ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού(ΥΠΠ) ημερομηνίας 4 Μαΐου 2016¹ ότι το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του ΠΚ είναι πρώτο σε προτιμήσεις με 1914 υποψήφιους φοιτητές, σηματοδοτεί το λανθασμένο προσανατολισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και το θρίαμβο μιας καταστροφικής προπαγάνδας που οδηγεί τους νέους μας σε σπουδές που δεν τις έχει ανάγκη ούτε η οικονομία, ούτε οι ίδιοι. Δύο στους επτά αποφοίτους των λυκείων μας θέλουν να γίνουν δάσκαλοι, γεγονός που αποτελεί εξωφρενική σπατάλη πόρων και διαιώνιση και επέκταση της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο την τελευταία δεκαετία. Αναλυτικότερα:
- Η παταγώδης αποτυχία του επαγγελματικού προσανατολισμού να καθοδηγήσει τους αποφοίτους των λυκείων να επιλέξουν σπουδές που θα τους προσφέρουν προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης διαφαίνεται μέσα από την ακατανόητη επιλογή ενός υπέρ-κεκορεσμένου επαγγέλματος.
- Το ΥΠΠ απέτυχε, ή δεν θέλησε να εξηγήσει στους αποφοίτους των λυκείων μας, ότι η αλλαγή του συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση δεν αυξάνει τις πιθανότητες διορισμού νέων δασκάλων μεσοπρόθεσμα, γιατί θα υπάρξουν ελάχιστοι νέοι διορισμοί την επόμενη δεκαετία.
- Η συνέχιση της υπέρ-παραγωγής δασκάλων είναι ακατανόητη σε περιόδους οικονομικής στενότητας. Αποτελεί σπατάλη δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος. Τι νόημα υπάρχει να διατηρείς ένα τεράστιο Παιδαγωγικό Τμήμα στο ΠΚ το οποίο παράγει αποφοίτους με τα χρήματα των φορολογουμένων που δεν τους χρειάζεται η εκπαίδευση;
- Είναι ακατανόητη η συνέχιση της παραγωγής δασκάλων όταν ήδη το 2016 υπάρχουν τρεις χιλιάδες εννιακόσιοι τριάντα δύο (3932) άνεργοι δάσκαλοι στον κατάλογο διοριστέων της ΕΕΥ².
- Όταν όλοι οι απόφοιτοι δάσκαλοι που τέλειωσαν το ΠΚ μετά το 2005 είναι γραμμένοι στον αποτελούμενο από 83 σελίδες Α4 κατάλογο της ΕΕΥ, τι νόημα υπάρχει να μακρύνουμε περεταίρω το θλιβερό αυτό κατάλογο της μιζέριας και της ανεργίας;
- Δεν ξέρει το ΥΠΠ ότι ως το 2025 θα υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες αφυπηρετήσεων και πρέπει να προσθέσουμε χιλιάδες νέα ονόματα στο μακρύ κατάλογο δασκάλων που περιμένουν διορισμό ήδη μια δεκαετία;
- Η αύξηση της προσφοράς αποφοίτων δασκάλων σε συνδυασμό με την ελάχιστη ζήτηση οδηγεί πέραν της ανεργίας σε συμπίεση των μισθών των δασκάλων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε εξευτελιστικά επίπεδα³. Θα έπρεπε να ήταν στρατηγικός στόχος της ΠΟΕΔ ο δραστικός περιορισμός των προσφερόμενων θέσεων δασκάλων στα δημόσια πανεπιστήμια, για να πετύχει συγκράτηση της κατρακύλας των μισθών, μέσω του περιορισμού της προσφοράς δασκάλων.
- Τους μόνους που εξυπηρετεί η υπέρ-παραγωγή δασκάλων είναι τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους που στοιχίζουν ακριβά, αλλά οδηγούν όχι στην επαγγελματική αποκατάσταση αλλά στο βάραθρο της ανεργίας και της κατάθλιψης.
Θα πρέπει η ΠΟΕΔ να πιέσει το ΥΠΠ να περιορίσει δραστικά την εισαγωγή δασκάλων στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του ΠΚ. Είναι κρίμα και άδικό για να έχουν μερικές δεκάδες πανεπιστημιακοί δουλειά, να ξοδεύουν οι οικογένειες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κυριολεκτικά τους κόπους μιας ζωής, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους δάσκαλοι..και να κρεμάσουν το πτυχίο τους σε ένα ωραίο, σκονισμένο κάδρο στον τοίχο.
Σημειώσεις:
- www.paideia-news.com
- www.eey.gov.cy
- Σε ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν δάσκαλοι με €800 το μήνα οι οποίοι απειλούνται συνεχώς με απόλυση αν ζητήσουν αύξηση ή αν γραφτούν σε συντεχνία.
*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-2017
This thread has been closed from taking new comments.