Παρουσίαση Οδηγών Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου και έκθεση φορητών εικόνων και χειρογράφων


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου διοργανώνουν τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015 και ώρα 7 μ.μ. εκδήλωση που περιλαμβάνει:

  1. Την παρουσίαση των τελευταίων εκδόσεων της σειράς «Οδηγοί Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου» και
  2. Την έκθεση «Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρογράφων από τον Πεδουλά (15ος & 17ος αι.)»

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Παρανή θα παρουσιάσει τον οδηγό «Ο Ναός της Παναγίας στο Μουτουλλά» και ο Εκπαιδευτικός-Αρχαιολόγος δρ Χρήστος Αργυρού θα παρουσιάσει τον οδηγό «Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά». Συγγραφέας των οδηγών αυτών είναι ο Στυλιανός Περδίκης, Αρχαιολόγος.

Η σειρά «Οδηγοί Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου» εκδίδεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται επτά από τα δέκα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου, τα οποία ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

Στην απόφαση για την έκδοση της σειράς αυτής οδήγησε κατ’ αρχήν η έλλειψη ευσύνοπτου εικονογραφημένου οδηγού για τις ανάγκες των επισκεπτών των συγκεκριμένων μνημείων. Παράλληλα κρίθηκε σκόπιμο όπως τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις των οδηγών να κατατίθενται στο ειδικό ταμείο της Μητροπόλεως Μόρφου για τις ανάγκες συντήρησης των εκκλησιαστικών μνημείων.

Η έκθεση «Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρόγραφα από τον Πεδουλά (15ος& 17ος αιώνας» περιλαμβάνει τέσσερις αυθεντικές φορητές εικόνες και ένα φωτογραφικό αντίγραφο (εικόνα Παναγίας Ελεούσης από τη Λεμίθου) του αγιογράφου Μηνά από τη Μυριανθούσα, τη σημερινή Μαραθάσα, ο οποίος το 1474 ιστόρησε με αγιογραφίες τον ναό του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά. Σε αυτόν αποδίδεται η αγιογράφηση του Ιερού Βήματος του ναού του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι στην Πλατανιστάσα. Δύο από τις εικόνες, της Παναγίας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προέρχονται από το ναό του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά, ενώ άλλη μία εικόνα με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προέρχεται από τον ναό της Παναγίας Ελεούσης στην Κοράκου και άλλη με την Παναγία Παντάνασσα προέρχεται από την κατεχόμενη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη και εκτίθεται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ειδική έκθεση για τον ζωγράφο Μηνά.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης σπαράγματα χειρογράφου Μηναίου Μαρτίου του 15ου αιώνα από τον Πεδουλά και για πρώτη φορά ένα εικονογραφημένο μεταβυζαντινό προσκυνητάριο των Αγίων Τόπων του έτους 1658 από τον Πεδουλά, το οποίο ανήκει στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου. Εκτίθενται ακόμη φωτογραφίες του χειρόγραφου Ψαλτηρίου  111 της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης του Παναγίου Τάφου, οι οποίες παραχωρήθηκαν για τους σκοπούς της έκθεσης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το Ψαλτήριο γράφτηκε στη Μονή του Κύκκου για το ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά κατόπιν παραγγελίας του κτήτορα του ναού ιερέως Βασιλείου Χάμαδου.

Τέλος θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά σχέδια, κατόψεις και τομές, στα οποία σημειώνεται ο τοιχογραφικός διάκοσμος των ναών της Παναγίας στον Μουτουλλά και του Αρχαγγέλου στον Πεδουλά, τα οποία έγιναν από τον Αρχιτέκτονα Διομήδη Μυριανθέα.

Η παρουσίαση των Οδηγών και τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν στην Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, στον 1ο όροφο του κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος στη Φανερωμένη, στην Παλιά Λευκωσία τη Δευτέρα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιουνίου 2015 (καθημερινά) από τις 10:00. μέχρι τις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες: Τηλ. 22128157

Τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 στις 19.30 θα προβληθεί στην Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη το ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Παπαπέτρου «Δια Χειρός», διάρκειας 73΄ (ελληνική εκφώνηση με αγγλικούς υπότιτλους).

 

 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131