Πανεπιστήμιο Κύπρου: Διαφάνεια, διάλογος, ελευθερία ή σκοτάδι και σιωπή


 ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ*

Ύμνους στη διαφάνεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία ακούμε πολλούς και συχνά από τα ψηλά δώματα της πανεπιστημιούπολης. Σημασία όμως έχει να ανθίζουν στην πράξη και όχι να μαραίνονται όπως τα φύλλα στον καύσωνα.

Τις παραμονές συζητήσεων σε όργανα του Πανεπιστημίου κατάθεσα την πιο κάτω έκκληση:

«H υπόθεση Κωμοδρόμου- που ήταν ένα όνειδος για το Πανεπιστήμιο - έχει λήξει με την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου, που ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση ακαδημαϊκών θεσμών:  του εκλεκτορικού μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής. Είναι η ώρα να βάλουν το σπαθί στα θηκάρια και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές .Ο Πρύτανης πρέπει να στήσει γέφυρες ενότητας με όλους -οι ηγέτες ενώνουν και κινητοποιούν στους κοινούς σκοπούς- γιατί αυτά που έρχονται, αυτά που απειλούν το Πανεπιστήμιο, αυτά που  προκαλούν σοκ ,και θα προκαλέσουν και στο μέλλον απαιτούν προσπάθεια και από τον τελευταίο.

Τρικλοποδιές στη λειτουργία της Ιατρικής σχολής, με ανοικτό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της προσπάθειας, απώλειες στα ερευνητικά προγράμματα, απαξίωση των ακαδημαϊκών, προσπάθειες για συρρίκνωση του Πανεπιστημίου, μεταφορά οικονομικού βάρους στους ώμους των φοιτητών, απώλειες στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περαιτέρω περικοπές στους προϋπολογισμούς  κλπ είναι πιθανές αρνητικές  επιδιώξεις  που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Όσο αφορά τις ανελίξεις των ακαδημαϊκών, σαφώς κανένας στο Συμβούλιο δε θέλει να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου και σαφώς είναι υπόθεση των θεσμών της ακαδημαϊκής κοινότητας . Δεν πρέπει όμως να υπάρχουν παράνομες πράξεις, αυθαιρεσίες ή δυο μέτρα και σταθμά.

Έχω διαπιστώσει, λόγω και της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Προσωπικού, ότι ο νόμος, -ο οποίος υπερισχύει των κανονισμών ως γνωστό, αλλά και με ρητή αναφορά στο νόμο-παραβιάζεται σε κάποιες περιπτώσεις που αφορούν τα πιο κάτω:

Σύμφωνα με το νόμο, το Εκλεκτορικό παίρνει την απόφαση με πλειοψηφία των παρόντων μελών .

Το Συμβούλιο και η Σύγκλητος -σύμφωνα και με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου -είναι επικυρωτικά σώματα .Η επικύρωση της απόφασης του Εκλεκτορικού και της Ειδικής Επιτροπής δεν απαιτεί αιτιολόγηση. Όταν όμως  η απόφαση του Συμβουλίου ή της Συγκλήτου είναι μη επικύρωση  της απόφασης του Εκλεκτορικού, απαιτείται  αιτιολόγηση, που θα εξασφαλίσει πλειοψηφία σύμφωνα με το  νόμο και τους κανονισμούς .                                                                                                                      Το Συμβούλιο έχει την ευθύνη της ερμηνείας και υλοποίησης του νόμου.

Ποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες  όπου η νομιμότητα προστατεύει τους υποψηφίους από αυθαιρεσίες και αδικίες; Αν όλοι συμφωνούμε στις πιο πάνω αρχές, το Συμβούλιο και  η Σύγκλητος θα ομοφωνήσουν όταν όλοι δουν τα τεκμήρια και όλα ξεκαθαρίσουν στα πλαίσια ενός διαλόγου χωρίς υστερίες και μισαλλοδοξία».

Αντιμετώπισα από μερικούς Συγκλητικούς άρχοντες ειρωνεία, μπορεί να πει κάποιος και  κτυπήματα κάτω από τη μέση. Έμαθα μετά, ότι η Σύγκλητος ετοιμάζεται για πόλεμο. Σκέφτηκα αν αξίζει τον κόπο, όταν συναντάς ένα τέτοιο τείχος άρνησης και εχθρότητας .

 Ένα μήνυμα στήριξης, ανάμεσα σε πολλά άλλα, από χαμηλόβαθμο ακαδημαϊκό μου έδωσε την απάντηση :

«Σας    ευχαριστώ και σας συγχαίρω για τις θέσεις σας στην ερμηνεία της νομοθεσίας, καθώς και για την πρότασή σας να κτιστούν γέφυρες για να γίνει το Πανεπιστήμιο πιο ισχυρό και να κλείσουν οι πληγές από συγκρούσεις του παρελθόντος . Αν αυτή η υπόθεση μείνει ανοικτή και ο πόλεμος συνεχιστεί, η πόλωση που δημιουργεί θα τροφοδοτεί την ακαδημαϊκή τρομοκρατία εξοντώνοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία. Ήδη κάποιοι ξεχωρίζουν ποιος είναι με ποιον, συμβουλεύοντας όλους να είναι προσεκτικοί και να μη μιλούν γι αυτό το θέμα γιατί θα εκτεθούν».

Άγνωστε φίλε, μόνο στις όχθες του «εμείς» και όχι του «εγώ», μπορούν να συνεχίσουν να βαδίζουν ελεύθεροι και θαρραλέοι άνθρωποι. Δεκτή λοιπόν η προτροπή σου να μη συμβιβαστούμε με φαινόμενα τόσο θλιβερά. Η υπόθεση όμως αυτή, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, αφορά τους πολλούς.

Όσον  αφορά τη σκληρή στάση της Συγκλήτου για το θέμα Κωμοδρόμου, πιστεύω θα οδηγήσει σε άσκοπες συγκρούσεις με μεγάλη ζημιά στο πανεπιστήμιο και τεράστιο οικονομικό κόστος. Χαμένοι όλοι  για μια μικρή διαφορά: Αν ο κ. Κωμοδρόμος θα γίνει επίκουρος  από το 2009 ή από το 2008. Έστω και τώρα, η συνεννόηση Συμβουλίου -Συγκλήτου και μια μικτή επιτροπή που θα ξεκαθαρίσει τα αυτονόητα στη νομοθεσία -όπου υπάρχει διαφορετική ερμηνεία -είναι η μοναδική διέξοδος για να εκτονωθούν τα πάθη και να αφοσιωθούν όλοι στα σημαντικά: Το έργο τους και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

*Μέλος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131