Παράνομη η απλήρωτη εργασία που επέβαλε το ΥΠΠ στους αντικαταστάτες


 ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Η απλήρωτη εργασία των αντικαταστατών παραβιάζει τους Περί Προστασίας των Μισθών Νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΥΠΠ, με σιωπηρή ανοχή της ΠΟΕΔ, επέβαλε στους αντικαταστάτες να παραμένουν και να εκτελούν καθήκοντα  καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του πρωινού σχολείου, αλλά τους πληρώνει μάξιμουμ μέχρι 33 από τις 38 περιόδους που  λειτουργεί το πρωινό σχολείο, εισάγοντας τον απεχθή θεσμό της απλήρωτης εργασίας.  Ο Νόμος Περί Προστασίας των μισθών [ Ν 35(I)/2007)] στο άρθρο 10 ρητώς δηλώνει τις νόμιμες αποκοπές  που μπορούν να γίνουν από τους μισθούς, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Νόμος 35 (Ι)/2007

10.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων των εδαφίων (2), (3) και (4) του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπονται αποκοπές ποσών από το μισθό, παρά μόνο:

(α) αποκοπές που προνοεί νόμος ή κανονισμός·

(β) αποκοπές σύμφωνα με κανονισμούς ταμείων σύνταξης, ταμείων προνοίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης·

(γ) αποκοπές δυνάμει δικαστικής απόφασης.

(δ) αποκοπές για αποζημίωση λόγω ζημιάς που υπέστη η επιχείρηση και που προκλήθηκε σκόπιμα ή ένεκα βαριάς αμέλειας του εργοδοτούμενου· και

(ε) άλλες αποκοπές, μετά από συγκατάθεση του εργοδοτούμενου.

Είναι σαφές ότι καμιά μείωση μισθού στο δημόσιο δεν μπορεί να είναι νόμιμη αν δεν περάσει από τη βουλή ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου. Οι αποκοπές που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο, είναι κατ’ επίφαση νόμιμες, γιατί εγκρίθηκαν, έστω με το πιστόλι στο κρόταφο, από τη Βουλή. Το ίδιο πέρασαν από τη βουλή οι νόμοι που αφορούν τις εισφορές στο Φόρο Εισοδήματος, στα συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ. Γιατί το ΥΠΠ δεν πέρασε από τη Βουλή τη ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία των αντικαταστατών; Προφανώς γιατί καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να στείλει προς ψήφιση νόμο για νομιμοποίηση απλήρωτης εργασίας. Η απαίτηση της κυβέρνησης να παραμένει ο αντικαταστάτης στο σχολείο καθ’ όλο το χρόνο λειτουργίας του, αλλά να πληρώνεται μόνο για μέρος αυτού του χρόνου, (βλέπε παράρτημα) είναι έκδηλα παράνομη και αντισυνταγματική. Το άρθρο 10 (2) του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι:

«Κανένας δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε εκτέλεση αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας»

Κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματικό να εξαναγκάζονται οι αντικαταστάτες να εργάζονται έξι ή περισσότερες απλήρωτες περιόδους την εβδομάδα. Η δουλεία ως θεσμός είναι απαράδεκτος για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εκτός και αν κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στις αρχές του 21ου ένα μετά-μοντέρνο εργασιακό Άουσβιτς..  

Προτείνουμε όπως η ΠΟΕΔ προσφύγει στον Επίτροπο Διοίκησης ή στη δικαιοσύνη για καταγγελία της παρανομίας. Επίσης να καταγγείλει διεθνώς την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση. Επιπλέον να καλέσει τα μέλη της να απέχουν από τη διεθνή έρευνα Timms. Το οφείλουμε στους συναδέλφους μας που αδικούνται, τους οποίους δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο πριν από τις εκλογές προς άγραν ψήφων... 

Παράρτημα

Η ρύθμιση που επέβαλε το ΥΠΠ για τους αντικαταστάτες είναι η ακόλουθη:

1.Για κάθε αντικατάσταση διενεργείται διορισμός που αντιστοιχεί σε χρόνο όσο το σύνολο των διδακτικών καθηκόντων του εκπαιδευτικού που απουσιάζει και σε αυτό τον χρόνο μπορούν να προστίθενται μέχρι 3 (τρεις) περίοδοι για τα επιπρόσθετα καθήκοντα που αναλαμβάνει, ανάλογα και με τις άλλες παραχωρήσεις που δίνονται για εξωδιδακτικό έργο. Δηλαδή, θα αφαιρούνται από τις τρεις πρόσθετες περιόδους οποιεσδήποτε άλλες περίοδοι έχουν παραχωρηθεί για εξωδιδακτικές δραστηριότητες.

  1. Οι αντικαταστάτες έχουν υποχρέωση να παραμένουν στη σχολική μονάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, επιτελώντας τα καθήκοντα που τους ανατίθενται από τη Διεύθυνση του σχολείου.

4. Η αμοιβή του εκπαιδευτικού είναι ανάλογη των περιόδων που διορίζεται.

5. Οι αντικαταστάτες έχουν υποχρέωση να παραμένουν στη σχολική μονάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, επιτελώντας τα καθήκοντα που τους ανατίθενται από τη Διεύθυνση του σχολείου.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014-2017




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











139