Παρουσίαση βιβλίου Χρήστου Αλεξάνδρου «Η Μικρασιατική εκστρατεία στον Κυπριακό Τύπο»


 Η διχόνοια, ο φανατισμός και η ανεπάρκεια αυτών που κρατούσαν στα χέρια τους την τύχη του Έθνους, είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη της Μικρασιατικής εκστρατείας, με αποτέλεσμα αυτή να θεωρείται μια από τις τρείς μεγάλες καταστροφές   (453, 1922, 1974) που έπληξαν τον Ελληνισμό, τονίσθηκε στη διάρκεια  της παρουσίασης  του βιβλίου «Η Μικρασιατική Εκστρατεία στον Κυπριακό  Τύπο», του Χρήστου Αλεξάνδρου, σε εκδήλωση που οργάνωσε  το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο βιβλίο αυτό, καταγράφονται βήμα προς βήμα η αρχή, η εξέλιξη και η κατάληξη της μικρασιατικής εκστρατείας. Η καταγραφή αναπόφευκτα περιλαμβάνει και τις συναφείς ενδοελληνικές και διεθνείς εξελίξεις , όπως αυτές αποτυπώθηκαν, ειδησεογραφικά και ιδεολογικά, στις σελίδες  του  «Νέου Έθνους», έγκριτης, εβδομαδιαίας φιλοβασιλικού προσανατολισμού εφημερίδας της Λάρνακας με παγκύπρια  κυκλοφορία.

Η μελέτη τους αποκάλυψε την ένταση που τα γεγονότα είχαν στην Κύπρο, την περίοδο 1918-1922 , αφού οι Έλληνες του νησιού  έκριναν την όλη συγκυρία ως πολύ ευνοϊκή για Ένωση τους  με την Ελλάδα και επιδίωξαν να πιέσουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση ερχόμενοι σε ρήξη με τους Βρετανούς.

Στον πρόλογο του βιβλίου του ο Χρήστος Αλεξάνδρου αναφέρεται  στο ερώτημα κατά πόσο « ήταν απερίσκεπτη η μικρασιατική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου». Οι ενδείξεις για την τύχη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας υπήρχαν ήδη με τα γεγονότα και την σφαγή των Αρμενίων το 1915. « Οι Νεότουρκοι ήθελαν ένα καθαρό τούρκικο κράτος και αυτό ήταν το όραμα του ηγέτη τους Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Μικρά Ασία , όμως οδηγήθηκαν στην ταπεινωτική ήττα και την τραγωδία  της Μικρασιατικής Καταστροφής , με σφαγές, προσφυγιά και φτώχια», τόνισε  ο Αιμίλιος Σολωμού, καθηγητής  Καθηγητής Νεότερης  Ιστορίας  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  «Ο Χρήστος Αλεξάνδρου με το βιβλίο του δίνει μια πτυχή αυτού του δράματος μέσα από τις αναφορές μιας κυπριακής εφημερίδας-του Νέου Έθνους- των γεγονότων που καλύπτουν την περίοδο Νοεμβρίου 1918 και Σεπτεμβρίου 1922».

Ο Παντελής Βουτουρής, καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στον Κυπριακό Τύπο, από το 1878 ως το 1922, στο χρονολόγιο των γεγονότων όπως περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Αλεξάνδρου και στην ιδεολογία της εφημερίδας Έθνος της Κύπρου, λέγοντας πως «ο διχασμός κατοπτρίζεται  και στον χωρισμό των κυπριακών εφημερίδων σε βασιλικές και βενιζελικές, αν και ο στόχος και των μεν και των δε είναι ο ίδιος: ένωση».

Ο Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής  Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προλογίζοντας επισήμανε πως η μαρτυρία του «Νέου Έθνους» είναι έργο πολλής λεπτομερούς και διεισδυτικής δουλειάς. «Σε ξεχωριστά κεφάλαια αποδίδονται ευσύνοπτα οι επιδράσεις που τα γεγονότα 191-22 είχαν στην Κύπρο και πως αυτά βιώνονταν από τον πληθυσμό» κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










213