Paideia-News: Όλο το παρασκήνιο και το χρονικό μέχρι τον διορισμό της νέας ΕΕΥ


Ο διορισμός νέων μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αποτελεί κάθε φορά θέμα συζήτησης, ερμηνειών και ποικίλων αντιδράσεων. 

To Paideia-News θα επιχειρήσει σήμερα να παραθέσει γεγονότα και εξελίξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στο πλαίσιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που άρχισαν εδώ και πολλούς μήνες ή ακόμη και από πέρσι.

Το Paideia-News διευκρινίζει και τονίζει ότι με τα όσα θα αναφέρονται στη συνέχεια ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ Ή ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕΥ. Απεναντίας εύχεται και στους πέντε καλή επιτυχία. Επίσης Paideia-News προσβλέπει σε μια αγαστή συνεργασία με τη νέα ΕΕΥ όπως είχε και με την απελθούσα, τα μέλη της οποίας ευχαριστεί για την ενημέρωση.  

Ας δούμε το όλο τοπίο υπό μορφή ενός χρονικού:   

Η επιλογή της Αθηνάς Κυριακίδου

Το πρώτο μέλος που είχε επιλεγεί σιωπηρά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η Αθηνά Κυριακίδου. Ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να έδωσε την υπόσχεση στην κ. Κυριακίδου πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάιου, στις οποίες η πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ επέλεξε να μην είναι υποψήφια. 

Οι πρώτες πληροφορίες υπό μορφή ψιθύρων είχαν αρχίσει να διαρρέουν μετά τον ηγετικό ρόλο που είχε διαδραματίσει η κ. Αθηνά Κυριακίδου ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας και ως βουλευτής τους ΔΗΚΟ στην ψήφιση του Νέου Σχεδίου  διορισμών στην Εκπαίδευση, από την Ολομέλεια της Βουλής  στις 9 Ιουλίου του 2015.

Το Paideia-News έκρινε μάλιστα ορθό όπως μεταδώσει ως ξεχωριστή είδηση τη συμβολή της κ. Κυριακίδου στην ψήφιση του ΝΣΔ κάτω από τον τίτλο «Η καθοριστική παρέμβαση της Αθηνάς Κυριακίδου για την ψήφιση του σχεδίου διορισμών».  Επίσης στις  17/12/2015 έγραφε το Paideia-News:  «Συγχαρητήρια Αθ. Κυριακίδου στον Καδή για το πολιτικό του θάρρος στην αλλαγή του συστήματος διορισμών».

Από τότε είχε αρχίσει το φλερτ με την ΕΕΥ το οποίο στις αρχές του 2016 είχε σχεδόν διαμορφωθεί σε μια φυσιολογική εξέλιξη. Μια φυσιολογική εξέλιξη που δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί με την ανάληψη καθηκόντων της στην ΕΕΥ στον τομέα των Καταλόγων Διοριστέων.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο διορισμός της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε για να δημιουργήσει περαιτέρω  προοπτικές στήριξης του από στελέχη του ΔΗΚΟ στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό το αποκαλούμενο «πολιτικό άνοιγμα» είναι σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Για παράδειγμα, το ίδιο είχε κάνει και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος είχε διορίσει στην ΕΕΥ, τον Νοέμβριο του 2010, ως προσωπική του επιλογή, τον κ. Γιώργο Μαυροκορδάτο από το ΔΗΚΟ, ο οποίος συνέχισε για δεύτερη θητεία αφού είχε πρωτοδιοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Από το ΔΗΚΟ είχε διοριστεί τότε και ο επαναδιορισθείς σήμερα Αλέκος Κουράτος. 

Η επιλογή του Παναγιώτη Αντωνίου

Η επιλογή του Παναγιώτη Αντωνίου ήταν και πάλιν επιλογή του ΠτΔ. Ήταν συνεργάτης του στο Προεδρικό  (Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, την περίοδο από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015) και με πλήρη εμπιστοσύνη. Ο κ. Αντωνίου είχε «γίνει αποδεκτός» και από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Με αυτά τα δεδομένα διορίστηκε στην ΕΔΥ στις 2 Ιουλίου 2015 στην ΕΔΥ. Από τα μέσα του 2016 το όνομα του κυριαρχούσε στις συζητήσεις για την ηγεσία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κάτι που έγινε πραξη. 

Αλ. Κουράτος:  Ο τρίτος που κλείδωσε

Ο τρίτος στη σειρά που κλείδωσε στην ΕΕΥ ήταν ο εκλεκτός του ΔΗΚΟ Αλέκος Κουράτος. Όταν ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας ζήτησε λίστα υποψηφίων από το ΔΗΚΟ εστάλη μόνο το όνομα του κ. Κουράτου, κάτι που οδήγησε  τον κ. Αναστασιάδη στην αποδοχή του. Σημειώνεται ότι ο Αλέκος Κουράτος είχε διοριστεί στην προηγούμενη θητεία ως εισήγηση του πρώην πρόεδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν. Ο επαναδιορισμός του έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του νυν προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ως μια συναινετική κίνηση στα εσωτερικά του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τρεις πιο πάνω ήταν σίγουροι για διορισμό εδώ και καιρό. Για τους άλλους δύο, η απόφαση λήφθηκε το πρωί της Τρίτης. Το τελευταίο 24ωρο ήταν γεμάτο από συνεχείς διαβουλεύσεις.

Η επιλογή του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου 

Για την επιλογή του υποψηφίου από το ΑΚΕΛ υπήρξε παρατεταμένη διαδικασία. Καταρχήν απορρίφθηκε η πρόταση του για τον Γιαννάκη Γαβριήλ επειδή ήταν πρώην βουλευτής. Τα άλλα δύο ονόματα που πρότεινε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ήταν του προέδρου της Προοδευτικής Κίνησης  Καθηγητών και πρώην προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Σωτήρη Χαραλάμπους και της προέδρου του επαρχιακού γραφείου της ΟΕΛΜΕΚ Λεμεσού με θητείες στη Γραμματεία της Οργάνωσης,  Ελευθερίας  Θεοδώρου. Τα ονόματα απορρίφθηκαν επειδή θεωρήθηκε ορθό να μη διοριστούν συνδικαλιστές. Εδώ ανοίγει μια παρένθεση με ένα κεφάλαιο που συζητήθηκε έντονα. Με το ίδιο σκεπτικό (του αποκλεισμού των συνδικαλιστών) είχε απορριφθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Η αρχή του αποκλεισμού των συνδικαλιστών «έσπασε» όμως με τον διορισμό του Αλέκου Κουράτου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών, πρόεδρος της ΔΗΚΙ Δασκάλων και μέλος της Γραμματείας και του ΔΣ της ΠΟΕΔ. Με αυτά τα δεδομένα εκφράζεται δυσαρέσκεια (δήλωση Ταλιαδώρου και ανακοίνωση Προοδευτικής Καθηγητών)  για αποκλεισμό της Μέσης εκπαίδευσης από τη νέα σύνθεση της ΕΕΥ. 

Το όνομα του Γιώργου Γεωργίου ήταν η τελευταία επιλογή του ΑΚΕΛ που έγινε αποδεκτό.

Από το «όχι» Ματσικάρη στον διορισμό Π. Κυπριανού

Τις τελευταίες μέρες είχε εξελιχθεί ένα θρίλερ γύρω από το όνομα του Γιώργου Ματσικάρη. Τον επαναδιορισμό του κ. Ματσικάρη είχε εισηγηθεί ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής και τη πρόταση του έκανε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας. Όμως, σε μια απρόσμενη εξέλιξη απάντησε ότι δεν αποδέχεται το διορισμό. Το πρώτο όνομα που τέθηκε ήταν εκείνο του επιθεωρητή Δημοτικής Δημήτρη Μικελλίδη και ήταν εκεί μέχρι την Τρίτη το πρωί. Για λόγους αρχής αποκλεισμού των συνδικαλιστών (πριν 24 ώρες είχαν αποκλειστεί οι Χαραλάμπους και Θεοδώρου του ΑΚΕΛ) έσβησε και η υποψηφιότητα Μικελλίδη. Αμέσως επιλέγηκε ο Παναγιώτης Κυπριανού, τον οποίο οι πληροφορίες πριν, ήθελαν να καταλαμβάνει την κενωθείσα θέση του Παναγιώτη Αντωνίου στην ΕΔΥ.

Αξιοσημείωτο είναι και η διαφοροποίηση των κριτηρίων επιλογής αφού καθίζηση της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2016  σήμανε και την απώλεια της έδρας στην ΕΕΥ που δικαιούταν μέχρι φέτος, ως κόμμα.  

Σημαδιακά να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τελετή διορισμού των μελών της ΕΕΥ στο Προεδρικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










232