Παν. Κύπρου. Δεν χρειάζεται εμφύλιος για τις ανελίξεις, αλλά διάλογος και διόθρωση στρεβλώσεων


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ*  

Όλοι συμφωνούν ότι  η προσπάθεια για καλύτερο πανεπιστήμιο πρέπει να πολλαπλασιαστεί σήμερα. Είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στους κινδύνους που το απειλούν.

Ένας τομέας όπου χρειάζονται βελτιώσεις είναι οι ανελίξεις των ακαδημαϊκών. Να μη υπάρχουν αδικίες, οι άξιοι να παίρνουν τη θέση τους στη δομή του Πανεπιστημίου.

Διαβάζοντας για πολλά ανώνυμα μηνύματα για την απόφαση του Συμβουλίου για την ανέλιξη του κ. Κωμοδρόμου-μήνυμα και  από μέλος του Συμβουλίου και της Συγκλήτου- αποφάσισα να γράψω  επώνυμα αυτό το κείμενο σα συμβολή στο διάλογο που γίνεται, που ενδιαφέρει πολλούς ,ιδιαίτερα χαμηλόβαθμους, γιατί αφορά τα όνειρα, την ανέλιξη, την ίδια τη ζωή τους.

Όλοι μιλούν για αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία, δίκαιη κρίση .

Για να ισχύουν όμως όλα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται αδιάβλητες διαδικασίες .Βασικοί κανόνες αυτών των διαδικασιών που είναι αδιανόητο να μη τηρούνται είναι :

1.Η ανέλιξη των ακαδημαϊκών είναι πρωτίστως υπόθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των θεσμών της. Το Συμβούλιο έχει αρμοδιότητες μόνο στις διαπιστωτικές πράξεις, το θεσμικό έλεγχο και την τελική επικύρωση της απόφασης .

2.Η Απόφαση λαμβάνεται από το εκλεκτορικό του τμήματος και του συμβουλίου της οικείας σχολής, μετά από έκθεση -εισήγηση της ειδικής  επιτροπής με ψηφοφορία  των παρόντων μελών -νόμος α.22(1)-

Αυτό  επανατόνισε  ξεκάθαρα το Συμβούλιο και με απόφαση του τον Ιούνιο 2012-το Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα ερμηνείας του νόμου.

3.Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο είναι σώματα επικύρωσης της απόφασης .Σε πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου -Δημητρίου κατά Πανεπιστημίου  16-7-13-αναφέρεται:

«Το Εκλεκτορικό Σώμα εξετάζει την έκθεση της Ειδικής Επιτροπής και τις τυχόν παρατηρήσεις του υποψήφιου, λαμβάνει την απόφαση και υποβάλλει τεκμηριωμένη έκθεση στη Σύγκλητο για επικύρωση.»

 Καθίσταται επομένως έκδηλο, ότι η Σύγκλητος ενεργεί μόνο ως επικυρωτικό σώμα και δεν απαιτείται όπως παρέχει αιτιολογία για την απόφαση της...

 Ο Κανονισμός 9(9) προβλέπει ότι η Σύγκλητος υποβάλλει την απόφαση της στο Συμβούλιο για επικύρωση. Καθίσταται συνεπώς μη απαραίτητη η ύπαρξη αιτιολογίας είτε για την απόφαση της Συγκλήτου, είτε για την απόφαση του Συμβουλίου, εφόσον πρόκειται περί επικύρωσης.  Σε περίπτωση μη επικύρωσης τότε θα έπρεπε να δινόταν αιτιολογία.  ..»

Τυχόν απόφαση της Συγκλήτου  για μη επικύρωση απαιτεί εκτός από αιτιολόγηση και πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών της Συγκλήτου-σύμφωνα με τον κανονισμό-Αυτο προστατεύει τον υποψήφιο από εύκολη απόρριψη.

4. Στο Συμβούλιο, οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών -νόμος α.7(2)-

Αυτό  συγκρούεται με τον κανονισμό που λέει ότι τα σώματα αποφασίζουν με πλειοψηφία επί του συνόλου -τέτοια σύγκρουση δεν υπάρχει για την Σύγκλητο-

Όταν όμως υπάρχει σύγκρουση νόμου και κανονισμού υπερισχύει ο νόμος .Ε πιπρόσθετα  αυτό αναφέρεται ρητά και στο νόμο -νόμος α.22(6)-και ξεκαθάρισε ερμηνευτικά και στην απόφαση του Συμβουλίου στις 8-7-13

5. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι άμεσα εκτελεστέες και πριν την έγκριση των πρακτικών -Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μία απόφαση ενός διοικητικού οργάνου υπάρχει ακόμη και πριν την επικύρωση των πρακτικών, αλλά ακόμη και στην απουσία οποιουδήποτε πρακτικού.( Απόφαση  ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ κ.α. ν. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, 750/2009, 22/5/2012, ) -

 Τα πιο πάνω είναι επιβεβαιωμένα  με πολλές νομικές γραπτές γνωματεύσεις νομικών συμβούλων του Πανεπιστημίου και άλλων -

Εάν τηρούνται αποφεύγεται ένα μεγάλο ποσοστό από τυχόν αδικίες και διακρίσεις σε βάρος υποψηφίων . Δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει πάντα δημιουργώντας τεράστιο θέμα τάξης για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στη Σύγκλητο. Προφανώς υπάρχει ανάγκη εκτός από την υλοποίηση των προνοιών του νόμου και των αποφάσεων του Συμβουλίου και ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας, διαλόγου και σωστής πληροφόρησης .Έτσι θα καταρρεύσει και  η άποψη ότι το Συμβούλιο θέλει να αφαιρέσει το παραμικρό από το  ρόλο της Συγκλήτου στα θέματα ανελίξεων, άποψη που  δεν ευσταθεί καθόλου .

Στη περίπτωση του κ. Κωμοδρόμου, στην απουσία απόφασης της Συγκλητου -απόφασης επικύρωσης της απόφασης του εκλεκτορικου ή αιτιολογημένη απόφαση μη επικύρωσης με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες- αφού είχε ήδη προηγηθεί αναπομπή  από το Συμβούλιο στη Σύγκλητο, το Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση του εκλεκτορικού με τη θετική εισήγηση  της ειδικής επιτροπής για ανέλιξη του σε επίκουρο καθηγητή.

Καμία λοιπόν υπέρβαση εξουσίας από το Πρόεδρο του Συμβουλίου που υλοποίησε  την  απόφαση του Συμβουλίου, έστω και με μικρή καθυστέρηση, καθώς αναζητούσε ευρύτερη συναίνεση. Αν ενεργούσε διαφορετικά θα ήταν εκτεθειμένος  καθώς η έγκριση των πρακτικών δεν είναι προϋπόθεση για υλοποίηση της απόφασης .

Όσο αφορά την ουσία και το ιστορικό της περίπτωσης του κ. Κωμοδρόμου είναι συγκλονιστικό το σχόλιο του καθηγητή του πανεπιστημίου Πάτρας Σταύρου Αναγνωστόπουλου. Προέρχεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πρέπει να προβληματίσει.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται,  όπως μη επηρεασμός μελών ειδικής επιτροπής, ίδια μέτρα και  σταθμά για όλους , καθαρά επιστημονικά κριτήρια και  όχι προσωπικές συμπάθειες  ή αντιπάθειες ή συγκρούσεις. Όλα είναι υπόθεση συνεχούς προσπάθειας της ακαδημαικης κοινότητας.

Υπάρχει επίσης ζήτημα τροποποίησης των κανονισμών ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένοι  με τον νόμο .Προσωπική μου άποψη είναι πως οι αποφάσεις και στη Σύγκλητο για τις ανελίξεις  πρέπει να παίρνονται δημοκρατικά με πλειοψηφία των παρόντων. Την καταθέτω, αλλά θεωρώ ότι το δικαίωμα της απόφασης ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα .

Άλλοι έχουν την άποψη ότι χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες  και δυσκολίες στην ανέλιξη. Ας την καταθέσουν και ας ζητήσουν από  την Ακαδημαϊκή Κοινότητα να την εγκρίνει και από τη Βουλή να την  ψηφίσει.

Θεώρησα ότι είναι χρέος μου να γράψω αυτό το κείμενο και λόγω της  συμμετοχής  μου στην επιτροπή προσωπικού που ασχολείται και με θέματα ανελίξεων και μετά από αρκετή προσπάθεια να ξεκαθαρίσω γκρίζες ζώνες.

Γνωρίζω ότι αρκετοί φωτισμένοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, που τους χαρακτηρίζει η ανιδιοτέλεια η ακεραιότητα και το ψηλό αίσθημα δικαιοσύνης υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις .Γι αυτά και πήρα το θάρρος να τις δημοσιοποιήσω .Γνωρίζω το πάθος τους για αλλαγές προς το καλύτερο .Είναι καιρός λοιπόν να δώσουν στο ρυθμό μεγαλύτερη ταχύτητα. Είμαστε δίπλα τους, με πολλή σεβασμό και εκτίμηση .

*Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141