Λίγες είναι οι εκδηλώσεις που κλείνουν με ένα έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα στον τελευταίο ομιλητή, όταν έχουν προηγηθεί αρκετοί χαιρετισμοί και η βράβευση του τιμώμενου προσώπου.
Συνήθως, ο κόσμος πια, κοιτάζει το ρολόι του και βιάζεται να φύγει.
Όχι όμως αυτή τη φορά. Οι τελευταίες λέξεις του Καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη κυριολεκτικά χάθηκαν στο χειροκρότημα του μεγάλου πλήθους που είχε πλημμυρίσει από νωρίς το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και περίμενε να τον ακούσει.
Άξιζε η αναμονή! Ο ομιλητής, «μάγεψε» τον κόσμο με τι άλλο; Με το όπλο που κατέχει όσο ελάχιστοι, την υπέροχη, αψεγάδιαστη και χειμαρρώδη χρήση της Ελληνικής γλώσσας.
Καθόλου τυχαίο που εδώ και χρόνια, το όνομα Μπαμπινιώτης είναι συνώνυμο με την ορθή χρήση της γλώσσας μας. «Είμαι σίγουρος, το είδα στου Μπαμπινιώτη το λεξικό».
Πρόκειται, για μία φράση ενταγμένη πια στην καθημερινότητα όσων γράφουν ή απλά αγαπούν την Ελληνική.
Για αυτό το σύνολο της προσφοράς του διακεκριμένου καθηγητή, είναι που το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» επέλεξε να τον βραβεύσει.
Για αυτό το σύνολο της προσφοράς,είναι που το βραβείο επιδόθηκε στα χέρια του Γιώργου Μπαμπινιώτη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκο Αναστασιάδη, και , ακριβώς για τους ίδιους λόγους, το Πανεπιστήμιο Frederick με μεγάλη χαρά συνδιοργάνωσε και ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για αυτή τη λαμπρή εκδήλωση.
Μια εκδήλωση, που αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους πολίτες που κατέκλυσαν το θέατρο, αλλά και από το σύνολο σχεδόν της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου καθώς –όπως ήταν αναμενόμενο-και από πολλούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Για τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederickκαθηγητή Γιώργο Δημοσθένους, η εμπειρία ήταν πολλαπλά ιδιαίτερη.
Αφενός, γιατί ήταν πολλοί εκείνοι που τον πλησίασαν να τον συγχαρούν για την επιτυχημένη συνέχιση της σημαντικής και ουσιαστικήςπαράδοσης που έχει το Πανεπιστήμιο Frederick να παρεμβαίνει με καίριο τρόπο για την προαγωγή των Γραμμάτων και του Πολιτισμού. Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει μία μακρά και γεμάτη διακρίσεις διαδρομή τόσο στους τομείς της Τεχνολογίας και της Μηχανικής, όσο και στους τομείς της Γλώσσας, των Τεχνών και του Πολιτισμού γενικότερα. Ένδειξη της συνεχούς μας δράσης και έγνοιας είναι η ίδρυση του και του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας το οποίο προσφέρει εντατικά μαθήματα σε ξένους φοιτητές και η αναγνώρισή του, ως το μόνο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης της ελληνομάθειας.
Αφετέρου, γιατί, η ιδέα της βράβευσης του διακεκριμένου Έλληνα γλωσσολόγου ξεκίνησε από την αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Frederick πριν από δύο χρόνια.
Το πώς, αποτυπώθηκε από τον Πρύτανη Γιώργο Δημοσθένους , σε μία χαρακτηριστική αποστροφή του χαιρετισμού του, στην οποία, ενθυμούμενος την εξαιρετική συζήτηση που έκαναν στο Πανεπιστήμιο Frederick, ο τιμώμενος Γιώργος Μπαμπινιώτης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο το 2015 ανέφερε:
«Σε εκείνη την εκδήλωση ήταν παρόν και ο φίλτατος Φώτος Φωτιάδης. Νομίζω ότι εκείνο το βράδυ άναψε η σπίθα. Ξεκίνησε μια αέναη και ακατάπαυστη διεργασία και επεξεργασία στο μυαλό του Φώτου για μια εκδήλωση αφιερωμένη στη γλώσσα και στο σύγχρονο θεμελιωτή της. Αισθάνομαι το ηθικό χρέος να καταθέσω ότι το τι γίνεται απόψε οφείλεται πρωτίστως στην τεράστια ευαισθησία που διαθέτει ο Φώτος Φωτιάδης για τον πολιτισμό και την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα. Όλη αυτή η δύναμη της ψυχής και το πάθος γίνεται δράση, γίνεται έργο, γίνεται προσφορά στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, μέσα από το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Frederick νοιώθουμε περήφανοι γιατί συνεργαστήκαμε με το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης για την αποψινή εκδήλωση.»
Από την πλευρά του στον χαιρετισμό του, ο κ Φώτος Φωτιάδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης για τη βράβευση του καθηγητή Μπαμπινιώτη. Ο κ Φωτιάδης επίσης, υπογράμμισε πως ως έκφραση αναγνώρισης, σεβασμού και αγάπης, το Ίδρυμα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Άμυνας, αποφάσισε να δωρίσει τόμους του νέου πονήματος του καθηγητή Μπαμπινιώτη «Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της Νέας Ελληνικής. Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας» σε όλα τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στην Ακαδημία Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Ο Υπουργός Παιδείας κ Κώστας Καδής θέλησε να σταθεί στο καινούργιο λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη χαρακτηρίζοντάς το ως «πολύτιμο εργαλείο γνώσεων για την ακριβή σημασία και την ορθή χρήση των λέξεων» ενώ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε την ευρύτερη σημασία του έργου του καθηγητή Μπαμπινιώτη και την βαθιά υποστηρικτική επίδραση αυτού του έργου στο σύνολο του Ελληνισμού.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, μετά τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης απένειμε το Βραβείο του Ιδρύματος στον Γιώργο Μπαμπινιώτη. Η εξαιρετική εκδήλωση, έκλεισε με την ομιλία του τιμώμενου γλωσσολόγου με θέμα «Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας».
Τεκμηρίωσε γλαφυρά, όλο το σκεπτικό που είχε στο μυαλό του για την δημιουργία του νέου του λεξικού και τις στοχαστικές ανάγκες που τον πίεσαν να το ολοκληρώσει και να το προσφέρει. Καταλήγοντας, είπε:
«Να είμαστε περήφανοι για την ελληνική γλώσσα. Η περηφάνια όμως πρέπει να στηρίζεται σε γνώση και σε δεδομένα. Όλοι ξέρουμε ότι η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει διεθνώς, πως έχει μία συνέχεια από το 2000 π.Χ μέχρι σήμερα εδώ σε αυτό τον χώρο που λέγεται Ελλάδα, ομιλείτε πάντοτε η ίδια γλώσσα, η ελληνική, που στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να αλλάζει κάποιες καταλήξεις, κάποιες σημασίες, κάποια πράγματα, αλλά είναι η ίδια γλώσσα»
Στον απόηχο των «παιδιών και των εγγονιών της γλώσσας» μας, οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου για να αφουγκραστούν τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, έλαβαν ειδικό δίπλωμα πιστοποίησης της Συμμετοχής τους, με τις υπογραφές του Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, του Προέδρου του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» , του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητή Γ. Δημοσθένους και της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου-Ευριπίδου.