Παν. Frederick: Το πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο στις Ναυτιλιακές Σπουδές και στη Ναυτική Εκπαίδευση


 Έναρξη λειτουργίας του καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωση του Frederick Maritime Day.

Το  Frederick Maritime Day 2017 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, κ. Μάριου Δημητριάδη, στο ξενοδοχείο Mediterranean στη Λεμεσό.

Παρέστησαν  περισσότερα από 130 στελέχη της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, του κλάδου των Μεταφορών και του Διεθνούς Εμπορίου καθώς επίσης και πολλοί φοιτητές.

Το ενδιαφέρον φέτος ήταν αυξημένο, καθώς το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας από τον προσεχή Σεπτέμβρη 2017, το μοναδικό στην Κύπρο, καινοτόμο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πτυχιούχων Μηχανολόγων Μηχανικών για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, παρουσίασε ο διευθυντής και συντονιστής του, Prof. Rod Beams, ο οποίος ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που αυτό θα διαδραματίσει στη ναυτιλιακή εκπαίδευση. Το Πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Beams, διευρύνει τους επαγγελματικούς ορίζοντες των νέων ανθρώπων και ταυτόχρονα ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη των σημαντικών ναυτιλιακών κέντρων. Ο Καθηγητής εξήγησε ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους μηχανολόγους μηχανικούς, οι οποίοι με την ολοκλήρωση του κύκλου κατάρτισης ενός περίπου χρόνου,θα έχουν εξαιρετικές   ευκαιρίες εργοδότησης ως Τρίτοι, Δεύτεροι και Πρώτοι Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού, καθώς επίσης και ως διευθυντικά στελέχη στη διοίκηση των ναυτιλιακών εταιρειών, σε  μία αγορά εργασίας που παρουσιάζει έντονη δυναμική ανάπτυξης στη Κύπρο.

Το Πρόγραμμα είναι Διατμηματικό και προσφέρεται από κοινού από τα Τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Πρόκειται για το μοναδικό Πρόγραμμα του είδους του στην Κύπρο, που περιλαμβάνει εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο σε εξειδικευμένα εργαστήρια του Πανεπιστημίου, όσο και σε πρακτική εξάσκηση στα πλοία. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η πρακτική εξάσκηση στο πλοίο επιδοτείται από την Κυπριακή κυβέρνηση.

Το Πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από το Κυπριακό Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

Ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, όπως και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Δρ Άγγελος Μενελάου, δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της προσφοράς Ποιοτικών Προγραμμάτων Σπουδών και υψηλού επιπέδου καταρτισμένων στελεχών στη διεθνή και Κυπριακή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο  Πρύτανης στο χαιρετισμό του έκανε μία ολοκληρωμένη ανασκόπηση στη διαδρομή του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών επισημαίνοντας πως το Frederick, ήδη από το 1999, ήταν αυτό που πρώτο εισήγαγε τα ναυτιλιακά προγράμματα σε Ακαδημαϊκό επίπεδο στην Κύπρο- αρχικά σε προπτυχιακό επίπεδο.Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα διατμηματικά μεταπτυχιακά Προγράμματα «MSc στο Διεθνές Εμπόριο και τη Ναυτιλιακή Διοίκηση» και «MA/LLM στο Ναυτικό Δίκαιο και τη Ναυτιλιακή Διοίκηση» τα οποία προσφέρονται τόσο συμβατικά, όσο και εξ αποστάσεως, και είναι πιστοποιημένα από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης, ξεκίνησε το χαιρετισμό του με πολύ εγκωμιαστικές αναφορές στην ποιότητα σπουδών και στη συνολική προσφορά και παρουσία του Πανεπιστημίου Frederick στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα πρωτοπόρα και καινοτόμα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρει τόσο το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών όσο και ηΠολυτεχνική Σχολή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του Πανεπιστημίου Frederick στην Ναυτιλιακή Εκπαίδευση του τόπου και στη Ναυτιλία γενικότερα, εκθειάζοντας τα αποτέλεσμα της πολύ ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών.Αποτελέσματα που αντικατοπτρίζονται στην πολύ μεγάλη εκτίμηση που χαίρει το Τμήμα στην τοπική και διεθνή αγορά, μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών και των πλοιοκτητών, στη διεθνή του ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά και στοιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εργοδότησης καιεπαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων του· ένα ποσοστό που διαχρονικά ξεπερνά το 95% των αποφοίτων του.

Στο πλαίσιο του  Frederick Maritime Day 2017 παρουσιάστηκε και  η επιστημονική  ανακοίνωση του καθηγητή κ. Ιωάννη Στριμπή με θέμα την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο καθηγητής Στριμπής παρουσίασε τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επί των οποίων βασίζεται νομίμως η κυπριακή ΑΟΖ, τις επιτυχείς συμφωνίες με την Αίγυπτο,  το Ισραήλ, και τον Λίβανο,αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τις λοιπές οριοθετήσεις που απομένουν να  ολοκληρωθούν στο μέλλον.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











184