Παρουσίαση επιστημονική προς τιμήν του Ιωάννη Ταϊφάκου (1948-2013) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Τιμητική εκδήλωση εις μνήμην του Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιωάννη Ταϊφάκου (1948-2013) διοργάνωσε το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016. Αφορμή για το φιλολογικό αυτό μνημόσυνο στάθηκε η δημοσίευση τιμητικού τόμου αφιερωμένου στον εκλιπόντα πρώτο πρόεδρο του Τμήματος, με επιμέλεια του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Γ. Ξενή.

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Μιχάλης Πιερής στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιωάννη Ταϊφάκου και στο κοινό όραμα που τον συνέδεε μαζί του ως προς τη θέση της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία, το ρόλο της στην καλλιέργεια των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, αλλά και την ευθύνη της να καλλιεργεί το στοχασμό, την κριτική και το διάλογο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Αντώνης Τσακμάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό έκδοσης του τόμου, αλλά και στην ανάπτυξη και το έργο του Τμήματος. Επισήμανε την προσήλωση του Τμήματος σε στόχους και δράσεις που προάγουν την έρευνα, τη διεθνοποίηση και την σύσφιξη των σχέσεών του με τους αποφοίτους του, «σε μια εποχή που η σχέση του Πανεπιστημίου με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διέρχεται μια τεχνητή κρίση». Εξήρε τη συμβολή του Ιωάννη Ταϊφάκου στην επεξεργασία και εμπέδωση τα των στόχων αυτών τονίζοντας ότι το Τμήμα έχει δικαιωθεί για τις θέσεις του σε σημαντικά θέματα (διδασκαλία Λατινικών, εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών). Άσκησε παράλληλα κριτική σε συνδικαλιστές και συμβούλους που έχουν παρασύρει  τον Υπουργό Παιδείας σε αποφάσεις που υποβαθμίζουν το επίπεδο της ελληνομάθειας στη δημόσια εκπαίδευση και επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τον αργό θάνατο των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση εκπαίδευση, μπροστά στην αδυναμία του Υπουργείου να διαχειριστεί τα καταστροφικά αποτελέσματα των χειρισμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ο επιμελητής του τόμου Γεώργιος Ξενής παρουσίασε τις μελέτες που περιέχονται στον τόμο και αντικατοπτρίζουν τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του τιμωμένου: λογοτεχνία, φιλολογία, φιλοσοφία και ιστορία. Αυτών των τεσσάρων μερών προτάσσεται κείμενο του επιμελητή στο οποίο σκιαγραφείται η προσωπικότητα και η δράση του τιμωμένου καθώς και κατάλογος με τα ερευνητικά δημοσιεύματά του. Ο τόμος φιλοξενεί κείμενα κορυφαίων ονομάτων της Κλασικής Φιλολογίας, όπως είναι ο πρόσφατα εκδημήσας Martin West (επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά πολλούς ο πιο μεγάλος ελληνιστής της εποχής μας) και ο Carl-Joachim Classen που στο μεταξύ έχει επίσης φύγει από τη ζωή, ο Klaus Alpers, o Heinz-Guenther Nesselrath, o Tiziano Dorandi αλλά και κείμενα νεαρότερων συναδέλφων με ερευνητική καταξίωση και διεθνή προβολή. Συνολικά στον τόμο συμμετέχουν 27 επιστήμονες από Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα της Κύπρου, Ελλάδος, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας Βελγίου, Γερμανίας, Αγγλίας και Αμερικής.  27 λοιπόν συνάδελφοι από 9 διαφορετικές χώρες, πράγμα που μαρτυρεί πόσο ευρύ δίκτυο επιστημονικών συνεργασιών είχε δημιουργήσει ο τιμώμενος. Τα κείμενα είναι γραμμένα σε 5 διαφορετικές γλώσσες –ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά (τα περισσότερα είναι αγγλόγλωσσα) – αλλά όλα έχουν σύνοψη στην αγγλική γλώσσα. Όλα αποτελούν πρωτότυπα μελετήματα που προσκομίζουν νέα στοιχεία στην επιστημονική έρευνα.

Ο καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου μίλησε για την φιλολογική διαδρομή του Ιωάννη Ταϊφάκου, όπως διαγράφεται μέσα από δημοσιευμένα ή και αδημοσίευτα κείμενά του, καθώς και μέσα από την ιδιωτική, επί δεκαετίες, αλληλογραφία του με τον ομιλητή. Ιδιαίτερα επέμεινε στην παρουσίαση της ανεκπλήρωτης, λόγω του αιφνιδίως επισυμβάντος θανάτου του, «εκδοτικής τετράδος» του Ι. Ταϊφάκου που αποτελείται από τα έργα:  (1) Seneca, De Otio, (2) Laudatio Turiae, (3) Callimachus et Catullus, Coma Berenices, (4) Iuvenalis, Satira III.viii.

Ο καθηγητής Κώστας Παναγιωτάκης παρουσίασε τα κατάλοιπα του Ι. Ταϊφάκου για την έκδοση των Laudationes Funebres, όπως του τα είχε ο ίδιος εμπιστευθεί πριν το θάνατό του. Ανέλυσε τη δομή της έκδοσης, τη μεθοδολογία του εκδότη, καθώς και τα σημεία διαφοροποίησής της από τις προηγούμενες. Έκανε επίσης γνωστό ότι η έκδοση περιήλθε στα χέρια του σχεδόν ολοκληρωμένη και ότι για την δημοσίευσή της έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με μεγάλο εκδοτικό οίκο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











167