Η μετανάστευση αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Η Ευρώπη μαστίζεται από αυτό το φαινόμενο, ενώ η σημερινή μεταναστευτική κρίση προκαλεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 1.000.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν στην Ευρώπη το 2015, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κρίση, εν μέσω προσπαθειών των κρατών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, αλλά και εν μέσω σοβαρών διαφωνιών ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.
Αυτή ήταν μία από τις πολλές διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του επίκαιρουΣυνεδρίου με θέμα «Δίκαιο της Μετανάστευσης», που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού ELSADay 2016, η Μονάδα Νομικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση Νέων Νομικών Κύπρου, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Μακεδονίτισσα.
Τα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης είναι πολλά – οικονομικοί λόγοι, πόλεμοι και τοπικές συρράξεις, όπως επίσης και η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, τόνισε ο Αντιπρύτανηςτου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κρίσης, πρόσθεσε, είναι η εξάλειψη των λόγων που οδηγούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση. Κατά τη διαδικασία αυτή, επεσήμανε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Αναφερόμενος στους μετανάστες που καταφεύγουν στην Κύπρο, ο Καθ.Φελλάς τόνισε ότι ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στις 80.000 – 140.000. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 10% - 14% του συνολικού πληθυσμού.
Ο Δρ. Αντώνης Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε στις πολιτικές μετανάστευσης που έχει υιοθετήσει η ΕΕ σχετικά με τους πολίτες τρίτων χωρών, στην αυθαίρετη μετανάστευση και στην παράνομη απασχόληση μεταναστών που δεν έχουν άδεια εργασίαςκαθώς και στην προώθηση της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία. Παράλληλα εστίασε την προσοχή του στους ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιούνται ιδιαίτερης προστασίας. Και αυτό, συνέχισε, επειδή ο νομοθέτης αναγνωρίζει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά που μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο. «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και η σοβούσα παγκόσμια οικονομική κρίση έχουν προκαλέσει ταχεία αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων», τόνισεο Δρ Στυλιανού. Ο ομιλητής χαρακτήρισε την ανάγκη διακρίβωσης της ηλικίας των ασυνόδευτων παιδιών ως θέμα καίριας σημασίας, προσθέτοντας ότι ο εντοπισμός της οικογένειας των παιδιών αποτελεί κύριο στοιχείο της αρχής της εξασφάλισης οικογενειακής ενότητας, κάτι για το οποίο όμως τα κράτη μέλη της ΕΕ συναντούν σοβαρές δυσκολίες».
Ο Δρ. Χρίστος Παπαστυλιανού , Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε στην παράτυπη είσοδο και διαμονή των μεταναστών στην Κύπρο, ενώ η Δρ. Δέσποινα Κοχλιού, Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο ,μίλησε εκτενώς για την κοινωνική ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών, που έχει ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μαζί με το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Νεάπολης και το CARDET.
Tέλος, ο Δρ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ασχολήθηκε με το διεθνές νομικό πλαίσιο της μη επαναπροώθησης, το οποίο δεσμεύει και την Κυπριακή Δημοκρατία.