ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ*
Πριν από πέντε χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2014, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Εργαστήρια Συγγραφής Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας». Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick για την από κοινού διοργάνωση του προγράμματος και έκτοτε υποστηρίζει έμπρακτα και σταθερά την υλοποίησή του.
Ο κάθε νηπιαγωγός και δάσκαλος, διορισμένος ή αδιόριστος, θα είχε τη δυνατότητα να στείλει αίτηση συμμετοχής και δείγμα γραφής. Μέσα από ένα σύστημα επιλογής των καλύτερων κειμένων βασισμένο στην ανωνυμία, είκοσι εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, δωρεάν, επτά τρίωρα εργαστήρια συγγραφής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Οι συγγραφείς και ειδικοί σε αυτόν το λογοτεχνικό κλάδο που θα συντόνιζαν τα εργαστήρια θα το έκαναν αφιλοκερδώς. Η θεματολογία θα έδινε έμφαση στο άνοιγμα της βεντάλιας και τον συγγραφικό πειραματισμό σε ποικίλες λογοτεχνικές μορφές και τρόπους: από το χιούμορ, τη μικρή ιστορία και την εικόνα ως τη μεγάλη φόρμα και τη χαρακτηρολογία και από το λαϊκό παραμύθι, το μυστήριο, τις ροβινσωνιάδες ως το φανταστικό και την περιπέτεια! Θέλαμε άνοιγμα, δεν υποσχόμασταν εξειδίκευση: Είχαμε φανταστεί ένα λογοτεχνικό εργαστήριο που δεν θα συνέβαλε μόνο στη συγγραφική διαμόρφωση των συμμετεχόντων αλλά θα λειτουργούσε ως πλαίσιο προσωπικής μελέτης και ανακάλυψης, ως πρόγραμμα βιωματικής εμβάθυνσης στις εκπαιδευτικές δυνατότητες της δημιουργικής γραφής, και ως τόπος στοχασμού, θύλακας ανθρώπινης επαφής, γνωριμίας και δημιουργικής επικοινωνίας. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Frederick θα βράβευε τους εκπαιδευτικούς με τα καλύτερα συγγραφικά ντοσιέ, δίνοντας υποτροφίες για την κατεύθυνση «Γλώσσα και Λογοτεχνία» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία» του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής. Τη μία χρονιά στη Λεμεσό, την άλλη στη Λευκωσία… (Και θα γνωριζόμασταν άνθρωποι που αγαπάμε την παιδική λογοτεχνία, θα κάναμε πράγματα μαζί, θα διαβάζαμε και θα ακούγαμε ιστορίες, θα είχαμε ιδέες για δράσεις έξω από τον στενό κύκλο μας και άλλα και άλλα…)
Όχι ότι δεν υπήρχαν ανησυχίες ή και δισταγμοί: Θα στήριζαν οι Κύπριοι συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας ένα τέτοιο πρόγραμμα; Υπήρχαν εκπαιδευτικοί που θα ξεσηκώνονταν μέσα στον Σεπτέμβριο να παρακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα επτά συναντήσεων για παιδική λογοτεχνία(!); Και 3 ώρες κάθε φορά; Και μάλιστα αρκετές φορές Σάββατα; Αλλά τότε ακόμη δεν γνωρίζαμε (τουλάχιστον εκ πείρας) πού μπορεί να φτάσουν οι εκπαιδευτικοί και οι συγγραφείς μας, όταν αγαπούν κι εκτιμούν κάτι…
Εκείνη την πρώτη χρονιά, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, τα «Εργαστήρια» έτρεξαν στη Λεμεσό. Η πρώτη ωραία έκπληξη, από πολλές άλλες που μας επιφύλασσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήταν η ενθουσιώδης συμμετοχή των υπέροχων συγγραφέων μας, αμέσως, κάθε χρόνο και ανεπιφύλακτα: της Φυτούλας Βακανά, της Σάντρας Ελευθερίου, της Άννας Κουππάνου, της Έλενας Περικλέους, του Φρίξου Μιχαηλίδη, της Δήμητρας Χαραλάμπους· και βέβαια της Άντρης Αντωνίου και της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή που φέτος δυσκολεύονται να είναι μαζί μας. Η δεύτερη ωραία έκπληξη ήταν ότι οι αιτήσεις συμμετοχής δεν έρχονταν μόνο από εκπαιδευτικούς της Λεμεσού, αλλά και της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Πάφου –και όχι μόνο!
Από τότε, κάθε Σεπτέμβριο, μικρές παρέες εκπαιδευτικών ταξιδεύουν προς την πόλη που εκείνη τη χρονιά γίνονται τα εργαστήρια. Περισσότεροι από 80 εκπαιδευτικοί έγιναν δεκτοί και παρακολούθησαν τα εργαστήρια ως τώρα. Πάνω από δεκαέξι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι βραβεύτηκαν με τις μεταπτυχιακές υποτροφίες του Πανεπιστημίου Frederick. Για την καθεμία και τον καθένα τους είμαστε υπερήφανοι. Απέκτησαν λαμπρή κατάρτιση και επιστημονική υποδομή στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας, διακρίθηκαν ακαδημαϊκά, δραστηριοποιούνται δε με γνώση και όραμα στον τομέα της φιλαναγνωσίας. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες δημοσίευσαν παιδικό βιβλίο, ξεχωρίζουν, προσφέρουν. Είχαμε τη χαρά να τους γνωρίσουμε από κοντά και να μοιραστούμε τη δουλειά τους τότε που ετοιμαζόντουσαν να δηλώσουν παρόντες συγγραφικά. Και βέβαια στα εργαστήρια γεννήθηκαν οι «Μυθοπόροι»!
Φέτος, πέμπτος κύκλος! Ξεκινάμε στις 2 Σεπτεμβρίου, στους χώρους του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό. Ευκαιρία να περάσουμε 21 ώρες, διαβάζοντας και γράφοντας παιδική λογοτεχνία. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους νηπιαγωγούς και δασκάλους να στείλουν δείγμα γραφής το αργότερο ως τις 14 Αυγούστου. Οδηγίες για την αίτηση υπάρχουν στην Εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης που συνοδεύει το κείμενο. Ιδού το πρόγραμμα –οι περιλήψεις, επίσης, συνοδεύουν το κείμενο:
− Κατερίνα Καρατάσου: «Ιστορίες επιβίωσης ή περί ναυαγίων και άλλων ατυχών γεγονότων» (Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30-13:30)
− Άννα Κουππάνου: «Φαντάσου» (Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00-20:00)
− Έλενα Περικλέους: «Κόκκινη κλωστή δεμένη: Πάμε να την ξεδέσουμε και να την ξαναδέσουμε» (Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30-13:30)
− Φρίξος Μιχαηλίδης: «“Ας γελάσω σοβαρά… Ας σοβαρευτώ γελώντας”! Ακροβατώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου!» (Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30-13:30)
− Δήμητρα Χαραλάμπους: «Πλάθοντας χαρακτήρες: η σημαντικότητα των ηρώων στην επιτυχία ενός βιβλίου» (Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30-13:30)
− Σάντρα Ελευθερίου: «Ιστορίες από χρώμα», (Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30-13:30)
− Φυτούλα Βακανά: «Ακολουθώντας τα μυστηριώδη ίχνη…» (Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018, 10:30-13:30)
Κοπιάστε! Όλο και κάτι από τη θέρμη του καλοκαιριού θα κάνουμε να διαρκέσει…*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας
Πανεπιστήμιο Frederick