Κύκλος σεμιναρίων 2017: «Διδάσκουμε δημιουργικά, απελευθερώνουμε τη γνώση!»
Από τη ρομποτική και τον προγραμματισμό μέχρι το μπόλιασμα για την αειφορία και το περιβάλλον, από το θεατρικό παιχνίδι και τα μυστικά του μέχρι τη δημιουργική γραφή, ο νέος Κύκλος Σεμιναρίων και Εργαστηρίων για Εκπαιδευτικούς που οργανώνει το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick ανοίγει σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Ο γενικός τίτλος των σεμιναρίων «Για ένα καινοτόμο σχολείο» δηλώνει τη φιλοσοφία που διέπει το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, μια φιλοσοφία που στοχεύει στο διαρκώς εξελισσόμενο σχολείο με εκπαιδευτικούς που ποτέ δεν σταματούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, γιατί μόνο έτσι μπορούν να κάνουν το έργο τους ελκυστικό για τα παιδιά.
Ο κύκλος σεμιναρίων και εργαστηρίων για το 2017, έχει τον ειδικό τίτλο «Διδάσκουμε δημιουργικά, απελευθερώνουμε τη γνώση», γιατί προτάσσει τις νέες προσεγγίσεις αλλά και την ανθρώπινη δημιουργικότητα, τη φαντασία, και το εκπαιδευτικό παιχνίδι σε όλο το φάσμα της διδασκαλίας.
Τα σεμινάρια/εργαστήρια ξεκινούν για τη Λεμεσό την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου2017 και για τη Λευκωσία την επομένη Τετάρτη 25 του μήνα και θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στις δύο πόλεις.
Με ένα δίωρο σεμινάριο/εργαστήριο ανά μήνα σε Λευκωσία και Λεμεσό, έμπειρα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τη δυνατότητα περαιτέρω επιμόρφωσης, με ελεύθερη είσοδο. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Ο κύκλος θα κλείσει τον Μάιο του 2017 και η πορεία στο ενδιάμεσο διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εμπλουτισμένη από την ήδη κατακτημένη πείρα.
Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια, απευθύνονται, στοχευμένα κάθε φορά, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης) και σκοπό έχουν την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών ως προς τη διεύρυνση των εργαλείων της δουλειάς τους και ως προς τη σχέση τους με τα παιδιά.
Το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό για όλους, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό και γόνιμο για τα παιδιά, από τον δάσκαλο που εμπνέει και μεταλαμπαδεύει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα ως μέθοδο για τη γνώση.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τη συμπλήρωση των ομάδων στην ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιου www.frederick.ac.cy –όπου υπάρχουν και αναλυτικότερες πληροφορίες για τις θεματικές– έως μία εβδομάδα πριν από κάθε σεμινάριο.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο σε όλα τα σεμινάρια και τα εργαστήρια.
Το «ταξίδι» των σεμιναρίων έχει τις εξής στάσεις:
1. Προγραμματισμός και Εκπαιδευτική Ρομποτική στο Νηπιαγωγείο: φιλοσοφία, προσεγγίσεις και μέθοδοι ενσωμάτωσης, με τη Δρα Νίκλεια Ετεοκλέους. Εδώ, οι νηπιαγωγοί θα γνωρίσουν τη ρομποτική επιστήμη σε πολλά επίπεδα και θα αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να την εισαγάγουν στις τάξεις τους. (Για εκπαιδευτικούς Προδημοτικής. Λεμεσός: Τετάρτη, 18/1/2017¸17.00-19.00 & Λευκωσία: Τετάρτη 22/3/2017, 17.00-19.00 Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15).
2.Σχεδιασμός συνάντησης θεατρικού παιχνιδιού, με τη Δρα Άντρη Χ. Κωνσταντίνου. Το θεατρικό παιχνίδι είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενταγμένο στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες, καθώς αποδεδειγμένα συμβάλλει αποφασιστικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών. Το εργαστήρι θα προσφέρει σε όσους θα συμμετάσχουν την εμπειρία ενός μοντέλου εργασίας και μέσα από αυτό το βίωμα θα γίνει συζήτηση για τα κριτήρια επιλογής των θεατρικών δραστηριοτήτων, ώστε αυτά να υπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο τους στόχους τους. (Για εκπαιδευτικούς Προδημοτικής και Δημοτικής. Λεμεσός: Τετάρτη 1/2/2017 & Λευκωσία: Πέμπτη 9/2/2017, 17.00-19.00. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15).
3. Προσεγγίζοντας ζητήματα αντιπαράθεσης στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με τη Δρα Χρυσάνθη Κάτζη-Beltran. Με κυρίως πρακτικό και βιωματικό χαρακτήρα, το σεμινάριο στοχεύει στο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην εξοικείωση με παιδαγωγικές τεχνικές, όπως η διαλογική αντιπαράθεση και τα παιχνίδια επιμερισμού ρόλων στην τάξη, με επίκεντρο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. (Για εκπαιδευτικούς Δημοτικής. Λευκωσία: Τετάρτη 25/1/2017, 17.00-19.00 & Λεμεσός: Τετάρτη 15/3/2017, 17.00-19.00. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20).
4. Ανάπτυξη και βελτίωση της αυτοεκτίμησης μέσω της εικαστικής διαδικασίας, με τη Δρα Μαρία Βασιλειάδου. Θα ψηλαφιστούν τεχνικές για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης μέσα από την εικαστική διαδικασία και τους πολλαπλούς συμβολισμούς που μπορούν να βρεθούν και να αποκρυπτογραφηθούν σε κάθε έργο. (Για εκπαιδευτικούς Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης. Λευκωσία: Δευτέρα 3/4/2017, 17.00-19.00. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20).
3.Δημιουργική γραφή και λογοτεχνικός γραμματισμός, με τη Δρα Κατερίνα Καρατάσου. Συνδυαστική γνωριμία με τις έννοιες του λογοτεχνικού γραμματισμού και της δημιουργικής γραφής. Στο εργαστήριο θα αναπτυχθούν διαφορετικοί τομείς λογοτεχνικού γραμματισμού μέσα από τη δημιουργική γραφή. (Για εκπαιδευτικούς Μέσης. Λεμεσός: Σάββατο 8/4/2017, 10.00-12.00. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 30).
6. Δημιουργία και αξιοποίηση διαδικτυακών ερωτηματολογίων στην εκπαιδευτική πράξη, με τον Δρα Παναγιώτη Λουκά. Ποιες είναι οι απόψεις των μαθητών σας για διάφορα ζητήματα; Τι γνωρίζουν ήδη και ίσως δεν το φανταζόμαστε; Μέσα από αυτό το σεμινάριο, προσφέρονται τα εργαλεία για τη δημιουργία διαδικτυακών ερωτηματολογίων και όχι μόνο. (Για εκπαιδευτικούς Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης. Λευκωσία: Τρίτη 9/5/2017, 17.00-19.00. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25).
7. Η προώθηση της ψυχικής υγείας σε περιβάλλοντα προσχολικής εκπαίδευσης, με τη Δρ Χρύσα Νίτσιου. Η σε βάθος διερεύνηση του τι σημαίνει «ψυχική υγεία» στο περιβάλλον της προσχολικής εκπαίδευσης. Θα παρουσιαστούν τρόποι με τους οποίους η ψυχική υγεία των μικρών παιδιών μπορεί να προωθηθεί και να θωρακιστεί. (Για εκπαιδευτικούς Βρεφονηπιακής και Προδημοτικής. Λεμεσός: Τετάρτη 24/5/2017, 17.00-19.00. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25).