Παρουσίαση των μη επανδρωμένων ερευνητικών αεροσκαφών από το Ινστιτούτο Κύπρου


Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) διοργάνωσε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 επίσημη τελετή παρουσίασης της υποδομής Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Στην τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Παπανικόλας, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Δρ. Ανδρέας Πίττας, ο Υπεύθυνος της Μονάδας Ερευνητικών Υποδομών και Ανθρώπινου Δυναμικού του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας κ. Αντώνης Ιουλιανός, καθώς και ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος και Διευθυντής του Κέντρου Ενεργείας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων του ΙΚυ Καθ. Manfred Lange.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη μελέτη των συνθηκών της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της γης. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελούν η ευέλικτη χρήση τους, το μεγάλο φάσμα επιστημονικών θεμάτων που έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν, το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας και η ικανότητα τους να φέρουν εις πέρας αποστολές ακατάλληλες για συμβατικά αεροσκάφη.

Μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς, το Ινστιτούτο Κύπρου παρουσίασε την Υποδομή Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών, η οποία αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αυτόνομες μη Επανδρωμένες Ιπτάμενες Πλατφόρμες για τη μελέτη της Ατμόσφαιρας και της Επιφάνεια της Γης» (APAESO). Το πρόγραμμα αποσκοπεί τόσο στην εξελιγμένη συλλογή ατμοσφαιρικών μετρήσεων, όσο και στη μελέτη των αλλαγών που συνδέονται με το κλίμα και επηρεάζουν μεταξύ άλλων τη βλάστηση, τις υποθαλάσσιες βιολογικές δραστηριότητες και τη μόλυνση των φυσικών δεξαμενών νερού. Η υποδομή αποτελείται από τέσσερα ερευνητικά αεροσκάφη, από ένα κινητό επίγειο σταθμό ελέγχου, ένα πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο και από μια σειρά εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων. Η εμβέλεια των μη επανδρωμένων ερευνητικών αεροσκαφών φτάνει τα 600 χιλιόμετρα, ενώ η αυτονομία τους φτάνει τις 8 συνεχόμενες ώρες, με μέγιστο ύψος πτήσης τα 5.000 μέτρα.

Πέραν από τις εφαρμογές τους σε τομείς που αφορούν τη μελέτη του περιβάλλοντος, τα αεροσκάφη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή και μελέτη αρχαιολογικών χώρων, για συνοριακούς ελέγχους, για καταγραφή και παρακολούθηση τροχαίας κίνησης σε αστικές περιοχές, για αποστολές έρευνας και διάσωσης και για τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς.

Ο υπουργός κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε ότι εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πολυδιάστατη δραστηριότητα του Ινστιτούτου Κύπρου και συνεχάρη την ερευνητική ομάδα για την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία. Ο κ. Μητσόπουλος τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα των Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών είναι εμφανή και συνέχισε λέγοντας ότι με τη συμπλήρωση του προγράμματος και την πλήρη λειτουργία  της Υποδομής αναμένονται πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Μετά το πέρας της τελετής, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο υπερσύχρονο εργαστήριο της υποδομής, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα μη επανδρωμένα ερευνητικά αεροσκάφη, τον  κινητό επίγειο σταθμό ελέγχου, καθώς και τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των πτήσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212