Παρουσίαση στο Ινστιτούτο Κύπρου: Νέο φως σε πρώιμα έργα του El Greco


Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Νέο φως σε πρώιμα έργα του El Greco» διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και τους Φίλους του ΙΚυ, την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, στις 7μμ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου, στην Αθαλάσσα, στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση θα γίνει από τους ερευνητές του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) Δρ Νικόλα Μπακιρτζή και Ροπέρτο Γεωργίου και αφορμή αποτέλεσε η εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας οπτικοποίησης μετασχηματισμού αντανακλάσεων (Reflectance transformation imaging – RTI) σε σειρά έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που χρονολογούνται πριν την αναχώρηση του για την Ισπανία στα τέλη του 1576.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της εν λόγω φωτογράφισης σε έργα όπως η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου», «Η Βάπτιση του Χριστού» και η «Άποψη του Όρους Σινά». Ψηφιακές εικόνες και βίντεο θα φωτίσουν δυσδιάκριτες λεπτομέρειες των έργων του El Greco, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη μελέτη τους προσφέροντας ένα νέο, γόνιμο πλαίσιο συζήτησης και αφορμή για νέες παρατηρήσεις.

Η τεχνολογία RTI είναι μια υπολογισμική μέθοδος φωτογράφισης που μπορεί να παρέχει υψηλής ανάλυσης φωτορεαλιστικά αποτελέσματα για την τεκμηρίωση της υφής των φωτογραφημένων επιφανειών. Επιπλέον, ο χρήστης της τεχνολογίας RTI έχει τη δυνατότητα δυναμικής επεξεργασίας του φωτισμού επί της επιφάνειας των φωτογραφημένων αντικειμένων. Η εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας στα έργα του El Greco, όπως έγινε γνωστός στην Ισπανία, καταγράφει την υφή της ζωγραφικής επιφάνειας σε εξαιρετικά υψηλή οπτική ανάλυση, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές λεπτομέρειες της τεχνικής του καλλιτέχνη και της ιδιαίτερης χρήσης των χρωμάτων.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό. Για πληροφορίες: Δρ Θεόδωρος Χριστούδιας christoudias@cyi.ac.cy, τηλ. 22 208677.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










217