Πανεπιστήμιο Frederick: Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό στα «Αναλυτικά προγράμματα και τη διδασκαλία»


Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά σε «MBA» (Master in Business Administration) και στα «Αναλυτικά προγράμματα και τη διδασκαλία», προσφέρει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Frederick. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες  για κάθε ενδιαφερόμενο φοιτητή δίνει με συνέντευξή του στο Paideia-News ο κ. Νίκος Βαλανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick και συντονιστής του Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού «Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία».

ΕΡ: Τι σημαίνει στην πράξη για έναν φοιτητή ο όρος «εξ αποστάσεως μάθηση»;

ΑΠ: Εξαρτάται πώς καλλιεργείται στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει το εξής: Εμείς, το φοιτητή μπορεί  και να μην τον έχουμε συναντήσει. Μπαίνει στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, συμπληρώνει την αίτησή του, βλέπουμε τα στοιχεία, αξιολογείται και τότε γίνεται δεχτή στο πρόγραμμα. Τότε απλώς θα χρησιμοποιήσει τεχνολογικά εργαλεία για να παρακολουθήσει παρουσιάσεις, για ν’ αλληλεπιδράσει με τον καθηγητή, για ν’ αλληλεπιδράσει με συμφοιτητές του, για να εμπλακεί σε συζητήσεις. Όλα είναι ‘on line’. Ο φοιτητής έχει ‘on line’ πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, μελέτης, αλλά και συγκεκριμένες εργασίες (assignments), τις οποίες να μπορεί επίσης να υποβάλει μέσω του ίντερνετ. Μπορεί να τελειώσει για παράδειγμα το πρώτο εξάμηνο και να μην έχουμε γνωρίσει τον φοιτητή.  Μπορεί να τον έχουμε γνωρίσει οπτικά, εικονικά, αλλά να μην τον έχουμε συναντήσει.

Υπάρχει μόνο μια ανάγκη. Η τελική εξέταση. Στην τελική εξέταση, για να διασφαλίσουμε ποιότητα στην εκπαίδευση, ο φοιτητής θα πρέπει να είναι παρών. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έρθει στο  Frederick. Μπορούμε εμείς να διοργανώσουμε εξετάσεις σε πόλεις όπου υπάρχει ομάδα φοιτητών μας, ακόμα και σε πόλεις της Ελλάδας, και σε συνεργασία με κάποιο χώρο στον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξέταση. Μάλιστα η προϋπόθεση που τίθεται είναι ότι η τελική εξέταση μετρά 50% του βαθμού.

Τα προγράμματα

ΕΡ: Ποια εξ αποστάσεως προγράμματα προσφέρετε;

ΑΠ: Το εξ αποστάσεως «MBA» (MasterinBusinessAdministration) και το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό στα «Αναλυτικά προγράμματα και τη διδασκαλία».

Το δεύτερο έχει μάλιστα τρεις κατευθύνσεις:

  1. Γλώσσα και Λογοτεχνία
  2. Παιδαγωγική Ηγεσία
  3. Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Στα Ελληνικά και Αγγλικά  

ΕΡ: Σε ποιες γλώσσες προσφέρονται τα εξ αποστάσεως προγράμματά σας;

ΑΠ: Όσον αφορά τα «Αναλυτικά Προγράμματα και τη Διδασκαλία» το πρόγραμμα είναι στα ελληνικά, διότι στοχεύουμε σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ το «MBA» είναι στα αγγλικά. Άρα λοιπόν, το «MBA» μπορεί να επεκταθεί και σε φοιτητές από άλλες χώρες.

Επένδυση μισού εκατομμυρίου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΕΡ: Τώρα προσφέρετε μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως προγράμματα. Θεωρείτε ότι μπορεί η εξ αποστάσεως μάθηση μπορεί να επεκταθεί και σε προπτυχιακά προγράμματα;

ΑΠ: Χαίρομαι για την ερώτησή σας διότι η δική μας η φιλοσοφία όταν είχαμε εμπλακεί σε τούτη τη διαδικασία ήταν διπλή:

1ο: Είναι σημαντικό ότι οι ιδρυτές έχουν επενδύσει ένα τεράστιο ποσό, μπορεί υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Σημαίνει ότι θα αλλάξει η ιστοσελίδα, σημαίνει ότι θα αγοραστούν νέα software, αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

2ο: Εκτός από την προσφορά του εξ αποστάσεως προγράμματος υπάρχουν άλλες επιδιώξεις:

  • Το επιστημονικό προσωπικό θα αναβαθμίσει τις δυνατότητές του, γι’ αυτό γίνεται εσωτερική εκπαίδευση.
  • Σε κάθε ένα από τα συμβατικά προγράμματα που προσφέρουμε πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές συναντήσεις ‘on line’, με αποτέλεσμα να εμβολιάζεται σταδιακά το σύστημα με καινοτομικά στοιχεία.

Τα οφέλη από τα εξ αποστάσεως προγράμματα

Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά, διότι νομίζουν κάποιοι ότι το εξ αποστάσεως πρόγραμμα είναι υποβαθμισμένο. Εγώ λέω ότι το εξ αποστάσεως πρόγραμμα μπορεί να είναι και σημαντικά αναβαθμισμένο. Διότι κατ’ ανάγκην, ο φοιτητής πρέπει να έχει εμπλοκή, σύγχρονη επικοινωνία. Δε μας ενδιαφέρει η φυσική του παρουσία, αλλά μας ενδιαφέρει το πόσο δραστήριος είναι σε τούτη την επικοινωνία που μπορεί να γίνεται ‘on line’, όμως είναι επικοινωνία. Πρέπει να υποχρεωθεί να μιλήσει, πρέπει να ανταλλάξει μηνύματα, πρέπει να κάνει εργασίες, πρέπει να μάθει να κάνει παρουσιάσεις από απόσταση, παραδείγματος χάριν «αφηγηματική παρουσίαση». Πρέπει να αποκτήσεις πολλές δεξιότητες, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση, του είναι πολύ χρήσιμες, όχι μόνο για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική του ζωή, την καθημερινότητά του. Δηλαδή ένας δικός μας φοιτητής, που θα εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, και αν δεν μάθει καθόλου περιεχόμενο, που αποκλείεται, θα γίνει ‘expert’ στη χρήση των τεχνολογιών. 

Εάν δεν είναι αναγνωρισμένο, πρέπει να το λες

ΕΡ: Οι τίτλοι σπουδών για εξ αποστάσεως μάθηση αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με άλλους τίτλους κανονικής φοίτησης σπουδών;

ΑΠ: Δε θα υποστήριζα οποιαδήποτε είδους παρατυπία ή παρανομία. Εάν δεν είναι αναγνωρισμένο, πρέπει να το λες και να μην το προσφέρεις. Είναι ασέβεια λοιπόν προς το φοιτητή να του δίνεις ένα δίπλωμα που δεν είναι αναγνωρισμένο. Αυτά δεν πρέπει πλέον να γίνονται ανεκτά και δυστυχώς φαίνεται ότι οι παραλήψεις της κρατικής εξουσίας ενθαρρύνουν και την παρανομία από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μηδενός εξαιρουμένου. Ή θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, ή να τους διαφοροποιήσουμε.

Ακαδημαϊκή και διοικητική υποστήριξη

ΕΡ: Τι είδους ακαδημαϊκή και διοικητική υποστήριξη προσφέρετε σε φοιτητές που παρακολουθούν εξ αποστάσεως προγράμματα;

ΑΠ:

  • ·         Πρώτα απ’ όλα κάναμε συστηματική επιμόρφωση το προσωπικού που εμπλέκεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτή η επιμόρφωση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρις ότου να καλύψει και τον τελευταίο που διδάσκει στο πανεπιστήμιο, αλλά και τους φοιτητές του.
  • ·         Ετοιμάζονται προγράμματα για να υποβοηθήσουν τους φοιτητές για να αξιοποιούν αυτές τις παροχές. Για κάποιον δηλαδή που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία εμείς θα φροντίσουμε να του εξηγήσουμε.
  • ·         Επίσης πίσω από κάθε διδάσκοντα υπάρχει ομάδα υποστήριξης. Είτε τεχνολογικής υποστήριξης, είτε διδακτικής υποστήριξης. Μάλιστα, οι δικές μας προδιαγραφές λένε ότι αν έχουμε πάνω από τριάντα φοιτητές, αυτόματα αυτός που διδάσκει πρέπει να έχει και βοηθό διδασκαλίας. Διότι ο φοιτητής που υποβάλλει μιαν ερώτηση ηλεκτρονικά θέλει τεκμηριωμένη απάντηση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Άρα όλα τούτα εμείς τα συνυπολογίζουμε.
  • ·         Όπως επίσης οι φοιτητές μας των εξ αποστάσεως προγραμμάτων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση από το σπίτι τους σε όλα τα softwareτων υπολογιστών του πανεπιστήμιου σαν να εργάζονται εκεί.

Αυτά είναι σε πορεία υλοποίησης και αυτά θεωρώ ότι είναι μια μικρή επανάσταση. Χαίρομαι που το Πανεπιστήμιο Frederickσυμμετέχει σε αυτήν την επανάσταση. Χαίρομαι επίσης που, παρόλο που μιλούμε για μια τεράστια δαπάνη, οι ιδρυτές του πανεπιστημίου φάνηκαν πάρα πολύ γενναιόδωροι. Διότι το να επενδύεις ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια καινοτομία της εκπαίδευσης θεωρώ ότι είναι μια γενναιόδωρη υποστήριξη προς αυτά τα προγράμματα.

Διάρκεια σπουδών

ΕΡ: Ποια είναι η απαιτούμενη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση ενός εξ αποστάσεως τίτλου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick;

ΑΠ: Ακολουθώντας τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης και τις διακηρύξεις της Μπολόνια ο κάθε φοιτητής μπορεί να συμπληρώνει 30 ECTS(EuropeanCreditTransferSystem) κάθε εξάμηνο. Το μάστερ πρέπει να είναι 90 ECTS. Άρα λοιπόν η κανονική διάρκεια σπουδών είναι τρία εξάμηνα. Όμως επειδή τα προγράμματά μας και ιδιαίτερα αυτό της εκπαίδευσης, έχει και ερευνητική διάσταση. Κανείς δεν μπορεί να τελειώσει πριν τα τρία εξάμηνα, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα ότι τελειώνει στα τρία εξάμηνα. Τα τρία εξάμηνα είναι το τυπικό κομμάτι. Αν όμως ασχοληθεί με έρευνα και θέλει να κάνει διατριβή μάστερ μπορεί να χρειαστεί τέσσερα ή πέντε εξάμηνα. Και αυτοί που δεν θα κάνουν διατριβή υπάρχει η πρόνοια και πάλι να εμπλακούν σε κάποιου είδους ερευνητική διαδικασία.

Διατριβή μάστερ

Θεωρώ ότι η διατριβή μάστερ αναβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών διότι έχει ο εκπαιδευτικός ή ο φοιτητής από πρώτο χέρι εμπλοκή στην έρευνα. Δίνουμε επίσης έμφαση σε αυτό που λέμε ‘actionresearch’, δηλαδή «έρευνα δράσης». Δεν γίνεται όταν για παράδειγμα κάποιος καθηγητής θέλει να κάνει μια δημοσίευση ή θέλει να ανελιχθεί. Ασφαλώς αυτά δεν αποκλείονται αλλά τα δεδομένα της έρευνας πώς αξιοποιούνται για αλλαγή του μαθησιακού περιβάλλοντος της τάξης ή του σχολείου ή ευρύτερα μιας μονάδας που προσφέρει εκπαίδευση;

ΕΡ: Γιατί κάποιος να επιλέξει το Πανεπιστήμιο Frederick για εξ αποστάσεως σπουδές;

ΑΠ: Δεν θα μηδενίσω κανένα από τα άλλα ιδρύματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αν ρωτούσατε έναν που εργάζεται σε ένα οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα θα σας έλεγε εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Εγώ θα αποφύγω αυτόν τον πειρασμό. Θα ήθελα να εμπιστευτώ αυτούς που ψάχνουν για μεταπτυχιακές σπουδές. Να ελέγξουν και να ακούσουν  όλους με προσοχή, θα ήθελα ακόμα, αν ήταν δυνατόν, να έχουν και πρόσβαση στις αξιολογήσεις που έγιναν για όλα τα αντίστοιχα προγράμματα. Άρα λοιπόν ο καθένας μπορεί να ψάχνει για κάτι άλλο και να βρει κάτι άλλο. Στα κυπριακά ισχύει η παροιμία: «Εγώ στραβώνω και πουλώ κι εσύ άμπλεπε κι αγόραζε». Αυτά κρίνονται στην πορεία του χρόνου. Ο φοιτητής πρέπει να είναι κριτικός. Όλοι θα του πουν είμαστε οι καλύτεροι. Εγώ λέω να εξετάσει προσεκτικά, να πάρει όλες τις πληροφορίες, να δει τα αποτελέσματα, και να κρίνει από μόνος του.

Παρόλο που, πάλι από παραλήψεις της εξουσίας, γίνεται ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού ή παρανομίας. Διότι παραδείγματος χάριν, το Πανεπιστήμιο του Frederick, δεν έχει διαφημίσει τα προγράμματά του διότι ήταν υπό έγκριση. Ενώ οι άλλοι τα διαφημίζουν εδώ και ένα χρόνο. Και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι και πριν ακόμα εγκριθούν είχαν εγγραφές φοιτητών. Αυτό δεν είναι σωστό κατά την άποψή μου. Τα προγράμματά μας ξεκινούν Οκτώβρη και οι αξιολογήσεις έγιναν αρχές Ιουλίου, οπότε αντιλαμβάνεστε, δεν υπήρχε περιθώριο διαφήμισης.

Περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο

ΕΡ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σχετικά με την εξ αποστάσεως μάθηση;

ΑΠ: Πολλά και διάφορα. Αλλά υπάρχει και ένα πολύ περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο. Για παράδειγμα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έρθει στην Κύπρο για να κάνει παράρτημα. Μπορούν τα κυπριακά πανεπιστήμια να κάνουν παράρτημα στην Ελλάδα, στη Σερβία, στη Λιθουανία; Μέχρι τώρα νομοθετικά δεν επιτρέπεται. 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










377