα. Jaana Palojarvi  στην Κύπρο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας, κος Γιώργος Οικονομίδης, ο Πρόεδρος της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή», κος Δημήτρης Ταλιαδώρος και ο επιστημονικός σύμβουλος των τριών συνδέσμων για θέματα ενσωμάτωσης, κος Ανδρέας Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στην δική του εισαγωγική ομιλία τόνισε την αναγκαιότητα της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της παιδείας στην Κύπρο ώστε «το εκπαιδευτικό σύστημα να προετοιμάζει τη γενιά για το μέλλον». Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχαρίστησε, με τη σειρά του τόσο την κα. Jaana Palojarvi και το Υπουργείο της Φινλανδίας για τη συνεργασία, όσο και τoν Φινλανδό Πρέσβη στην Κύπρο για τη συμβολή του, υπογράμμισε πως στον τόπο μας χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μηδενίσει τις διακρίσεις, θα ενισχύσει την ενιαία εκπαίδευση και θα δώσει σε όλα τα παιδιά τις απαραίτητες δεξιότητες για το μέλλον.
Συνέχισε λέγοντας πως ήρθε ώρα να φύγουμε από τους σχεδιασμούς στο χαρτί και να περάσουμε στην πράξη της ουσιαστικής μεταρρύθμισης ώστε να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο που οραματιζόμαστε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, τόνισε «χωρίς να αξιοποιήσουμε το τι έκαναν σωστά χώρες όπως η Φινλανδία. Το σημαντικότερο όμως συστατικό», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «είναι η πολιτική βούληση» και διαβεβαίωσε πως «υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση από την παράταξή μας». «Για μας στο Δημοκρατικό Συναγερμό» κατέληξε ο κ. Νεοφύτου, «η παιδεία είναι πυλώνας προς το να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο του αύριο».
Η κα. Jaana Palojarvi στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Φινλανδία στην δεκαετία του 1960. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς που δίνουν διαχρονικά έμφαση, ούτως ώστε τα παιδιά να είναι χαρούμενα, χωρίς άγχος και πως ανέπτυξαν και συνεχώς ενισχύουν τη λογική της ενιαίας εκπαίδευσης δίδοντας τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά.
Η ενιαία εκπαίδευση και η ενσωμάτωση ατόμων με αυτισμό, ΔΕΠ-ΔΕΠΗ και σύνδρομο Down ήταν κύριο θέμα της συζήτησης που ακολούθησε στο πάνελ με ενεργή συμμέτοχή των παρευρισκόμενων. Στο πάνελ συμμετείχαν η κα. Jaana Palojarvi, ο κος Δημήτρης Ταλιαδώρος, Πρόεδρος της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή», ο κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Παγκύπριο Συνδέσμου ατόμων με σύνδρομο DOWN, η κα Άννα Νταβίνα Ταπάκκος, Υπεύθυνη διαφοροποίησης  του Συνδέσμου ΔΕΠ/ΔΕΠΥ Κύπρου και ο κος Λούις Χατζηλοϊζου, Γραμματέας του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμού Κύπρου. Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος κος. Λευτέρης Αδειλίνης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










235