Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Μοιράζοντας τη γνώση-Η Νέα Εποχή στην Ιατρική Θεραπεία»


Μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, που σκοπό έχει να προάγει την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στον Ιατρικό χώρο, μεταξύ κρατών και επιστημονικών ιδρυμάτων

Με συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Συμβουλίου - Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Κοσμήτoρας του Πανεπιστημίου καθηγητής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εκπρόσωποι του ερευνητικού κέντρου Sarah Cannon, του νοσοκομείου Harley Street Clinic, του νοσοκομείου University College Hospital της Αγγλίας καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ελλάδος Βασίλειος Γρηγορίου, ανακοίνωσαν την έναρξη της Πρωτοβουλίας “Sharing Knowledge – Μοιράζοντας τη Γνώση, η Νέα Εποχή στην Ιατρική Θεραπεία”.       

Θέμα της συνέντευξης τύπου αποτέλεσε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας που θα επηρεάσει θετικά την κοινωνία της Κύπρου και θα αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα κοινωνικής βιωσιμότητας.

Η Πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να προάγει την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στον Ιατρικό χώρο, μεταξύ κρατών και επιστημονικών ιδρυμάτων, δημιουργώντας ένα δίκτυο με απώτερο στόχο την ενίσχυση συνεργιών και συνεργασιών σε όλους τους τομείς με κοινό όφελος.

Οι πυλώνες ανάπτυξης της Πρωτοβουλίας είναι τρεις: ο Εκπαιδευτικός, ο Ερευνητικός και ο Κλινικός/Νοσηλευτικός,  καλύπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο εξ’ ολοκλήρου την Βιοιατρική επιστήμη.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία καλούνται τα δυνητικά μέλη να συμμετάσχουν εθελοντικά, προωθώντας και ανταλλάσσοντας τις γνώσεις και τις απόψεις τους, την εμπειρία και το δίκτυο χωρίς δεσμεύσεις και οικονομικές απαιτήσεις παρά μόνο με ένα κοινό όραμα, την προαγωγή της επιστήμης και την κοινωνική ευημερία.

Διανύοντας μία εποχή όπου η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του πλανήτη, είναι η κατάλληλη στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας θα διαδοθεί ελεύθερα η επιστημονική γνώση, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης σε όλους.

Περιγραφικά έχουμε αποδώσει στην Πρωτοβουλία το όνομα «Μοιράζοντας τη Γνώση - Η Νέα Εποχή στην Ιατρική Θεραπεία».

Η Κύπρος έχει πρόσφατη ακαδημαϊκή ιστορία στην ιατρική επιστήμη με συνολικά τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα, ένα δημόσιο και δύο ιδιωτικά, να επωμίζονται τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ιατρικής επιμόρφωσης. Από την άλλη πλευρά, η Αγγλία πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό 65 εκατομμυρίων, με μεγάλη ιστορία και παράδοση καθώς και σημαντικό ιστορικό αριστείας στον Ιατρικό τομέα, όπου η επιστημονική σκέψη, η εξειδίκευση, η τεχνολογική ανάπτυξη και οι ερευνητικές ανακαλύψεις χαρακτηρίζονται από ραγδαία εξέλιξη.

Η Πρωτοβουλία επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν όλες αυτές οι συνέργειες-συνεργασίες.

Παραδείγματα δυνητικών συνεργιών-συνεργασιών είναι τα ακόλουθα:

-    Διαλέξεις καθηγητών από αγγλικά ιδρύματα σε πανεπιστήμια της Κύπρου

-    Εξειδίκευση φοιτητών των Ιατρικών σχολών της Κύπρου σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το University College Hospital του Λονδίνου

-    Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μεταξύ των ιδρυμάτων

-    Κοινά προγράμματα μαθητείας μεταξύ των Κυπριακών και των Αγγλικών Ιδρυμάτων (fellowship)

-       Ερευνητικές συνεργασίες ανάμεσα σε Ερευνητικά Ιδρύματα

Συμμετέχοντες στην Πρωτοβουλία είναι:

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Sarah Cannon Research Institute

Harley Street Clinic

University College Hospital

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι «θεωρώ ότι ο πολιτισμός ενός λαού είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το επίπεδο που προσεγγίζει τα ευάλωτα στρώματά του και κυρίως τους ασθενείς. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στην Κύπρο να χτίσουμε σιγά σιγά ένα σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτού του κόσμου».

Ο Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης Συμβουλος Παιδο-ογκολόγος στο Royal Marsden Hospital NHS Trust, Διευθυντής Παιδο-ογκολογίας στο Harley Street Clinic δήλωσε:  

«Οι σύγχρονες ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία της μοριακής βιολογίας και γενετικής του παιδικού καρκίνου, έχουν δημιουργήσει καινούριους ορίζοντες στη θεραπεία και πρόγνωση.

Ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτα βήματα εξατομίκευσης της θεραπείας παιδικών όγκων ενώ η ανοσοθεραπεία έχει σημειώσει ήδη σημαντική πρόοδο».

Ο Δρ. Πάνος Κοτταρίδης, Σύμβουλος Αιματολόγος για τη Λευχαιμία και τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, UCLH NHS Foundation Trust, δήλωσε στην ομιλία του:

«Εξελίξεις στη γονιδιακή ακολουθία και γνώσεις πάνω στη μοριακή επαγωγή και ανάπτυξη της λευχαιμίας ανοίγουν πόρτες δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται στοχευμένοι παράγοντες στην προσαρμοσμένη θεραπευτική αγωγή της οξείας λευχαιμίας.
Κάποιοι από αυτούς τους δείκτες έχουν ενσωματωθεί  σε κλινικές μελέτες για να καθοδηγήσουν την ανταπόκριση στη θεραπεία όπως και να ακολουθήσουν την υπολειμματική νόσο μετά από θεραπεία σε περίπτωση που παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο ασθενής χρήζει μεταμόσχευσης. 
Όλες αυτές οι καινοτόμες προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται ως μεμονωμένες θεραπείες ή σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, η ως μέρος της θεραπείας κατά την μεταμόσχευση με απώτερο σκοπό να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο της υποτροπής.
Αυτό απαιτεί συλλογική προσπάθεια μεταξύ ιδρυμάτων, ειδικών οργανισμών, κατασκευαστών φαρμάκων και ασθενών που συγκαλούν σε έναν κοινό στόχο: να μεταφράσουν την πρόοδο της βιολογίας της λευχαιμίας σε κλινικά ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές με σκοπό την ίαση, αλλά και σε κανόνες που επιταχύνουν τη διαθεσιμότητα αυτών των φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς χωρίς οικονομική η άλλη διάκριση».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο καθηγητής Βασίλειος Γρηγορίου,  Πρόεδρος  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος δήλωσε:

«Χαιρετίζω αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση λόγω του γεγονότος ότι τέτοιου είδους συνέργειες είναι πλέον απαραίτητες ώστε να μπορεί ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε τεχνικές εξατομικευμένων θεραπειών.

Πρόθεσή μας είναι η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στον Ιατρικό χώρο, μεταξύ κρατών και επιστημονικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, σε αυτήν την περίπτωση στοχεύουμε στη διεύρυνση του υπάρχοντος δικτύου επικοινωνίας και στην ουσιαστικότερη σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και την Αγγλία».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ (Ygeia-News)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











137