ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΤΑΝΗ*
Οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως της Κύπρου, στη μετάβασή τους προς τον αστικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, που συνοδεύεται από ταυτόχρονες αλλαγές της δομής και λειτουργίας της οικογένειας, της ραγδαίας εισβολής της ψηφιακής τεχνολογίας στον εργασιακό και κοινωνικό χώρο, της πολυπολιτισμικής πλέον σύνθεσης του πληθυσμού τους και της χαλάρωσης των άτυπων δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, αντιμετωπίζουν προκλήσεις προσαρμογής που μπορεί να γίνουν αίτια κοινωνικών κινδύνων που επιδεινώνονται σε έκταση και βαρύτητα σε συνδυασμό με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ασφαλής αντιμετώπιση αυτών των σύγχρονων προκλήσεων, αποτελεί η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και ενεργού συμμετοχής και δραστηριοποίησης για την ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων και σχέσεων.
Η Κοινωνική Εργασία είναι ο επιστημονικός τομέας που προετοιμάζει επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς, ερευνητές και μελετητές, για τη διερεύνηση, μελέτη, σχεδιασμό και παρέμβαση για την υλοποίηση των διεργασιών, δράσεων και υπηρεσιών που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή της κοινωνίας και την ευημερία των μελών της.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Κοινωνικών Λειτουργών (International Federation of Social Workers) και τη Διεθνή Ένωση των Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (International Association of Schools of Social Work): «Το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού προάγει την κοινωνική αλλαγή, την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των ανθρώπων και την ενδυνάμωση και ενίσχυσή τους με στόχο την επαύξηση της ευημερίας τους. Η κοινωνική εργασία χρησιμοποιεί θεωρίες της συμπεριφοράς του ανθρώπου και των κοινωνικών συστημάτων για να παρέμβει στα σημεία εκείνα όπου τα άτομα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Οι αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι θεμελιώδεις για την κοινωνική εργασία».
Το Πανεπιστήμιο Frederick πρωτοπόρο στις καινοτομίες και τη συνεισφορά στην Κυπριακή κοινωνία, πριν δεκαπέντε χρόνια προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του πρώτου αναγνωρισμένου Πανεπιστημιακού Προγράμματος Σπουδών στην Κοινωνική Εργασία στην Κύπρο, εφάμιλλου ποιοτικά με αυτά των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Οι απόφοιτοι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Πανεπιστημίου μας στελεχώνουν πλήθος κρατικών, δημοτικών, εκκλησιαστικών και εθελοντικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας και έχουν σημαντική προσφορά στους συμπολίτες μας και συνολικά στην κοινωνία μας.
Όλα αυτά τα χρόνια με πρωτοβουλίες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου μας, προωθήθηκαν καινοτόμες πρωτοβουλίες, με τη συμβολή των διδασκόντων, εποπτών και φοιτητών μας και δημιουργήθηκαν δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας, που στην πορεία εξελίχθησαν σε θεσμούς κοινωνικής προστασίας. Ήδη, το Πανεπιστήμιό μας συνεργάζεται με περισσότερες από 60 από τις μεγαλύτερες κρατικές, δημοτικές, εκκλησιαστικές και εθελοντικές υπηρεσίες και φορείς κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, όπου ασκούνται οι φοιτητές μας και υλοποιούνται επιστημονικά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Οι απόφοιτοι του Τμήματος, εγγράφονται αυτοδίκαια στο Επαγγελματικό Μητρώο των Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου και λαμβάνουν σχετική άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού.
Το Πανεπιστήμιο Frederick, κατανοώντας τις προκλήσεις του μέλλοντος, για την αναβάθμιση περαιτέρω των σπουδών Κοινωνικής Εργασίας, ίδρυσε και λειτουργεί, από το 2012, το πρώτο αναγνωρισμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Μάστερ) στην Κοινωνική Εργασία και την Κοινωνική Διοίκηση, στην Κύπρο. Το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από την αρμόδια αρχή, την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ). Επίσης, είναι αναγνωρισμένα τόσο από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) όσο και από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) της Ελλάδας.
Στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με την εξειδικευμένη και σε βάθος κατάρτιση των αποφοίτων και επαγγελματιών στον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας και των Κοινωνικών Επιστημών, ώστε να ανταποκριθούν στις πλέον σύγχρονες και πολύπλοκες κοινωνικές ανάγκες και τις προκλήσεις της Κυπριακής κοινωνίας και των μελών της. Στελέχη με υψηλή εξειδίκευση μέσα από την εργασία τους μπορούν να ενεργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος για τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες με την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και προγραμμάτων, την εφαρμογή καλών πρακτικών και τη μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, διάρκειας τριών εξαμήνων, δίνει έμφαση στους τομείς που αφορούν τις παρεμβάσεις με την οικογένεια και με την κοινότητα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Κλινική Κοινωνική Εργασία με Οικογένειες, Παιδιά και Εφήβους, και β) Κοινοτική Ανάπτυξη και Κοινωνική Διοίκηση. Στη διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ασκούνται επαγγελματικά σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας για 600 συνολικά εκπαιδευτικές ώρες, για να συνδέσουν τη θεωρητική τους εκπαίδευση με την εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, έρευνας και μελέτης.
Στα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας διδάσκουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα με μακρόχρονη επιστημονική, επαγγελματική και διδακτική εμπειρία και υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Επίσης, διδάσκουν επισκέπτες καθηγητές από άλλες χώρες για διάφορα εξειδικευμένα θέματα, μετά από πρόσκληση ή συνεργασία με τα Πανεπιστήμιά τους.
Το Πανεπιστήμιο Frederick μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής του για επιβράβευση των φοιτητών με βάση κριτήρια ακαδημαϊκής αριστείας, αλλά και κοινωνικά κριτήρια αλληλεγγύης, προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές που εξασφαλίζουν υψηλές σχολικές ή ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Οι σπουδές στην Κοινωνική Εργασία και οι επαγγελματίες Κοινωνικοί Λειτουργοί, αποτελούν μία υψηλής προτεραιότητας αναγκαιότητα για την Κυπριακή Κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Οι σημερινές συνθήκες κοινωνικών αλλαγών και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης καθιστούν υποχρέωση της πολιτείας και της κοινωνίας να αναπτύξει δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής στήριξης και κοινωνικής προστασίας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της Κυπριακής κοινωνίας, την κοινωνική στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την κοινωνική ευημερία του συνόλου των συμπολιτών μας. Οι νέοι με αναπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών ιδεών θα εκφραστούν πλήρως μέσα από την επιστημονική τους εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία και από την επαγγελματική δραστηριοποίησή τους ως Κοινωνικοί Λειτουργοί και θα ικανοποιήσουν τα ανθρωπιστικά τους ιδεώδη μέσα από την κοινωνική συνεισφορά στο συνάνθρωπό τους και στην κοινωνία τους.
Οι επαγγελματίες Κοινωνικοί Λειτουργοί και οι Κοινωνικοί Επιστήμονες, έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξειδικευτούν και να εξελιχθούν επιστημονικά σε υψηλό επίπεδο στους τομείς που εργάζονται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και να αποτελέσουν προστιθέμενη αξία για την υπηρεσία τους, την κοινωνία και τους συμπολίτες τους.
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί αποτελούν αναγκαιότητα για κάθε σύγχρονη κοινωνία που επιδιώκει συνοχή και ευημερία και, ταυτόχρονα, αποτελούν δικαίωμα για τους πολίτες που προσδοκούν να έχουν ευκαιρίες και τρόπους βελτίωσης της ποιότητας της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής. Η Κύπρος και οι πολίτες της χρειάζονται κοντά τους, δίπλα τους, Κοινωνικούς Λειτουργούς και αποτελεσματικές δράσεις και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και ευημερίας για ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον. Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Frederick, καθημερινά μοχθούμε για να προετοιμάσουμε ολοκληρωμένους επαγγελματίες και υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακούς επιστήμονες.
*Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Frederick