Παράνομη η σύνδεση της καταβολής των προσαυξήσεων με το ΑΕΠ


TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Το   κυβερνητικό  νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Κρατικού Μισθολογίου (Προσαυξήσεις, Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και Γενικές Αυξήσεις Μισθών και Συντάξεων των Αξιωματούχων και των Εργοδοτουμένων της Κρατικής Υπηρεσίας» επιχειρεί να συνδέσει την καταβολή των προσαυξήσεων των υπαλλήλων με τη διακύμανση του ΑΕΠ¹. Η σύνδεση αυτή είναι παράνομη όσον αφορά τους υφιστάμενους υπαλλήλους. Αυτό γιατί   παραβιάζει το συμβόλαιο που  υπέγραψαν με τον εργοδότη τους κατά το διορισμό ή την προαγωγή τους. Το συμβόλαιο ρητά αναφέρει τον τρόπο και το χρόνο καταβολής της προσαύξησης και σε καμιά περίπτωση δεν τη συναρτά με το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Η απόδειξη του ισχυρισμού αυτού προκύπτει αβίαστα από το συμβόλαιο² που μου απέστειλε η ΕΕΥ και υπόγραψα όταν  αποδέχτηκα προαγωγή σε θέση διευθυντή. Στο συμβόλαιο ρητά αναφέρεται:

  1. Το ύψος του μισθού μου την 1/9/2013  ημερομηνία έναρξης ισχύος της προαγωγής.
  2. Το πάγωμα του μισθού  τα έτη 2014, 2015, 2016
  3. Την παραχώρηση προσαύξησης την 1/4/2017 και ρητή αναφορά στο ακριβές ύψος του μισθού από την προαναφερθείσα ημερομηνία.
  4. Ο καθορισμός της 1ης Απριλίου  ως ημερομηνίας καταβολής της ετήσιας προσαύξησης τα έτη μετά το 2017, χωρίς ρήτρες και περιοριστικούς όρους, ούτε καμιά διασύνδεση της παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης με τη διακύμανση του ΑΕΠ.

Εάν η κυβέρνηση ως εργοδότης ήθελε να συνδέσει την  καταβολή της ετήσιας προσαύξησης με το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ θα έπρεπε να το δηλώσει σαφώς στο συμβόλαιο που ελεύθερα υπόγραψα το 2013 και όχι να το εισάγει μονομερώς και εκ των υστέρων. Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικά ορθό να εισαγάγεις μονομερώς όρους εκ των υστέρων σε ένα συμβόλαιο, εφόσον το κάθε συμβαλλόμενο μέρος πιθανόν να λάμβανε διαφορετική απόφαση αν είχε διαφορετικά δεδομένα υπόψη του.

Είναι βασικός κανόνας του δικαίου ότι τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να τηρούν τους όρους μιας γραπτής συμφωνίας και οποιαδήποτε μονομερής και εκ των υστέρων διαφοροποίηση όρων ενός συμβολαίου είναι πράξη άκυρη, νομικά ανυπόστατη και ηθικά μεμπτή. Το κράτος ως εγγυητής της νομιμότητας θα πρέπει να τηρεί τα συμβόλαια που το ίδιο συνάπτει  με τους υπαλλήλους του και όχι να τα τροποποιεί μονομερώς και εκ των υστέρων εις βάρος τους,  εκμεταλλευόμενο τη δεσπόζουσα θέση του έναντι τους. Αν το κράτος δεν τηρεί τα συμβόλαια που υπογράφει  με τους υπαλλήλους του, πως περιμένουμε από τους ιδιώτες εργοδότες να μην κάνουν το ίδιο;

Πηγές Πληροφοριών

  1. www.reform.gov.cy

Με το πιο πάνω Νομοσχέδιο προωθείται η εισαγωγή ενός μηχανισμού που διασφαλίζει τη διατήρηση του ύψους του Κρατικού Μισθολογίου σε λογικά δημοσιονομικά πλαίσια και αποτρέπει την αύξησή του μέσω της αλόγιστης πρόσληψης νέων υπαλλήλων. Διασφαλίζει επίσης ότι σε περιόδους ύφεσης ή πολύ χαμηλής ανάπτυξης η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά εκφράζονται από την μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίζει ότι το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα καθορίζει το μέγιστο ποσοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων και νέων προσλήψεων.

  1. Απόσπασμα του Συμβολαίου προαγωγής.

Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην επιστολή σας με ημερομηνία 19/4/2013 και να σας πληροφορήσω ότι η ΕΕΥ σας προάγει στη μόνιμη θέση διευθυντή Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, από 1 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με τους όρους υπηρεσίας που εκτίθενται στην επιστολή μας  με τον ίδιο αριθμό φακέλου  και ημερομηνία 15/4/2013.Αναφορικά με την παράγραφο 2 των όρων υπηρεσίας, σας  πληροφορώ ότι ο μισθός σας θα είναι €40231 το χρόνο από 1/9/2013 και €40647 από 1/4/2017 πάνω στη μισθοδοτική κλίμακα της θέσης. Η ημερομηνία προσαύξησης σας θα είναι η πρώτη Απριλίου.

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











127