Πανεπιστ. Κύπρου:Το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στη διάσημη λίστα της Σανγκάης


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο και το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που επιτυγχάνει να συγκαταλέγεται στη διάσημη λίστα της Σανγκάης. Καταλαμβάνει, επίσης, την τέταρτη θέση ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάταξη ευνοεί πανεπιστήμια με διαχρονική παρουσία, η συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός πανεπιστημίου κάτω των 30 ετών, αποτελεί σημαντική επιτυχία.

Πανεπιστημιακό Ίδρυμα

Κατάταξη

National and Kapodistrian University of Athens

301-400

Aristotle University of Thessaloniki

401-500

National Technical University of Athens

401-500

University of Cyprus

601-700

University of Crete

801-900

University of Patras

901-100

Το ARWU, γνωστό ως λίστα της Σαγκάης, είναι η πιο γνωστή και αξιόπιστη λίστα κατάταξης.  Είναι το  πρώτο χρονικά μοντέλο που χρησιμοποίησε πολλαπλούς δείκτες για την αξιολόγηση πανεπιστημίων.  Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong και χρησιμοποιεί έξι δείκτες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων: Τον αριθμό των αποφοίτων και του διδακτικού προσωπικού που έχουν κερδίσει Νομπέλ ή FieldMedal, τον αριθμό των ερευνητών που έχουν επιλεγεί από το Thomson Scientific, τον  αριθμό των άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, τον αριθμό των άρθρων που έχουν καταχωρηθεί στο ScienceCitationIndex – Expandedand Social Sciences CitationIndex, και την ατομική επίδοση σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος. Για το έτος 2018 το ARWU αξιολόγησε περισσότερα από τα κορυφαία 1.500 πανεπιστήμια και η λίστα περιλαμβάνει τα 1000 καλύτερα εξ αυτών. 

Αναφερόμενος στη σημαντική αυτή εξέλιξη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε: Είναι η πρώτη φορά που συγκαταλεγόμαστε στη λίστα της Σαγκάη. Αν και η συμπερίληψη στις λίστες κατάταξης δεν είναι αυτοσκοπός για το πανεπιστήμιό μας εντούτοις είναι μία ένδειξη για το που βρισκόμαστε και που πρέπει να πορευτούμε. Είναι μια απόδειξη ότι κάτι κάνει σωστά η κοινότητά μας. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στους στρατηγικούς πυλώνες του οργανισμού: Τη διδασκαλία, την έρευνα, την καινοτομία και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα. Η συμπερίληψή μας στα κορυφαία 601-700 πανεπιστήμια παγκοσμίως αποτελεί επιβεβαίωση και επιβράβευση για τους φοιτητές μας για την επιλογή τους να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τους δασκάλους τους και το διοικητικό προσωπικό που εργάζονται στον οργανισμό και για τους συμπαραστάτες μας, την Πολιτεία, τους ευεργέτες, τους δωρητές και φίλους του πανεπιστημίου μας, αλλά και την κυπριακή κοινωνία. Στόχος βέβαια είναι η κορυφή.

6 Τμήματα του Πανεπιστημίου ανάμεσα στα κορυφαία στις κατατάξεις κατά επιστημονική περιοχή και ειδικό αντικείμενο 

Αντικείμενο

Κατάταξη

Electrical and Electronic Engineering

201-300

Education

201-300

Physics

301-400

Economics

401-500

Management

401-500

Computer Science and Engineering

401-500

Πέραν της γενικής κατάταξης, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται και δημοσιεύεται κατάταξη ξεχωριστά για κάθε επιστημονική περιοχή και ειδικό αντικείμενο.  Μεθοδολογικά, η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικές κατηγορίες (θετικές επιστήμες, μηχανική, επιστήμες ζωής, ιατρικής, και κοινωνικές επιστήμες) και 52 θεματικές ανάλογα με το ακαδημαϊκό αντικείμενο τους. Για να μπορέσει ένα πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στην κατάταξη ανά θέμα, θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων κατά την περίοδο 2011-2015. Το κατώτατο όριο διαφέρει ανά θέμα και κυμαίνονται από 25 για κάποια (π.χ. αεροδιαστημική μηχανική, επικοινωνίες, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) μέχρι 200 δημοσιεύσεις σε άλλα (π.χ. φυσική, βιολογία, χημεία, κλινική ιατρική κ.λπ.). Ακολούθως, η ανάλυση των δημοσιεύσεων γίνεται στη βάση ενός μοντέλου απόδοσης τιμών και βαρύτητας σε 5 δείκτες από το οποίο μοντέλο εξάγεται ο σταθμισμένος μέσος όρος για κάθε θέμα και κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά.

Οι δείκτες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  1. Αριθμός άρθρων που δημοσιεύτηκαν από ένα πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο θέμα
  2. Κανονικοποίηση βάσει του αριθμού παραπομπών για κάθε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε συγκεκριμένο θέμα. Μέτρηση της μέσης επίδραση κάθε άρθρου.
  3. Το ποσοστό των άρθρων με διεθνή συνεργασία που δημοσιεύτηκαν από ένα πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο θέμα
  4. Αριθμός άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά
  5. Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού κάθε πανεπιστημίου που κέρδισε σημαντικό βραβείο/διάκριση σε κάποιο ακαδημαϊκό θέμα

Πηγή: http://www.shanghairanking.com/ARWU2018Candidates.html




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










128