Πανεπιστήμιο Frederick: Ολοκληρώθηκε το έργο για την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων


Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KC-MEM: Απόκτηση βασικών δεξιοτήτων μέσα από την τοπική μνήμη στην άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων». Το πρόγραμμα στόχευε να δώσει την ευκαιρία σε ενήλικα άτομα να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδικασίες ανάκτησης μνήμης, αποκτώντας συναφείς δεξιότητες μέσω της διερεύνησης και της συσχέτισης της χρήσης της ιστορικής μνήμης με την εντόπια ταυτότητα και τη συμμετοχή στα κοινά. Την ερευνητική ομάδα του προγράμματος απετέλεσαν οι Δρες Νικολέτα Χριστοδούλου (φωτογραφία), Βικτωρία Παύλου και Κατερίνα Καρατάσου από το Πανεπιστήμιο Frederick. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίχθηκε από τους Αλέξη Ονουφρίου, Μελίνα Φορή, Δέσπω Πολυδώρου και Γιώργο Λοΐζου.

Συντονιστής του έργου το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 (Lifelong Learning Programme, Grundvig Multilateral Projects EAC/S07/12) ήταν το ARANZADI Society of Sciences (Ισπανία). Πέραν του Πανεπιστημίου Frederick, συμμετείχαν ως εταίροι οι ακόλουθοι οργανισμοί: Futura public vocational training center (Ιταλία), Adam Mickievicz University (Πολωνία), Kranj City Library (Σλοβενία), Royal Armouries Museum (Αγγλία), οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με το πεδίο της ιστορικής μνήμης ή της πολιτιστικής ζωής των τοπικών κοινοτήτων ή της άτυπης εκπαίδευσης ενηλίκων. 

Το έργο επικεντρώθηκε στην υλοποίηση ενός πλαισίου το οποίο θα μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί από πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως μουσεία και βιβλιοθήκες, τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που ενδιαφέρονται για την άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων με στόχο την ανάπτυξη βασικών και διατομεακών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, μέσα από τη διαδικασία της ανάκτησης και της συγκέντρωσης των τοπικών αναμνήσεων.

Στο πλαίσιο του Κυπριακού Προγράμματος KC-MEM, η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick συνεργάστηκε με τον Δήμο Λαπήθου εκπονώντας  το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πολιτιστική ζωή των Λαπηθιωτών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970: 'Πειράζοντας' τη μνήμη».  Η ομάδα του Πανεπιστημίου πέραν της επιστημονικής επίβλεψης του προγράμματος συντόνισε και διεξήγαγε τις συναντήσεις, ενώ ο Δήμος Λαπήθου παρείχε εμψυχωτές, χώρους και μουσειακό υλικό.  Η περίοδος εφαρμογής του κυπριακού εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2015. Για τους σκοπούς του προγράμματος αναπτύχθηκαν διάφορες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες διερευνήθηκε η πολιτιστική ζωή της Λαπήθου αξιοποιώντας πρακτικές όπως αυτές της μάθησης μέσα από πράξη, της διαλογικής μάθησης, της μάθησης μέσα από αντικείμενα, της συνεργατικής μάθησης, και της μάθησης μέσα από πρότζεκτ. Μέσα από την όλη διαδικασία αναδείχθηκαν τα οφέλη του προγράμματος όχι μόνο για τους κατεχόμενους δήμους και οργανισμούς, αλλά και για άλλους δήμους και οργανισμούς που είτε ασχολούνται είτε δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με την εκπαίδευση ενηλίκων. 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία ιστοσελίδας την οποία μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμοwww.lapithosmemory.kc-mem.euΟι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επισκεφτούν την κοινωνική σελίδα του προγράμματος στοhttps://www.facebook.com/pages/Kc-Mem/260906737366761για ανακοινώσεις για διάφορες δράσεις, καθώς επίσης και την ιστοσελίδα του προγράμματος KC-MEM στοkc-mem.eu/el/

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











209