Παν. Frederick και De Montfort University Αγγλίας στο πρόγραμμα «UN TOGETHER» για τους πρόσφυγες


Το Πανεπιστήμιο Frederick και το De Montfort University (Leicester) συνδράμουν ενεργά στην εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «UN TOGETHER»  (#JoinTogether), η οποία έχει ως στόχο την προαγωγή του σεβασμού και της αξιοπρέπειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και των διακρίσεων. Το Πανεπιστήμιο Frederick αποτέλεσε ένα από τα δέκα ιδρυτικά μέλη (μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία, ενώ ήταν το μοναδικό που εκπροσώπησε την Κύπρο) ενός παγκόσμιου δικτύου πανεπιστημίων που δημιουργήθηκε για την προώθηση της εκστρατείας, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών των Πανεπιστημίων διεθνώς σε σχέση με τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, ενώ υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης (Action Charter). Με το Μνημόνιο αυτό, τα συμμετέχοντα ιδρύματα ανέλαβαν την υποχρέωση να προάγουν τους στόχους της εκστρατείας, συνεδριάζοντας κάθε έξι μήνες, προκειμένου να γίνεται αποτίμηση του έργου, απολογισμός των δράσεων και καθορισμός νέων στόχων. Πλέον το δίκτυο αριθμεί 68 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, ομάδα φοιτητών και Καθηγητών από το De Montfort University επισκέφθηκε την Κύπρο, προκειμένου να διερευνήσει σε συνεργασία με φοιτητές και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Frederick νέους τρόπους στήριξης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες.

Οι φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων επισκέφθηκαν, κατόπιν ειδικής άδειας από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας που λειτουργεί στην Κοφίνου. Κατά την επίσκεψή τους οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Αντρέα Βαρνάβα, Διευθυντή του Κέντρου, και την κα Λώρα Ιακωβίδου, διοικητική λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου, τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, τις υπηρεσίες και τη στήριξη που παρέχεται στους διαμένοντες, διαπιστώνοντας τη σπουδαιότητα του έργου που επιτυχώς επιτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε περίοδο που παρατηρούνται αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Κύπρο. Ακολούθως, οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Σταύρο Χριστοφή, από τον οποίο ενημερώθηκαν για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην ένταξη της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας στην τοπική κοινωνία. Εξάλλου, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξέθεσε στους φοιτητές το πνεύμα των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την παρούσα χρονική στιγμή αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και κατόπιν ενημερώθηκαν εκτενώς για κρίσιμες πτυχές του ζητήματος από την κα Μύρια Ανδρέου, λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών, ειδική σε θέματα μετανάστευσης. Οι φοιτητές ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς για δράσεις που προωθούνται μέσω της εκστρατείας "UN TOGETHER" για την προαγωγή του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των προσφύγων και αντάλλαξαν ιδέες για τη στήριξη, την οποία πιστεύουν ότι χρειάζονται οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, οι φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων, αφού ενημερώθηκαν από την κα Αιμιλία Στροβολίδου, Λειτουργό Ενημέρωσης του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, σχετικά με κρίσιμες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος και τη συμβολή του εν λόγω Γραφείου στην προστασία των προσφύγων, συζήτησαν προτάσεις προστασίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα όταν οι φοιτητές γνώρισαν από κοντά και άκουσαν την προσωπική ιστορία της Χάιφα, μιας μαθήτριας που ήρθε στην Κύπρο από τη Συρία μαζί με την οικογένειά της.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Frederick, στο πλαίσιο της εκστρατείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Οι φοιτητές παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για την εμπορία προσώπων, με την παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, της Επιτρόπου Διοικήσεως και  Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κας Μαρίας Στυλιανού- Λοττίδη, της Επίτιμης Προέδρου του Οργανισμού CyprusStopTrafficking, κας Ανδρούλλας Χριστοφίδου- Henriques, του DeputyViceChancellorτου DeMontfortUniversity, Καθηγητή AndyCollop, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους και της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κας Νατάσσας Φρειδερίκου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Frederick διατηρεί ενεργό δράση σε σχέση με τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων διεθνών συνεδρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπόνησης μελετών και διοργάνωσης σεμιναρίων και διαλέξεων στο πλαίσιο προγραμμάτων επιδοτούμενων από την ΕΕ, καθώς και έμπρακτης συμπαράστασης μέσω εθελοντικής εργασίας που προσφέρουν φοιτητές και υποτροφιών που απονέμει το Πανεπιστήμιο σε πρόσφυγες. 

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση Νομικής «Κλινικής», αποτελούμενης από φοιτητές του Τμήματος, με σκοπό την παροχή νομικών συμβουλών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Κύπρο. Πρόκειται για δράση των φοιτητών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των καθηγητών του Τμήματός τους, η οποία τίθεται σε λειτουργία ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Frederick με την εκστρατεία του ΟΗΕ UN TOGETHER.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου FrederickΚαθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, δήλωσε πως «ως Πανεπιστήμιο είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που είμαστε ανάμεσα στα δέκα ιδρυτικά μέλη ενός παγκόσμιου δικτύου πανεπιστημίων που δημιουργήθηκε για την προαγωγή του σεβασμού και της αξιοπρέπειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ενός δικτύου που έχει ξεπεράσει πια τους 70 συμμετέχοντες και ευελπιστούμε πως σύντομα θα έχει ξεπεράσει τον στόχο των 200 συμμετεχόντων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Η επιλογή του Πανεπιστημίου Frederick για συμμετοχή  στο πρόγραμμα αυτό έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου του ότι κατά το τελευταίο έτος παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αφίξεων προσφύγων στην Κύπρο, η οποία πλέον θεωρείται ως η πρώτη χώρα-αποδέκτης αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, με βάση τον πληθυσμό της». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι: «Η εκστρατεία Join Together μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες των πανεπιστημίων να στηρίξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Οι ευκαιρίες που προκύπτουν για τους φοιτητές μας μέσω αυτής της προσπάθειας είναι πολλές, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούν με άλλους φοιτητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού, να μοιραστούν ιδέες και προτάσεις για ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα και να θέσουν νέους στόχους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ως Πανεπιστήμιο, είμαστε ήδη σε επαφή με τα σχολεία της Κύπρου, και ειδικότερα με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά μας, προκειμένου να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο τη στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού γι’ αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











351