Πανεπιστήμιο Frederick: Master στα Ενεργειακά Συστήματα και το Δομημένο Περιβάλλον


ΤΟΥ ΔΡΑ ΠΑΡΙ ΦΩΚΑΙΔΗ*  

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Frederick στα Ενεργειακά Συστήματα και το Δομημένο Περιβάλλον έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με ιδιαίτερη επιτυχία. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε νέους μηχανικούς αλλά και απόφοιτους σχολών θετικών επιστημών οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ενέργειας. Σε μια εποχή όπου ο ενεργειακός τομέας αναδεικνύεται ως ο νέος πυλώνας πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, η επιλογή μετεκπαίδευσης στον τομέα των ενεργειακών συστημάτων και του δομημένου περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει αρκετές προοπτικές απασχόλησης στους απόφοιτους του προγράμματος. Το πρόγραμμα, το οποίο στελεχώνεται από έμπειρους και καταξιωμένους ακαδημαϊκούς από Ελλάδα και Κύπρο, έχει ήδη αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ), γεγονός το οποίο κατοχυρώνει την επαγγελματική αναγνώριση των αποφοίτων από το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα της Κύπρου, το ΕΤΕΚ. Οι δύο κατευθύνσεις του προγράμματος, οι οποίες εστιάζουν στον τομέα των κτηρίων, και στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις κύριες πτυχές του ενεργειακού τομέα.

Κατεύθυνση δομημένου περιβάλλοντος:

Η κατεύθυνση του δομημένου περιβάλλοντος παρέχει στους απόφοιτους του προγράμματος το απαραίτητο γνωσιολογικό υπόβαθρο για στελέχωση των θέσεων εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν τα προσεχή έτη στον τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού, της ενεργειακής πιστοποίησης αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων. Η διαρκής ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στην κυπριακή νομοθεσία στον τομέα της ενέργειας και των κτηρίων, δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες για την ικανοποίηση των οποίων η κατασκευαστική αγορά βρίσκεται ήδη προς αναζήτηση τεχνογνωσίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιοχές:

  • Ενεργειακή πιστοποίηση κτηρίων
  • Ενεργειακοί έλεγχοι κτηρίων
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια
  • Ενσωμάτωση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο κτηριακό κέλυφος.
  • Ενεργειακή ανακαίνιση κτηρίων

Όσον αφορά στην ενεργειακή πιστοποίηση κτηρίων, βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2010 σε εφαρμογή σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η ενεργειακή πιστοποίηση όλων των νέων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις υφιστάμενων κτηρίων είναι υποχρεωτική. Κατά τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής της, έχουν πιστοποιηθεί στα πλαίσια αυτής της νομοθεσίας πέραν των 15000 νέων και υφιστάμενων κτηρίων, γεγονός που καταδεικνύει το δυνητικό μέγεθος της αγοράς. Παρόμοια είναι τα δεδομένα στον τομέα των ενεργειακών ελέγχων των κτηρίων αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, όπου βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή αντίστοιχες νομοθεσίες με αυστηρούς δεσμευτικούς στόχους και οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν τα προσεχή έτη μια καινούρια αγορά, η ικανοποίηση της οποίας θα απαιτεί κατάλληλα καταρτισμένους μηχανικούς και επιστήμονες. Όσον αφορά στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ στα κτήρια, από το 2006 που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή τα προγράμματα στήριξης των επενδύσεων αυτών από το σχετικό κρατικό ταμείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι το 2013 να έχουν ενσωματωθεί πέραν των 150 MW συνολικής ισχύος σε εγκαταστάσεις μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Ο στόχος εντούτοις για το 2020 ανέρχεται στα 600 MW σχεδόν, γεγονός που φανερώνει της προοπτικές απασχόλησης νέων καταρτισμένων επιστημόνων στην περιοχή αυτή. Τέλος η ενεργειακή ανακαίνιση των κτηρίων είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο τα προσεχή έτη η κοινωνία μας θα κληθεί να κερδίσει. Ο ευρωπαϊκός στόχος στον τομέα της κτηριακής ανακαίνισης έχει οριστεί στο 80% του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος για το 2050, γεγονός που καταδεικνύει το δυνητικό μέγεθος της αγοράς το οποίο καταρτισμένοι μηχανικοί και νέοι επιστήμονες θα κληθούν να καλύψουν.

Κατεύθυνση ενεργειακών συστημάτων

Η κατεύθυνση των ενεργειακών συστημάτων, εστιάζει περισσότερο σε θέματα παραγωγής, μεταφοράς και διαχείρισης ενέργειας σε συστήματα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Η μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και η ανάγκη μείωσης του κόστους της ενέργειας στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει τα τελευταία έτη μια δυναμική ουσιαστικής φιλελευθεροποίησης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα η επικείμενη έλευση του φυσικού αερίου και η ένταξη του νέου καυσίμου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου, απαιτεί την απαραίτητη τεχνογνωσία και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, την οποία το Πανεπιστήμιο Frederick επιθυμεί να παρέχει μέσα από αυτή την κατεύθυνση των Ενεργειακών Συστημάτων.

Πέραν των θεμάτων παραγωγής, μεταφοράς και διαχείρισης, η κατεύθυνση των ενεργειακών συστημάτων προσεγγίζει και την θεματική του περιβάλλοντος του ενεργειακού μηχανικού, για την οποία στο παρόν στάδιο υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και περιορισμένη τεχνογνωσία στην βιομηχανία της ενέργειας. Συγκεκριμένα η κατεύθυνση εστιάζει σε θέματα προσδιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μεγάλων έργων ενεργειακών υποδομών, αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα της εμπορίας θερμοκηπιακών αερίων. Η δομή των μαθησιακών αντικειμένων είναι τέτοια που διασφαλίζει τόσο την εξασφάλιση της απαραίτητης γνώσης στον τομέα αυτό, αλλά παράλληλα και την επαφή με τις δόκιμες μεθόδους και πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται σήμερα σε διεθνές επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει σχεδιάσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Ενεργειακών Συστημάτων και του Δομημένου Περιβάλλοντος με μόνο σκοπό την ικανοποίηση των πραγματικών και τρεχόντων αναγκών των κατασκευών και της βιομηχανίας στον τομέα της ενέργειας. Το υψηλό επίπεδο του προγράμματος και της διδασκαλίας, η εξαιρετική φήμη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick, το εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και οι πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης καθιστούν σήμερα την επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος στα Ενεργειακά Συστήματα και στο Δομημένο Περιβάλλον ως μια ορθή επιλογή με πολλαπλά οφέλη. Σε αυτό συντείνουν επίσης η άρτια οργάνωση και οι άριστες υποδομές του ιδρύματος, καθώς επίσης και οι δεκάδες ερευνητικές δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Frederick στον τομέα της ενέργειας.

Λεπτομέρειες για τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που προσφέρονται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ενεργειακά Συστήματα και Δομημένο Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Frederick βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα: http://www.frederick.ac.cy/MSCMES/‎

* Επισκέπτης Λέκτορας στο  Πανεπιστήμιο Frederick και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Ενεργειακά Συστήματα και το Δομημένο Περιβάλλον.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179