Παν. Λευκωσίας και Καποδιστριακό συνεργάτες του Κέντρου Καινοτομίας,Επιχειρηματικότητας, Απασχόλησης


Η κρίση στην Κύπρο οδεύει προς σταθεροποίηση παρόλο που έχει δρόμο μπροστά της, τονίστηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης του  Κέντρου Καινοτομίας ,Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης(ΚΕΑ), όπου στρατηγικοί συνεργάτες είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας , το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ,το Πρόγραμμα Επιχειρείν Δρ@ση και η συνομοσπονδία  Business Angels Europe.

Oπως τόνισε ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Παναγιώτης Πετράκης για να απορροφηθούν 35.000  άνεργοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να ιδρυθούν τα επόμενα  5-6 χρόνια,  περίπου 8.500  νέες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού μεγέθους. « Ο κόσμος μεταβάλλεται, είπε. Αυξάνονται οι ανισότητες, είναι απαραίτητες οι κοινωνικές τεχνολογίες. Χρειάζεται προσαρμογή στα νέα μέσα επικοινωνίας». Και επισήμανε πως η Κύπρος παρόλα τα προβλήματά της, βρίσκεται σε καλή θέση διεθνώς. Χρειάζονται όμως, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου επιχειρηματικότητας, η καλλιέργεια του πολιτισμικού υποβάθρου, η διεύρυνση της προβλεψιμότητας και κυρίως μικρές επιχειρήσεις με αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες.. «Το μέλλον σε αυτές βρίσκεται. Επιχειρήσεις με μικρό αριθμό απασχολούμενων. Δύο  με εννέα εργαζόμενοι  το πολύ, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Σε αυτό το περιβάλλον απαιτούνται νέες δεξιότητες από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές» πρόσθεσε.

Ο  κοινωνιολόγος Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Πρόεδρος του Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε στη δύσκολη διαδρομή της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο , επισημαίνοντας ότι πριν από την Ανεξαρτησία , η έμφαση ήταν στους εθνικούς και τους ιδεαλιστικούς στόχους. Η πιο θετική στάση έναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ήρθε μετά το 74 και την ανάγκη ανασύνταξης , που οδήγησε στο λεγόμενο «οικονομικό θαύμα». Παράλληλα, όμως την περίοδο αυτή , αναβαθμίστηκε ο ρόλος του κράτους (με την ανάπτυξη του κράτους Προνοίας και την μεγένθυνση των κρατικών υπηρεσιών) και επικρατούσε ακόμα μια ισχυρή κρατικίστικη ιδεολογία-με αντίστοιχη υποβάθμιση των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκε ο τελευταίος ,αλλά εντάθηκε και η διαπλοκή των πολιτικών και των οικονομικών θεσμών , με αποτέλεσμα τους ασθενέστερους ελέγχους ,πράγμα που επέτρεψε την οικονομική κατάρρευση του 2013.Αυτή την περίοδο όμως, τόνισε ο Δρ. Περιστιάνης ,υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον των νέων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, εξέλιξη που αποτελεί  ελπίδα  για το μέλλον. Η δημιουργία  του ΚΕΑ εντάσσεται στα πλαίσια των νέων αυτών πραγματικοτήτων αφού φιλοδοξεί να ενεργήσει ως καταλύτης των εξελίξεων.

«Το ΚΕΑ είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την προώθηση νέων ιδεών, μεθόδων και τεχνικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» -τόνισε ο κ.Πέτρος Πέτσας, Εκτελεστικός  Σύμβουλος του ΚΕΑ.   Πρόσθεσε πως  στα πρώτα στάδια της δράσης του, αυτό  θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους  πέντε βασικούς πυλώνες:

1. Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας με την ανεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης και τη δημιουργία διαγνωστικού εργαστηρίου επιχειρηματικής ικανότητας και καινοτομίας (Ακαδημία Καινοτομίας), για την απλούστευση της δημιουργίας επιχειρήσεων (one-stop shop), για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

2. Ακαδημία Νεανικής Επιχειρηματικότητας: Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας για άτομα 21-35 ετών, που φιλοδοξούν να ιδρύσουν και να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.

3. Ακαδημία Ανάπτυξης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας: Προώθηση και ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μέσα από την παροχή της απαιτούμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και τεχνογνωσίας.

4. VIP Club Business Success: Μία εναλλακτική μορφή σύγχρονης δικτύωσης, που παρέχει ευκαιρίες για επικερδείς συνεργασίες και συνέργιες, επαγγελματική καταξίωση και προσωπική ευημερία.

5. Σχέδιο «Αρισταίος»/Κόμβος Εργασιακής Δικτύωσης: Ενίσχυση της διαχρονικής επαγγελματικής αποκατάστασης, κυρίως για τους νέους, τις γυναίκες, τους νέους πτυχιούχους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσα από την παροχή βραχείας «έξυπνης» εξειδίκευσης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










221